Balkanijadad poslednja šansa za EP: Srbija sa 23 atletičara i svi se bore za vizu za Rim, Angelina takmiči u 2 discipline!

Jedna od najvažnijih Balkanijada će se održati 25. i 26. maja u turskom gradu Izmiru jer su to poslednji dani za ostvarivanje rezultata za plasman na Evropsko prvenstvo na kojem Srbija može da dođe do rekordnih čak 20 učesnika.

Selektor reprezentacije Srbije Edin Zuković saopštio je spisak od 23 imena koje će povesti u Izmir na Balkanijadu.

Angelina Topić biće prva zvezda tima i pored skoka uvis takmičiće i u dalju gde je jako blizu ostvarivanja norme za Evropsko prvenstvo.

Oni koji su sigurni za Rim, a takmičiće i u Izmiru su Lazara Anića u dalju, Slavka Stevića u visu i Asmir Kolašinac u kugli, pored već spomenute Angeline Topić.

Sigurni učesnici, koji neće putovati u Tursku su Ivana Španović, Milica Gardašević, Adriana Vilagoš, Elzan Babić i Armin Sinančević.

Na 100 metara velike šanse za Rim imaju i Ivana Ilić i Milana Tirnanić kojima će trebati dobro vreme i plasman na Balkanijadi. Kod muškaraca u Izmiru trčaće Aleksa Kijanović koji takođe ima šanse da se domogne EP-a, ne toliko velike kao devojke, ali je i on u igri.

Prvenstvo Srbije 2021 - Ivana Ilić, Milana Tirnanić
Već godinama vodde ”ljute” bitke – Milana Tirnanić i Ivana Ilić – Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo; Foto: Atlex

Njegov rođeni brat Boško Kijanović trčaće i 200 i 400 metara za koje je gotovo siguran učesnik EP, dok na 200 mu treba dobar nastup u Izmiru.  Ivana Ilić će se boriti za plasman i na 200 metara, a ko uspe u obe discipline da izbori Evropsko prvenstvo postaće prva srpska sprinterka sa dve discipline na kontinentalnom šampionatu. Pored nje 200 će trčati i Katarina Vreta.

Na 4000 metara kod devojaka trčaće Maja Ćirić kojoj je Rim na dohvat ruke, a pored je trčaće i Aleksandra Pešić.

Prštaće na preponama. Kod devojaka 100 metara biće izuzetno zanimljivo jer će i Milici Emini i Anji Lukić ovo takmičenje biti na sve ili ništa, a bolju pol poziciju ima Milica za Rim.

Kod muškaraca nećemo imati predstavnika na 110, ali će se zato na 400 prepone voditi ozbiljna bitka između naša dva predstavnika Nikole Kostića i Miloša Markovića jer su obojica jako blizu ulaska u kvotu za Rim. Kod devojaka u ovoj disciplini trčaće Maja Gajić koja se vraća posle teške povrede prednjih ukrštenih ligamenta.

Anja Lukić i Milica Emini, državno prvenstvo 2023
Preponaški klasik – Anja Lukić i Milica Emini – Prvenstvo Srbije 2023., Kraljevo; Foto: Atlex

U visu imamo sigurne učesnike Angelinu Topić i Slavka Stevića, a kod muškaraca u Izmiru skakaće još Emir Rovčanin.

Disciplina koja poslednjih godina poprimala sve veću pažnju u Srbiji dolaskom novog ženskog talasa je troskok, a Srbiju će u Turskoj predstavljati Teodora Boberić i Aleksandrija Mitrović koja je i dalje u igri za EP.

U dalju će kod devojaka takmičiti samo Angelina Topić, dok će kod muškaraca pored Lazara Anića nastupiti i Luka Bošković. Anić je siguran učesnik EP, Strahinja Jovančević takođe, ali za razliku od Anića ima već nekoliko takmičenja ove sezone koje nedostaju Aniću pa je pao dogovor da Strahinja odmori, a da nastupi Bošković na Balkanijadi.

Lazar Anić, dvoransko PS 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 19. februar – Lazar Anić (Radnički Kragujevac), skok udalj; Foto: Atlex

Ozbiljan duel biće u bacanju koplja za devojke gde Srbija po prvi put može da ima čak 3 kopljašice na EP. Adriana Vilagoš je sigurni učesnik, a u Izmiru će takmičiti Marija Vučenović i Ivana Đurić. Obe se trenutno nalaze u kvotu ili na samoj granici tako da će se voditi velika bitka.

Najiskusniji član reprezentacije biće Asmir Kolašinac koji je će gotovo sigurno nastupiti na svom 6. Evropskom prvenstvu bez obzira na ishod na Balkanijadi. Međutim ovo takmičenje će mu značiti jer će mu biti tek drugo ove sezone i dobar pokazatelj za finalnu pripremu za Rim.

Asmir Kolašinac, Balkanijada 2021
Balkanijada 2021., Smederevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, Asmir Kolašinac, bacanje kugle; Foto: Atlex

Srbija će pokušati da izbori još jednu normu i to u ženskoj štafeti 4×100 metara koju će činiti Ivana Ilić, Milana Tirnanić, Anja Lukić i Katarina Vreta. One su pre nedelu dana postavile novi državni rekord i ako uspeju da taj uspeh uz dobar plasman ponove i u Izmiru mogle bi da postanu prva srpska štafeta na nekom velikom takmičenju.

Sve informacije vezane za Balkanijadu možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top