Izborna 2024: SAS, ASB i Partizan biraju, Zvezda to obavila 2023.

Nova 2024. godine biće veoma uzbudljiva kako na stazi tako i van nje jer nas očekuju izbori u tri od četiri najveće atletske institucije: Srpski atletski savez, Atletski savez Beograda i u atletskom klubu Partizan.

Dvoransko Svetsko prvenstvo, a potom Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre obeležiće atletsku 2024. što se takmičenja i atletičara tiče. Međutim pored toga 2024. će u Srbiji biti značajna i po izborima u čak tri važne institucije.

Srpski atletski savez, Atletski savez Beograda i AK Partizan imaće redovne izbore ove godine, dok je AK Crvena zvezda ima 2023.

SAS – februar

Bio je jun 2009. godine kada je na vanrednim izborima na čelo Srpskog atletskog saveza došao Veselin Jevrosimović. Na redovnoj skupštini 2012. Jevrosimović je dobio prvi puni mandat kao predsednik, a Slobodan Branković kao direktor saveza.

Beograd je 2013. bio domaćin Evropskog prvenstva u krosu, a žetve medalja počele su takođe te godine kada su se sa Svetskog prvenstva u Moskvi Ivana Španović i Emir Bekrić vratili sa osvojenim medaljama. Upravo su Ivanini uspesi obeležili period rukovođenja Jevrosimović i Brankovića savezom, a pre koju godinu su se pojavile i Angelina Topić, Adriana Vilagoš…

Veselin Jevrosimović, predstavljanje loga SP 2022
Predstavlljanje loga za dvoransko Svetsko prvenstvo 2022 – 10. septembar 2020., Veselin Jevrosimović, predsednik Srpskog atletskog saveza, skupština grada Beograda; Foto: Atlex

Prvi mandat je završen otvaranjem Atletske dvorane u februaru 2016. Naredne godine održano je dvoranko Evropsko prvenstvo u Beogradskoj areni, a pred kraj drugoga mandata, u novembru 2019., Beograd je dobio organizaciju i dvoranskog Svetskog prvenstva 2022.

Kraj trećeg četverogodišnjeg mandata obeležila je prva istorijska zlatna medalja na Svetskom prvenstvu Ivane Španović i obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nakon ovog uspeha, da će atletika dobiti nacionalni stadion u Beogradu na kojem će moći 2028. da organizuje Evropsko prvenstvo na otvorenom.

Izborna skupstina ASS, Jevrosimović i Branković
Izborna skupstina ASS-a 27.2.2020., Veselin Jevrosimović i Slobodan Branković; Foto: Telegraf/Nikola Tomić

Izborna skupština 2020. održala se 27. februara, na dan kada je održan ”Serbian open”.  Novi izbori se mogu očekivati ili u tom periodu ili nešto kasnije nakon završetka Svetskog prvenstva u krosu koji će se održati u Beogradu 30. marta.

ASB – decembar

Burna skupština održana je krajem 2020. godine kada je tesnom većinom za predsednika izabran Zoran Damjanović, a za generalnog sekretara Aleksandra Gligić. Ona je ovu funkciju obavljala od kraja 2018. kada su funkcije napustili Dejan Šuput i Nikola Penić. Nakon nešto manje od pola godine kao vd, u martu 2019. Gligićka je zvanično postala sekretar saveza, a naredne godine ju je na tu funkciju postavio i novioizabrani predsednik ASB-a.

Novo rukovodstvo ASB-a - Zoran Damjanović, ALeksandra Gligić i Dejan Šuput
Novo rukovodstvo ASB-a 2020. -18. decembar, Zoran Damjanović (novi predsednik), Aleksandra Gligić (novi generalni sekretar) i Dejan Šuput (bivši vd predsednik); Foto: ASB

Damjanović i Gligićka pri preuzimanju funkcija imali su veliki problem jer je jedina atletska staza u Beograd na Vojnoj akademiji bila u katastrofalnom stanju.

