Evropsko prvenstvo u Rimu održaće se od 6.-12. juna, a Srbija će imati čak 16 predstavnika u 14 disciplina, ali neće biti Ivane Španović koja je otkazala učešće, kao i Elzan Bibić na 1500 metara.

Rekordni broj atletičara će imati Srbija u Rimu na prvenstvu Evrope, čak 16. Njih troje će nastupiti u po dve discipline, a ukupno će Srbija imati predstavnika u čak 14 discilina.

Put Rima će krenuti: Angelina Topić (vis, dalj), Adriana Vilagoš (koplje), Milica Gardašević (dalj) Elzan Bibić (5000m), Armin Sinančević, Asmir Kolašinac (kugla), Slavko Stević (vis), Strahinja Jovančević, Lazar Anić (dalj), Boško Kijanović (200m i 400m), Milica Emini (100, prepone), Marija Vučenović, Ivana Đurić (koplje), Ivana Ilić (100m i 200m), Maja Ćirić (400m) i Nikola Kostić (400m prepone).

Imaćemo čak 5 debitanata, a svoje prve nastupe na EP imaće Nikola Kostić, Ivana Đurić, Ivana Ilić, Milica Emini i Slavko Stević (učestvovao je na Svetskom prvenstvu prošle godine, ali nikad na EP).

Malo je nedostajalo za 20 Srba u Rimu

Malo je nedostajalo da ta cifra bude i veća i da imamo čak 20+ predstavnika, ali Aleksa Kijanović je bio prvi ispod crte na 100 metara, isto kao i Emir Rovčanin u skoku uvis. Milošu Markoviću i Aleksandriji Mitrović je nedostajao skok od tri mesta, dok za četiri pozicije ”kratkih rukava” su ostali Milana Tirnanić na 100 metara  i Anja Lukić na 100 metara prepone, dok je ženskoj štafeti 4×100 metara nedostajalo dve pozicije napretka još.

Aleksa Kijanović, 10.40s, 1. Serbian open 2022
1. Serbian open miting na otvorenom 2022. – stadion porerd Atletske dvorane, 30. avgust – Aleksa Kijanović – 10,40s PB; Foto: Atlex

Ivana otkazala!

Olimpijska godina za sad stvara velike probleme najboljoj atletičarki Srbije svih vremena Ivani Španović. Zbog povrede pete je prepustila celu zimsku sezonu, a nakon odličnih pripremama za letnju sezonu usledila je povreda zadnje lože.

Sve je to je prouzrokovalo da Ivana još uvek nije zabeležila ni jedno zvanično takmičenje u 2024., a kako kaže primarni cilj su Igre u Parizu i do tada ne želi da izlazi iz zone komfora i da je takmičenje ponese što bi moglo a uzrokuje ponovno vraćanje bolova.

– Cele prošle godine mučila sam muku s bolovima i tetivom, s obzirom da sam skakala povređena. Na Svetskom u Budimpešti je bilo rizika. Zato smo ove godine želeli da izbegnemo taj faktor. Ne želimo da dovodimo u pitanje da li skačem s bolom ili ne. Ne želim ni u jednom momentu da izađem iz zone komfora.

Ivana zna da je najbolja, ali kada nije 100 posto spremna ne želi sebe da dovodi u situaciju da zbog eventualno lošeg ulaska u takmičenje ili osećaja nekog bola i da takmiči na silu.

– Ne mogu psihički da se posvetim tome. Znam sebe. Ako ne počnem takmičenje onako kako sam planirala i ako osetim da me nešto boli, iznerviraću se, otići će mi fokus, a to mi ne treba. Ipak je sigurnije da uopšte ne počinjemo, već da nastavimo da se spremamo za Pariz. Iskustvo imam. Znam šta i kako treba da uradim i samo je bitno da sve ima smisla kad razmišljam o Olimpijskim igrama. Žao mi je zbog samog takmičenja, ali nemam dilemu šta mi je prioritet ove godine.

