ASB dobio novo rukovodstvo: Novi predsednik, generalni sekretar više nije vd, hoće li Beograd dobiti atletski stadion?

Nakon skoro dve godine prelaznog rukovodstva Atletski savez Beograda dobio je nove čelnike koji će rukovoditi ”kraljicom spotova” u prestonici naredne četiri godine.

Nakon što je početkom marta 2019. dužnosti generalnog sekretara ASB-a napustio Nikola Penić, prelazno rukovodstvo vodilo je računa o beogradskoj atletici.

To je tako bilo sve do ovog četvrtka kada je održana redovna Izborna sednica. Na njoj je za novog predsednika, tesnom većinom, postavljen privrednik Zoran Damjanović. Sem da je privrednik na sajtu ASB-a se ništa više ne kaže o čoveku koji će u narednom periodu biti glavni za beogradsku atletiku.

On će ovu funkciju obavljati naredne četiri godine, a ”desna ruka” u periodu od 2020-2024 biće mu doskorašnja vd generalna sekretarka ASB-a Aleksandra Gligić koja će sada tu funkciju obavljati u celom mandatu.

Zoran Damjanaović na mestu predsednika ASB-a zameniće Dejana Šuputa koji je tu funkciju obavljao do sada.

U vrlo šturom saopštenju na sajtu ASB-a pored toga što se ne navodi ko je novi predsednik, takođe nisu izneti planovi i projekti za period od četiri godine koji bi doprineli poboljšanju atletike u prestonici.

Beogradska ”kraljica sportova” susreće se sa velikim problemima koji se gomilaju već godinama, a onaj najveći je nedostatak atletskog stadiona za takmičenja na otvorenom.

Stadion na Vojnoj akademiji, gde se održavaju sva takmičenja ASB-a, je već nekoliko godina jedva upotrebljiv jer je staza, pogotovo na startu 100 metara, skroz izlizana i puna rupa.

Vojna akademija
Vojna akademija 2020. – 14. jun, Prvenstvo Beograda za juniore; Foto: Atlex

Atletski savez Srbije ima projekat o izgradnji trenažnog stadiona odmah do Atletske dvorane. Što se letnje sezone na otvorenom tiče, ASB se ne sme osloniti samo na ovaj projekat SAS-a. Beograd ima nekoliko potencijalnih objekata koji se mogu obnoviti i da budu od koristi kako za treninge tako i za takmičenja.

Kakvo je stanje na beogradskim atletskim stadionima govori i podatak da već godinama prestonica nije bila domaćin velikog domaćeg atletskog takmičenja, iako ima najveći broj klubova i atletičara registrovanih u SAS-u.

Uskoro počinje zimska sezona, a ni letnja nije toliko daleko. Vreme da se obezbede uslovi za atletiku na otvorenom kakve Beograd kao velegrad zaslužuje je jako malo. Ukoliko novo rukovodstvo ASB-a ne uspe da pronađe neko rešenje čeka nas još jedna sezona u kojoj nećemo videti najbolje atletičare Srbije u Beogradu, a i upitni su nastupi svih malo boljih seniora.

Izgradnjom dvorane pokazano je da uslovi stvaraju rezultate pa je tako Srbija jedna od retkih zemalja na svetu koja ima bolje dvoranske rezultate od onih na otvorenom leti.

(Atlex.rs)

Scroll to Top