Ušće, ćilim, ekologija i trkači za Svetsko prvenstvo u krosu: Za tačno 100 dana Beograd će biti centar sveta!

Povodom obeležavanja 100 dana do Svetskog prvenstva u krosu održana je promocija zvaničnog loga takmičenja od strane Srpski atletski savez, organizator takmičenja.

Beograd će u periodu od svega dve godine biti domaćin dva Svetska prvenstva. Nakon dvoranskog 2022., 30. marta 2024. Beograd će biti centar sveta kros trkača koje će se održati u parku Ušće.

Upravo ovaj veliki zeleni park u centru Beograda poslužio je kao motiv za dizajn loga. Njegova pozicija koja se prostire na 14 hatara duž reka Save i Dunav i njihovog ušća takođe su bili motiv za logo u koji su utkane i šare tradicionalnog srpskog ćilima. Slova BGD, koja prestavlja skraćenicu imena Beograda, dizajnirana su tako da su siluete četiri trkača utisnuta u slova.

Svetsko prvenstvo u krosu 2024, Beograd - logo
Svetsko prvenstvo u krosu 2024., Beograd – zvanični logo; Foto: SAS

Logo je znatno svedeniji od onog sa dvoranskog SP, može se reći i moderniji zbog svoje jednostavnosti.

Park Ušće bilo je domaćin Evropskog prvenstva u Krosu 2013. što je bio početak organizovanja velikih takmičenja u srpskoj prestonici.

Na promociji logoa prisutnima se obratio predsednik Lokalnog organizacionog komiteta i direktor Srpskog atletskog saveza, Slobodan Branković.

– Ovog dana okupili smo se kako bi obeležili 100 dana do Svetskog prvenstva u krosu i predstavili logo takmičenja. Svetsko prvenstvo u krosu nije samo sportsko takmičenje, već i prilika da pokažemo svetu lepotu našeg grada, bogatu kulturu, i spremnost da budemo sjajni domaćini – istakao je Branković prilikom prromoccije loga.

Slobodan Branković, direktor Lokalnog organizacionog odbora SP u krosu 2024
Svetsko prvensstvo u krosu 2024., Beograd – Slobodan Branković, direktor Lokalnog organizacionog odbora SP u krosu 2024; Foto: SAS

– Naš logotip, koji smo s ponosom predstavili, odražava duh Beograda i Srbije. Park prijateljstva, Ušće Save u Dunav, šare srpskog ćilima i trkače u obliku slova BGD – svi ovi elementi zajedno simbolizuju spoj tradicije, ljubavi prema sportu i internacionalnog prijateljstva. Beograd, kao grad na ušću dve reke, predstavlja most između prošlosti i budućnosti, između različitih kultura i naroda – naglasio je direktor LOK-a Slobodan Branković.

Ukupno će se održati 5 trka u dve uzrasne kategorije na stazi koja će biti dugačka 2 kilometra. Seniori i seniorke će trčati po pet krugova, odnosno 10 kilometara, juniori 8, a juniorke 6 kilometara. Pored ovih trka biče organizovane i mešovite štafete 4×2 kilometra.

SP u krosu 2024, mapa staze
Svetsko prvensstvo u krosu 2024., Beograd – mapa staze; Foto: SAS

Kako kažu iz Srpskog atletskog saveza, koji je organizator takmičenja, očekuje se čak 1100 učesnika i zvaničnika iz preko 100 različitih država sveta.

Što se tiče prenosa Radio televizija Srbije će prenositi ovaj događaj u Srbiji, a zajedno sa našim javnim servisom ukupno je 50 televizijskih stanica iz isto toliko kanala kupilo tv-a prava za Svetsko prvenstvo u krosu.

(Atlex.rs)

Scroll to Top