Za ove četiri godine ona je postala još gora, a 2022. je izgubila i sertifikat zbog čega se rezultati ostvareni na njoj više ne priznaju. I pre toga staza je bila toliko oštećena da su se sprinteri povređivali pri izlasku iz bloka jer im je on proklizavao, zbog čega su i daljaši padali prilikom utrčavanja… Takmičenja u 2023. su se održavala na stadionu pored Atletske dvorane koji ima krug od svega 300 metara.

Sistem Kupa Srbije je izmeđuostalog morao biti promenjen i zbog toga što Beograd nema adekvatan objekat za održavanje kvalifikacionog takmičenja.

Atletski stadion Vojna akademija Beograd
Atletski stadion Vojna akademija Beograd; Foto: Atlex

Stanje za ove tri godine se ništa nije promenilo, a ostaje da se vidi hoće li u izbornoj godini. Takođe predsednik Zoran Damjanović je ostao misterija sve ove godine. Niko i dalje ne zna ko je on i čime se bavi, čak ni na sajtu ASB-a ništa ne piše o njemu, a na atletskom takmičenju nikada do sad nije viđen.

AK Partizan – januar

Prvi izbori u 2024. dogodiće se u atletskom klubu Partizan. Pre četiri godine, 17.01.2020., na redovnoj skupštini kluba za predsednika je izabran Zoran Damjanović međutim, on je nakon nepunih godinu dana morao da podnese ostavku sa te funkcije kada je u decembru iste godine preuzeo predsedničku funkciju Atletskog saveza Beograda. Za generalnog direktora postavljen je Milan Pavlović Mane i do dana današnjeg Partizan nije postavio novog predsednika ( u APR-u Milan Pavlović je jedini zastupnik kluba).

To praktično znači da već tri godine, odnosno skoro ceo mandat ove uprave, AK Partizan nema predsednika kluba.

AK Partizan 1945 najbolji klub u Srbiji 2019.
Godišnje nagrada najboljih u Srbiji za 2019. – 30. januar, Srpski atletski savez, AK Partizan 1945 najuspešniji klub, Petar Gligić, Milan Pavlović Mane, Sanja Gligić; Foto: Atlex

Krajem 2019. desila se istorijska skupština za klub. Zbog nagomilanih finansijskih problema Partizan je morao da formira novi klub – Partizan 1945, kako bi mogao da nastavi da takmiči. Tada su u klubu izmeđuostalih bili/došli Asmir Kolašinac, Emir Bekrić, Maja Ćirić, Aleksa i Boško Kijanović… Projekat je trajao svega nekoliko godina i imao je neslavan kraj.

Vandredna skupština AK PArtizan 1945
Vandredna skupština AK PArtizan 1945; Foto: AK Partizan 1945

Jedna strana će reći istorijska, druga sramotna skupština na kojoj je se sve raspalo, dok će po prvima tek tada stvari doći na svoje mesto. Bilo kako bilo bilo je burno pa je čak i policija morala da reaguje na toj skupštini kluba. Teške reči su padale između Milana Pavlovića predvodnika jedne strane i Mirjane Stojanović predvodnika druge strane. Epilog je bio takav da je većina trenera i atletičara napustilo klub, a u klubu su uglavnom ostala samo deca.

Nakon nekoliko godina račun je bio odblokirarn i na leto 2020. osvojene su prve medalje za AK Partizan. Klub je nastavio da raste i u prelaznom roku 2022. za 2023. doveo je najveće pojačanje u modernoj istoriji kluba – stigla je Ivana Ilić, što je bila i najveća bomba prelaznog roka.

AK Partizan novi početak
Prvenstvo Beograda za seniore 2020., Vojna akademija – 20. jun, štafeta 4x100m AK Partizan, novi početak kluba; Foto: privatna arhiva

AK Crvena zvezda – 10 godina Raškovića

Crvena zvezda je godinu dana pre svih pomenutih imala izbornu skupštinu na kojoj je svoj treći mandat dobio predsednik Srđan Rašković i njegovi saradnici Neven Ranić kao potpredsednik i pravni zastupnik kluba te Mladen Gajić kao generalni sekretar.