Ivana Španović pobednica EP 2022
Evropsko prvenstvo 2022., Minhen – 18. avgust – Ivana Španović, šampionka Evrope u skoku udalj; Foto: Profimedia

Pre 2 godine u Minhenu Srbija je osvojila 4 medalje – Ivana Španović zlato, Adriana Vilagoš i Armin Sinančević srebro i Angelina Topić bronzu. Ako gledamo dosadašnje ostvarene rezultate ovog leta Srbija se može nadati 3 medalje: Angelina Topić, Adriana Vilagoš i Milica Gardašević. Njih tri u Rim idu sa top 3 rezultata u Evropi!

Angelina najbolja na svetu!

Niko ovog leta nije skočio više od 198 centimetara koliko je preskočila Angelina Topić. Kada se gleda cela godina samo je Jaroslava Mahučih zimus zabeležila bolji skok novog rekorda Srbije.

Na oba mitinga Dijamantske lige na kojima je bilo skoka uvis pobedila je. Na prvom je izjednačila državni rekord sa skočenih 197, da bi potom i nadmašila tu visinu za 1 centimetar.

Sa 195 centimetara ovog leta Topićevu prate Kipranka Elena Kulčenko i Ukrajinka Irina Gerašenko.

Podsetimo, Angelina brani bronzu sa EP iz Minhena od pre dve godine.

Angelina Topić, EP 22, proslava bronze
Evropsko prvenstvo 2022., Minhen – 21. avgust – Angelina Topić, proslava bronzane medalje u skoku uvis; Foto: Tom Weller/24passion/DeFodi Images via Getty Images

Vilagoš na vicešampionskoj pol-poziciji

Adriana Vilagoš brani bronzu iz Minhena, a ovog leta je zabeležila drugi najdalji hitac u Evropi. Sa bačenih 63,58 metara bolja od nje u Rim će doći samo Austrijanka Vikotia Hudson koja je bavila 66,06 metara.

Elina Cengo, koja brani zlato, je zada ove godine zabeležila hitac od 60,43 metra.

Nakon problema sa laktom koji ju je mučio od prošlog leta, Adriana je ovog leta takmičila na 5 takmičenja i na svakom je bacila preko 60 metara, na dva preko 62, na jednom preko 61 metra, tako da je spremna za odbranu srebra u najmanju ruku.

Adriana Vilagoš, proslava bronze EP 22
Evropsko prvenstvo 2022., Minhen – 20. avgust – Adriana Vilagoš vicešampionka Evrope u bacanu koplja (srebrna medalja); Foto: Atlex

Miličina šansa žaivota

Nema Ivane Španović, ali to ne znači da bi Srbija mogla da ostane bez medalje u ženskom dalju. Milica Gardašević je ovog leta zabeležila treći najdalji skok u Evropi od 6,76 metara.

Da li je došlo vreme da i nju pogleda sreća na vevlikom takmičenju i domogne se svoje prve seniorske medalje znaće se prvo nakon 11. juna kada su kvalifikacije i ptom 12. kada je na programu finale.

Ovog leta bolje od Srpkinje su samo Portugalka Agate de Sousa sa 6,78 metara i Italijanka Larisa Japićino sa 6,86 metaraž, sem njih tri niko ovog leta nije skočila preko 6,70 metara.

Milica je prošle godine zabeležila lični rekord od 6,91 metar, zimus je osvojila Zlatnu ligu Svetske atletike, a sada je konstantna na daljinama od 6,70 metara tako da bi ovo takmičenje moglo da bude prekretnica u njenoj karijeri.

Milica-Gardasevic-Mediteranske igre 2022
Mediteranske igre 2022., Oran, Alžir – 01. jul – Milica Gardašević, šampionka u skoku udalj; Foto: OKS

Sve informacije o Evropskom prvenstvu, sastnici i konačnim listama učesnika možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top