OAK prvak Srbije po prvi put: Zvezda doživela debakl koji ni najbolji statističari ne pamte, a svi se pitaju gde im je kapiten i prva zvezda tima!

Crvena zvezda je izgubila primat u Srbiji kao najbolji klub, a to zvanje do sledeće godine će nositi Omladinski atletski klub Beograd kojem je ovo prva titula ekipnog prvaka Srbije u istoriji kluba.

Istorijski dan na staroj Karaburmi, u 74 godina dugoj istoriji OAK Beograda je po prvi put postao ekipni prvak Srbije i u muškoj i u ženskoj konkurenciji na Ekipnom prvenstvu Srbije koje se održalo 3. septembra u Sremskoj Mitrovici.

Višegodišnji uzastopni prvak Crvena zvezda izgubila je titule, a ni najbolji statističari zbivanja u domaćoj ”kraljici sportova” ne pamte kada je neko uspeo da savlada žensku ekipu crveno-belih.

Atlettičarke Zvezdde izgubile titulu ekipnog prvaka Srbije
Ekipno prvenstvo Srbije 2022., Sremska Mitrovica 03. septembar – Atletičarke Crvene zvezdde druge u Srbiji posle nekoliko decenija; Foto: Atlex

Vidno motivisani kako individualno, ali pre svega grupno OAK-ovci su bodrili jedne druge , treneri su trčali po stadionu kako bi ispratili, podržali i učinili sve da dođu do toliko željenog trofeja. Uspeh koji grade već godinama sada je krunisan, a krunisan je u pravom trenutku kada se ”dete vratilo roditeljima” kada se BAK vratio u matični OAK i pokazao svoju snagu.

Sa druge strane Crvena zvezda je delovala kao skup pojedinaca koji su došli da odrade svoje discipline, bez i jednog klupskog obeležja na stadionu za razliku od OAK-a, Košutnjaka, Top Džampa, Crvena zvezda nije bila na svom nivou ni po jednoj tački, a to se oslikalo i na teren.

Mnogo rupa i nedostatak adekvatnog atletičara u disciplini, ali i loših nastupa obeležili su učešće rekordera Srbije po broju titula. Ono što je prvo upalo u oko je izostanak prve zvezde kluba i neko za koga se kaže da je kapiten – Armina Sinančevića. Razlog njegovog nedolaska nije poznat, ali se lako može zaključiti da je to razlog gubitka titule u muškoj konkurenciji.

Ekipno prvenstvo Srbije 2021, Armin Sinančević (Zvezda)
Ekipno prvenstvo Srbije 2021., Smreska Mitrovica – 4. jul – Armin Sinančević (Crvena zvezda), bacanje kugle; Foto: Atlex

Uspeha OAK-a i neuspeha Zvezde nije jedno takmičenje već niza donošenja odluka godinama unazad od odrađivanja prelaznih rokova, pravljenja timske atmosfere itd. Dok su se jedni ušuškali u lovorike sigurnih uspeha drugi su radili i gradili ekipu da svrgnu uspavanog velikana sa trona. Pokazali su da je uspavan, a da toga nisu svesni.

Had to had

Muškarci

Crvena zvezda je bila daleko od titule, možda razlika u bodovima ne govori toliko koliko da su samo u trci na 3000 metara i u skoku udalj bili uspešniji od OAK-a.

Nešto hladnije vreme i sporija staza nisu dozvolile sprinterima na 100 metara da ponove rezultat sa Serbian opena. Plasmanski je bilo sve očekivano, razlika u odnosu na tu trku od pre koji dan je svima bila oko 20 stotinki pa je tako razlika u bodovima između  prvoplasiranog Alekse Kijanovića (10,68s) i trećeplasiranog Stefana Kaljuša (10,96s) očekivana (983 : 898).

Kijanović, Radosavljević, Kaljuš, Ekipno prvenstvo Srbije 2022, 100m
Ekipno prvenstvo Srbije 2022., Sremska Mitrovica 03. septembar – 100m – Aleksas Kijanović (OAK), Marko Radosavljević (Zemun), Stefan Kaljuš (Zvezda); Foto: Atlex

Na 800 metara Zvezda nije imala adekvatnog čoveka pa je tako žrtvu za klub morao da preuzme Miloš Marković 400-preponaš koji je dobro istrčao prvi krug i odlično posle držao favorita Miroslava Dukadinovića pa je na kraju razlika bila svega 28 bodova.

Na 3000 Zvezda je bila favorit i Filip Nedeljković je za 203 boda bio bolji od Srđana Mate.

U trci na 110 metara prepone za Zvezdu je morao da trči junior Bogdan Vidojković jer klub ne poseduje seniorskog preponaša, a najboljem juniorskom preponašu Srbije svih vremena ovo je bio tek drugi susret sa seniorskim preponama. Sreća za Zvezdu je loša forma Luke Trgovčevića pa su trku završili za 14,32 odnosno 14,41 sekundu što je svega 16 bodova razlike za OAK.