Tog 10. oktobra 2013. održani su vandredni izbori na kojima je Miodraga Jakšića zamenio Rašković (advokat i rekreativni sportista kod Nevena Ranića), dok su Gajić i Ranić nastavili da obavljaju funkciju kao i pre.

Redovna skupština održana je 2012. koja je protekla veoma burno, gde je morala da interveniše policija jer legendama kluba nije bio dozvoljen ulaz. Jakšić je ostao na čelu kluba, a izmeđuostalih na rukovodeću poziciju postavio je Nevena Ranića kao sportskog direktora dok je Mladen Gajić nakon što je bio vd generalni sekretar postao i zvanični. Međutim ni godinu dana kasnije usledili su vandredni izbori na kojima su smenjeni predsednik i potpredsednik Jakšić i Ljubiša Stevanović.

Miodrag Jakšić, predsednik AK Crvan zvezda do 2013.

Za novog predsednika 10. oktobra 2013. postavljen je Srđan Rašković, novo lice Miloš Jelić je posto jedna od dvojice potpredsednika dok je drugi Neven Ranić, koji je sa pozicije sportskog direktora iz prethodne uprave u ovoj dobio višu funkciju.

Redovna skupština zakazana je godinu dana ranije, kako bi prelazno rešenje dobilo legitimitet i pun mandat, pa su tako izbori održani 2015. umesto 2016. Tada je Srđan Raškovivć započeo zvanično svoji prvi četvorogodišnji mandat na čelu Zvezde, Ranić je ostaje potpredsednik, Gajić sekretar dok je Stevan Grujić postavljen za sportskog direktora.

Mediji su pisali da je Jakšić svoj mandat završio tako što je uspeo da odblokira račun i vrati dug za neisplaćene lične dohotke Stevanu Laziću i Mihailu Švraki u ukupnom iznosu od 2.500.000 dinara (zbog čega je račun kluba veći deo godine bio u blokadi).

Na početku Raškovićevog mandata obnovljen je kompletan tunel, zamenjena je tartan staza, promenjeno je osvetljenje, okrečeni su zidovi, tunel je dobio i nove  prozore, ekipa je bila jaka i brojna, rezultati u svim kategorijama su bili na nivou reputacije najuspešnijeg atletskog kluba u Srbiji…

Srđan Rašković predsednik AK Crvena zvezda
Obeležavanje 30 godina osvajanja Kupa šampiona, Srđan Rašković predsednik AK Crvena zvezda; Foto: Atlex

I dok je prvi mandat bio uspešan, za drugi se teško to može reći. Od 2019.-2023. Zvezda je imala uspehe na početku kao što su dva uzastopna učešća i sa muškom i ženskom ekipom na Kupu šampiona gde su zbog nesrećnih okolnosti ostali bez plasmana u viši rang. Međutim problemi kreću nakon nove blokade računa.

Ovog puta razlog je dugovanje Dmitru Marčeti koji je prvobitno izgubio na sadu kada je Lazić dobio, ali je nakon žalbe i on dobio Zvezdu koja je u obavezi da mu isplati dugovanja. Tako je račun kluba blokiran od 2022., gotovo  već 700 dana zbog duga koji na dan 1.1.2024. iznosi tačno 3.018.081 dinar.

Rezultati u drugom mandatu Raškovića su iz godine u godinu sve slabiji. Ženska ekipa je izgubila Ekipno prvenstvo posle više decenija, muška ekipa dve godine zaredom ne zna za pobedu… Najtrofejniji srpski klub ceo fokus je bacio na masovnost mlađih kategorija dok seniora ima sve manje. Već godinama traje tendencija odlazaka najboljih pa su tako ove godine klub napustili i Milana Tirnanić i Armin Sinančević.

U martu 2023. održana je nova izborna skupština na kojoj je produžen mandat aktuelnom rukovodstvu do 2027. godine čime će zaokružiti 14 godina upravljanjem kluba.

(Atlex.rs)

Scroll to Top