Srbija sa dve olimpijke na bacačkom kupu Evrope u borbi za nove medalje

Od 11.-12. marta u portugalskoj Leiriji održaće se 23. bacački kup Evrope, a Srbiju će predstavljati Marija Vučenović i Adriana Vilagoš u bacanju koplja.

Nedavno se završilo dvoransko Evropsko prvenstvo na kojem je Srbija osvojila dve medalje, a ovog vikenda će se održati prvenstvo Evrope u bacačkim disciplinama gde Srbija može da ovoji još dva odličja na šampionatu ”starog kontinenta”.

Marija Vučenović, olimpijka iz Tokija, i Adriana Vilagoš, potencijalna učesnica Igara u Parizu isto kao i Marija, braniće dve najsjajnije medalje na ovogodišnjem bacačkom kupu Evrope.

Pre dve godine Vučenovićeva je na ovom takmičenju, koje je bilo održano u Splitu bacila, još uvek aktuelni, lični rekord 62,25 metara, nije osvojila medalju, ali je zato godinu dana kasnije, po izuzetno lošem vremenu, sa hicem od 57.26 došla do srebrne medalje.

Prvenstvo Srbije 2021 - Marija Vučenović
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, bacanje koplja, Marija Vučenović; Foto: Atlex

Vilagoš će sad po prvi put takmičiti u seniorskoj konkurenciji nakon što je dve godine zaredom pobeđivala za mlađe seniorke. U Splitu 2021. zabeležila je daljinu od 60,22 metra, dok je prošle na istom mestu na kojem će se i ove godine održati takmičenje bacila za pola metra dalje – 60.72 metra.

Za razliku od prethodnih godina kada je Srbiju predstavljalo troje prošle, odnosno petoro pre dve godine, ove će imati dva učesnika Mariju i Adrianu.

Bacanje koplja je na programu prvog dana, u subotu 11. marta. B grupa će bacati od 18:55 dok će A na stazu izaći u 20:30 po srpskom vremenu (po lokalnom je -1h). Kada će srpske atletičarke takmičiti znaće se na dan takmičenja.

Adriana Vilagoš, Prvenstvo Vojvodine 2022
Otvoreno prvenstvo Vojvodine 2022. – 11. jun, Sremska Mitrovica – Adriana Vilagoš, bacanje koplja; Foto: Atlex

U poslednjih 10 godine 5 puta je Larisa bila domaćin najboljim bacačima Evrope, tako će biti i ove. Zbog pandemije koronavirusa 2018. takmičenje nije održano, a iz istog razloga naredni šampionat  je Portugal morao, svega nekoliko nedelja pred početak, da otkaže pa se preselilo u Split. Larisa je  potpisala ugovor sa Evropsko atletikom do 2024. tako da će i naredno izdanje sigurno biti na  istoj lokaciji.

Kompletna lista učesnika

(Atlex.rs)

Scroll to Top