Na 400 metara takođe velika prednost za OAK zbog Boška Kijanovića koji je rutinskom trkom osvojio više od 150 bodova ispred Luke Olujića.

Boško Kijanović, Ekipno prvenstvo Srbije 2022, 400m
Ekipno prvenstvo Srbije 2022., Sremska Mitrovica 03. septembar – Boško Kijanović (OAK Beograd) i Luka Olujić (Crvena zvezda), 400m; Foto: Atlex

Sportski sektor Zvezde zadužen za mušku ekipu na čelu sa Stevanom Grujićem odlučila je da vis skače najbolji visaš kluba i njegov pulen Jasmin Halil. Halili već tri godine muku muči sa povredom kolena i kad se misli da je povreda prošlost i počne da trenira bol se ponovo vrati na treningu. Upravo se to desilo i pred takmičenje na koje je došao sa bolom u kolenu. Nije bila pozvana zamena, a mogloje da se očekuje da zbog silnih problema u prošlosti može da dođe do ovoga pa tako Teodor Komnenić se nije pripremo za ovo takmičenje.

Halili je sezonu otvorio sa 2,14 metar potom je skočio 2,11 da bi na kraju skočio 2,00 pre gotovo dva meseca od kada je i na pauzi. Sa druge strane Komnenić je visaš koji se bori da preskoči granicu od 2 metra i tu je na 195.

U disciplini gde je Zvezda trebala da napravi razliku osvojila je svega 14 bodova više. Halili je preskočio 184 i odustao od daljeg nastupa posle svega dva skoka, dok je Miloš Joksimović iz OAK-a preskočio 180 centimetara.

Rezerve u visu kod Zvezde nije bilo, ali je OAK morao prinudno pred sam početak takmičenja da je napravi u dalju zbog povrede na zagrevanju pa je tako nastupio Filip Stojanovski sprinter. Vrhunskim daljašima takmičenje na tri skoka je veća noćna mora od finala Olimpijskih igara. Takav problem je imao Strahinja Jovančević koji je pre koji dan na Srbian openu skočio 7,50 metara, ali je na ekipnom skočio 7,08 u trećoj seriji, nakon što je u drugoj prestupio a u prvoj skočio 6,97. Ovim skokom Zvezda je osvojila 130 bodova više od OAK-a.

Strahinja Jovančević, Ekipno prvenstvo Srbije 2022
Ekipno prvenstvo Srbije 2022., Sremska Mitrovica 03. septembar – Strahinja Jovančević (Crvena zvezdda), skok udalj; Foto: Atlex

U troskoku Zvezda je na borilište postavila 19-godišnjeg Miloša Mijatovića, u nedostatku iskusnijeg, koji je skočio 13,36, dok je Teodor Mijailović iz OAK-a sa 13,78 metara osvojio 16 bodova više. Obojica su vršnjaci, ali naglašavamo za Zvezdu za klub koji treba da bude institucija, koja je najbolja u državi godinama da nemaju na toliko disciplina seniorske atletičare na seniorskom ekipnom prvenstvu.

Nikada se u istoriji Crvene zvezde nije dogodilo da kapiten kluba i najveća zvezda ne dođe da nastupi na Ekipnom prvenstvu Srbije. Od Strahinje Jovančevića do Nenada Stekića i da ne nabrajamo sve velikane, svi su takmičili za svoju Zvezdu i za taj grb bez obzira da li su povređeni, umorni itd., ali ove godine klub je dozvolio da kapiten i prva zvezda ne nastupi na najvažnijem takmičenju za klub, što je kao posledicu povuklo gubitak titule.

Asmir Kolašinac je osvojio vredne bodove i napravio veliku prednost u odnosu na Zvezdu. Njegov hitac od 20,10 naspram Zvezdinog Veljka Nedeljkovića od 16,68m, koji je znatno slabije bacio gotovo tri metra manje nego na Serbian openu, doneo im je prednost od 204 boda.

Asmir Kolašinac, Ekipno prvenstvo Srbije 2022
Ekipno prvenstvo Srbije 2022., Sremska Mitrovica 03. septembar – Asmir Kolašinac (OAK Beograd), bacanje kugle; Foto: Atlex

Zvezda danas nema ni kopljaša, a takve legende su bacale za ovaj klub. U nedostatku muškog bacača tu ulogu je preuzeo mladi višebojac Petar Andrović koji je bacio 43,13 dok je Aleksandar Lučić iz OAK-a bacio 64,04 čime je razlika povećana za 252 boda.

Nezainteresovanost, nedostatak pobedničkog duha i borbe za pobedu najbolje se video u štafeti gde je klub još nekoliko dana pre takmičenja na čelu sa selektorom za mušku ekipu Stevanom Grujićem, odlučila da u njoj ne trče najiskusniji i najbolji već da se proba nešto novo (nalik na Svetsku i Evropsku atletiku gde se na najvažnijim takmičenjima isprobavaju novotarije – prate se trendovi).

