Da li diplomatske pasoše zaslužuje još neko pored Ivane i Angeline?: Koji su uslovi za dobijanje i da li ga mogu dobiti i Vilagoš, Sinančević, Bibić, Gardašević…?

Ministar unutrašnjih poslova republike Srbije Ivica Dačić nedavno je uručio diplomatske pasoše Angelini Topić i Dragutinu Topiću, isto to sleduje i Ivani Španović i Goranu Obradoviću, a da li ovu privilegiju zaslužuju i ostali osvajači medalja sa velikih takmičenja?!

Još uvek aktuelni ministar unutrašnjih poslova republike Srbije Ivica Dačić u prethodnom periodu uručio je diplomatske pasoše mnogim sportistima Srbije među kojima su i Angelini i Dragutinu Topiću, dok će Ivana Španović dobiti novi sa novim-starim prezimenom, a ovaj pasoš biće uručen i njenom treneru Goran Obradović. Pored njih beneficiju ovog dokumenta i olakšanih putovanja dobiće i predsednik i direktor Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović i Slobodan Branković.

Ivana Španović, govor na dodeli nagrada najboljima za 2023.
Dodela priznanja najbolju atletičarima u Srbiji za 2023. godinu – 30. januar 2024. – Ivana Španović; Foto: Atlex

Nakon atletičara Ivica Dačić je na isti način nagradio i celu ekipa košarkaške reprezentacije sa stručnim štabom koja je osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu.

Kako se dobija diplomatski pasoš? 

Ne postoji neka procedura ili posebno prepisani uslov za dobijanje diplomatskog pasoša. U slučaju sporta, potrebnije samo da savez pošalje zvaničnu molbu/dopis ministarstvu unutrašnjih poslova sa spiskom ljudi za dobijanje ovog dokumenta sa obrazloženjem za svakog pojedinca zbog čega se traži, zasluge za Srbiju koje je pojedinac do sada napravio…

Nakon toga ministar, u ovom slučaju Ivica Dačić, odobrava ili odbija zahtev. Zahtev za dobijanje diplomatskih pasoša Angelini Topić, Ivani Španović, Goranu Obradoviću, Veselinu Jevrosimović i Slobodanu Brankoviću bez ikakvih problema je prihvaćen. Očekivalo se da će savez iskoristiti napravljene dobre odnose i zatražiti da još neki srpski atletičari dobiju olakšicu koju omogućava diplomatski pasoš na osnovu dosadašnjih zasluga za Srbiju, ali do sada drugi zahtev nije poslat u ministarstvo unutrašnjih poslova.

Angelina i Dragutin Topić dobijaju diplomatske pasoše od Ivice Ddačića
Ministarstvo spoljnih poslova republike Srbije – 23. februar 2024. – Ministar Ivica Dačić uručuje diplomatske pasoše Angelini Topić i Dragutinu Topiću; Foto: privatna arhiva

Ko bi još mogao da dobije diplomatski pasoš?

O zaslugama Ivane Španović i Gorana Obradovića je izlišno trošiti reči. Angelina i Dragutin Topić okitili su se bronzanom medaljom na Evropskim prvenstvu 2022. i oborili su sve moguće državne rekorde.

Ali tu je još nekoliko atletičara koji imaju medalju sa prvenstva Evrope i koji se visoko kotiraju u svetu atletike.

Na prvom mestu tu je aktualna vicešampionka ”starog kontinenta” u bacanju koplja Adriana Vilagoš. Pored srebrne medalje iz Berlina, Adriana je ove godine osvojila i drugo mesto na Evropskom prvenstvu u bacačkim disciplinamaosvojila. Osvajač je brojnih titula prvaka Srbije i Balkana, a takođe je i vlasnica državnih rekorda u bacanju koplja.

Armin Sinančević, srebrni EP 22
Evropsko prvenstvo 2022., Minhen – 15. avgust – Armin Sinančević (Srbija), vicešampionEvrope u bacanju kugle, srebro; Foto: Getty Images/ Andrej Isaković

Armin Sinančević je takođe vicešampion Evrope iz 2022. On je u Berlinu u bacanju kugle zauzeo drugo mesto, a isto kao i Vilagoš osvajač je brojnih prvenstava Srbije i Balkana i takođe je i državni rekorder u ovoj disciplini.

Evropsku medalju ima i Elzan Bibić. On je 2023. na dvoranskom šampionatu u trci na 3000 metara osvojio bronzu, a izlišno je govoriti o brojnim rekordima Srbije i titula prvaka države koje je obara i osvajao.

Elzan Bibić, 3. na dvoranskom EP 2023
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 05. mart – Elzan Bibić osvavjač bronzane medalje na 3000m; Foto: Monika Banovicova

U ovu grupu možemo uvrstiti i Milicu Gardašević, koja je ove godine osvojila Zlatnu ligu Svetske atletike, 6. je bila na Svetskom dvoranskom prvenstvu, a pored svega toga u 2023. je bila je u top 10 na svetu i top 3 Evropi u skoku udalj.

Treba napomenuti da je gotovo u istom trenutku ispunila normu za Olimpijske igre kao i Ivana Španović i da su njih dve bile među prvim sportistima iz Srbije za normom za Pariz. Za sada normu imaju samo Ivana Španović, Milica Gardašević i Angelina Topić, a ne treba napominjati koliko su jake norme i koliko je teško doći do Igara.

Milica Gardašević pobednica Zlatne lige 2024.
Milica Gadašević, pobednica Zlatne lige u dvorani 2024. – Madrid, 23. februar; Foto: privatna arhiva

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić bio je raspoložen da pomogne srpskim sportistima da dobiju ovaj dokument koji im u mnogome olakšava putovanja na takmičenja i pripreme. Ostaje da se vidi hoće li se SAS i ovih ostalih osvajača značajnih medalja za Srbiju na velikim takmičenjima i nosioce zvanja ”zaslužni sportista” republike Srbije dobijenog od ministarstva sporta, setiti. Ministar Ivica Dačić pokazao je razumevanje za sportiste, što ne znači da će i neki budući ministar.

Adriana, Armin, Elzan, Milica i možda još neko drugi ostaju na čekanju za sad, a dokle će ostaje da se vidi.

(Atlex.rs)

Scroll to Top