Beograd podneo kandidaturu za EP 2028: ”Imaćemo više atletičara na velikim takmičenjima nego fudbaleri sa rezervama!”

U petak 25. avgusta Srpski atletski savez zvanično je podneo kandidaturu za domaćinstvo Evropskog prvenstva na otvorenom 2028. godine na nacionalnom stadionu koji će biti izgrađen do 2026.

Nakon istorijskog uspeha i osvajanja prve svetske atletske zlatne medalje u istoriji Srbije, Srpski atletski savez namerava da iskoristi ovaj pozitivni atletski talas i da najbolje atletičare Evrope dovede u Beograd i to sve zahvaljujući Expo 2027. koji se održava u Beogradu.

Zahvaljujući Expu Beograd će dobiti novu dimenziju po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Najveća promena desiće se na području Surčina gde će se graditi nove sajamske dvorane, nacionalni fudbalski stadion, ali i nacionalni atletski stadion.

Upravo je to obećao predsednik Vučić nakon što je uživo gledao osvajanje zlata Ivane Vulete u Budimpešti. Predsedniku Srbije se svideo stadion koji su naše severne komšije sagradile sa principom smanjenja kapaciteta nakon šampionata sa 35.000 na 16.000, a upravo je to ono što Srbiji i Beogradu treba, saglasni su predsednik i direktor Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović i Slobodan Branković.

Predstavlljanje loga za dvoransko Svetsko prvenstvo 2022 – 10. septembar 2020., Veselin Jevrosimović, predsednik Srpskog atletskog saveza, skupština grada Beograda; Foto: Atlex

Srbija se kandiduje da Beograd 2028. godine bude domaćin Evropskog prvenstva, a da bismo se kandidovali za Evropsko prvenstvo, ugovorena je izgradnja atletskog stadiona, poznata je i lokacija, ona će biti pored Nacionalnog fudbalskog stadiona. Ovom prilikom se zahvaljujem predsedniku Srbije, Vladi republike Srbije, koji su prepoznali značaj atletike i ulaganja u naš sport, kao bazičan sport, koji će da omogući našim atletičarima da se u doglednom periodu bore na jednom međunarodnom takmičenju u svojoj državi – rekao je predsednik SAS-a na gostovanju na jutarnjem programu televizije Pink u četvrtak 24. avgusta.

Samo dan kasnije SAS je zvanično podneo kandidaturu, a to je potvrdio direktor Slobodan Branković.

U petak smo podneli kandidaturu za domaćinstvo Evropskog prvenstva na otvorenom za 2028. Cilj je da budemo domaćini ili 2028. ili 2030. godine. Naredne godine na Kongresu u Lozani biće proglašen pobednik, a protivkandidat Beogradu je poljska Šleska. Borićemo se. Imam razloga da mislim da ćemo pobednici da budemo mi – rekao je Slobodan Branković.

Model novog stadiona biće kao onaj u Budimpešti, a kako kaže Branković očekuje se da bude završen do kraja 2026. godine.

Mađari su nam veliki prijatelji, uzećemo projekat od njih i sve će biti ubrzano. Taj stadion ima 36.000 sedišta i sastoji se od dva  prstena. Gornji deo se sada skida nakon šampionata i ostaje 16.000 sedišta što je i nama dovoljno. Zbog svega navedenog možemo da očekujemo da će stadion u Surčinu biti završen do kraja 2026. – ističe Branković.

Asmir Kolašinac i Slobodan Branković, predstavljanje loga SP 2022
Predstavlljanje loga za dvoransko Svetsko prvenstvo 2022 – 10. septembar 2020., Asmir Kolašinac i Slobodan Branković direktor Srpskog atletskog saveza, skupština grada Beograda; Foto: Atlex

Srpski atletski savez ovim želi da iskoristi savršen trenutak koji se dešava u Srbiji i u našoj atletici, izgradnjom objekata za Expo i zlatna medalja Ivane Vulete koju je uživo sa tribina gledao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa predstavnicima SAS-a, ministrom sporta Zoranom Gajićem i ministrom finansija Sinišom Malijem. Oni su u Budimpešti bili zbog obeležavanja dana državnosti Mađarske, ali su iskoristili priliku da prepodne obiđu atletičare u hotelu, a potom i da uživo isprate istorijsko zlato.

Predsednik Vučić je došao da isprati Ivanin nastup, zaista je bilo fantastično, kako se ne dešava ni u najboljim filmovima. Svi smo vrištali od sreće. Predsednika su čekale protokolarne obaveze na stadionu, ali on je rekao “Ne dirajte me, hoću da gledam Ivanu i proslavim kako treba”. Ja sam predsednik SAS već 13 godina, mogu da kažem da je ovo kruna svega što smo radili svih ovih godina, naša atletika nikada nije imala zlatnu medalju na otvorenom. Ovo je planetarni uspeh. Mađari su osvojili bronzanu medalju tog dana, nadali su se da će njihov kladivaš da osvoji zlatnu. Srbija je definitivno među najuspešnijim evropskim zemljama, jer tog dana smo jedini osvojili zlato od evropskih zemalja – istakao je Jevrosimović u razgovoru na Pinku.

Predsednik Vučić sa atletičarima i predstavnicima Srpskog atletksog saveza
Svetsko prvenstvo, Budimpešta 2023. – 20. avgust – prijem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra sporta Zorana Gajića i minstra finansija SIniše Mloag atletičara Srbije; Foto: Telegraf

U Budimpešti smo imali rekordan broj učesnika 9, a predednik SAS-a najavljuje da će u budućnosti tim Srbije na velikim takmičenja biti i veći nego što fudbalska reprezentacija vodi igrača (23).

Mi ćemo za 2 godine da šaljemo više atletičara na velika takmičenja nego što fudbalera ima sa svim rezervama. Najinteresantnije su trkačke i skakače discipline i to je nešto realno gde mi u atletici zaista možemo da napredujemo i imamo zapažene rezultate. Trkačke discipline mislim od 100 do 5.000 metara.

Otkrio je predsednik SAS kakvi su sve izazovi pred našom atletikom u godinama koje dolaze.

Čeka nas dosta toga, prvo to Evropsko prvenstvo 2028. godine, izgradnja Nacionalnog atletskog stadiona, koji će biti atletski hram. Čekaju nas Olimpijske igre, gde treba ozbiljno da se pripremimo, mi ćemo biti kandidati za četiri olimpijske medalje u atletici. Mogu da kažem da je atletika sport koji se više decenija gradi, mi smo na pola puta, treba nam još jedan ozbiljan period da uspostavimo pravi sistem, da i ova seniorska reprezentacija ima svoj neki ciklus i da ima dostojne naslednike – zaključio je Jevrosimović.

(Atlex.rs)

Scroll to Top