Tako je prvu izmenu trčao mladi daljaš Marko Tairović, potom Stefan Kaljuš, Nikola Kovačević i Bogdan Vidojković, dok je su za OAK, naravno, trčali najbolji Filip Stojanoviski, Boško Kijanović, Mihajlo Mandić i Aleksa Kijanović koji su rutinski stigli do pobede i 20 bodova više čime su pečatirali prvu titulu u istoriji kluba.

Na kraju kada se podvukla crta OAK Beograd – 9562 : 9176 Crvena zvezda (386).

Najboje ekipe Srbije u muškoj konkurenciji u 2022. - OAK, Zvezda, Vojvodina
Ekipno prvenstvo Srbije 2022., Sremska Mitrovica 03. septembar – Najboje ekipe Srbije u muškoj konkurenciji u 2022. – OAK Beograd, Crvena zvezda, Vojvodina Novi Sad; Foto: Atlex

Žene

U seniorskoj konkurenciji se koriste termini muškarci i žene, ali kada se pogledaju godišta učesnica seniorskog ekipnog prvenstva Srbije možda bi ispravnije bilo reći devojke (ako ne i u deminutivu).

Slično kao i kod muškarca, devojke Zvezde su bile uspešnije od OAK-ovki na 3000 metara, skoku udalj, bacanju koplja i 100 metara.

U trci na 100 metara Milana Tirnanić je rutinski došla do pobede sa 12,11 ispred Sare Lukić za četiri stotinke čime je napravljena prednost od 79 bodova.

Milana Tirnanić, Ekipno prvenstvo Srbije 2022., 100m
Ekipno prvenstvo Srbije 2022., Sremska Mitrovica 03. septembar – Milana Tirnanić (Crvena zvezdda), 100m; Foto: Atlex

Iako je Crvena zvezda u jednom trenutku imala dve najbrže devojke u istoriji Srbije na 400 metara sada nema devojku koja može da trči brže od jednog minuta. Dragana Macanović iz OAK-a je tako napravila razliku veću od 5 i po sekunde čime je razlika u bodovima bila 195 nad Milicom Jakšić.

U trci na 800 metara za crveno-bele (na seniorskom ekipnom prvenstvu) takmičila je perspektivna 16-godišnja Natalija Grujić. Pobedu je odnela iskusna Marija Stambolić sa okruglo 1000 osvojenih bodova što je 111 više od rivalke sa Marakane.

Na 3000 metara pobedila je takmičarka crveno-belih Katarina Milosavljević i u odnosu na Ivanu Živković osvojila je 164 boda više.

U trci prepona Anja Lukić je rutinski stigla do pobede sa 13,50 sekundi ispred Marije Bukvić sa razlikom od 44 boda.

U trenutku kada je ženski vis u ekspanziji u Srbiji Crvena zvezda nema visašicu. Najbolja Jovana Delić ne trenira, pa je u njene cipele morala da uđe 17-godišnja Mira Vukmirović koja je preskočila tek 160 centimetarar dok je Sara Lučić, pojačanje OAK-a preskočila 178 i time napravila razliku od 122 boda.

Treću pobedu Zvezda je izvojevala u dalju gde je Marija Bukvić skočila 5,99 i za 34 boda savladala Anju Lukić (nije greška, Anja je skakala, ne Sara).

U troskoku je Natalija Dragojević rutinski pobedila sa 12,19 metara i izdejstvovala prednost od 63 boda ispred Ivane Ognjanović.

Natalija Dragojević, Ekipno prvenstvo Srbije 2022, troskok
Ekipno prvenstvo Srbije 2022., Sremska Mitrovica 03. septembar – Natalija Dragojević(OAK Beograd), troskok; Foto: Atlex

U bacanju kugle 107 bodova prednosti za OAK, Martine Pavlović u odnosu na troskokašicu Ognjanovićevu.

U koplju nova pobeda Zvezde gde je Ivana Đurić osvojila 102 boda više od koleginice iz OAK-a Ksenije Opanković.

Na kraju štafeta OAK-a sastavljena od tri bivše atletičarke Zvezde je prva prošla kroz cilj. U sastavu Vanja Drča, Anja Lukić, Sara Lukić i Dragana Macanović osvojile su 25 bodova više od Ksenije Zoranović, Marije Bukvić, Tamare Vuletić i Milane Tirnanić.

Na kraju devojke iz OAK-a su osvojile 9969 boda : 9560 Zvezde (409).

REZULTATI

Ženska ekipa OAK Beograda ekipni šampion Srbije 2022.
Ekipno prvenstvo Srbije 2022., Sremska Mitrovica 03. septembar – Ženska ekipa OAK Beograda ekipni šampion Srbije 2022.; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

Scroll to Top