Srbija ima prvaka Evrope: Vilagoš osvojila svoje prvo odličje za reprezentaciju! (FOTO)(VIDEO)

Na Evropskom prvenstvu u bacačkim disciplinama učestvovalo je pet srpskih atletičara, a Adriana Vilagoš po prvi put je pokazala svoj talenta široj publici i više nego ubedljivo je osvojila zlatnu medalju.

Slušala se srpska himna u Splitu zahvaljujući Adriani Vilagoš koja je pobedila u bacanju koplja u konkurenciji mlađih seniorki hicem od 60,22 metra.

Najbolji hitac ostvarila je u trećoj seriji, a pored pobedničkog, koplje je letelo još 54,92m; 54,06m; 52,86m; 58,07m i 57,21m.

Srebrnu medalju osvojila je Finkinja Julia Valtanen sa 56,24 metara, dok je bronza otišla u Belorusiju jer sa hicem 56,20 Karina Butkevič osvojila treće mesto.

YouTube player

Zahvaljujući ovoj medalji Srbija je zauzela 8. mesto od ukupno 19 država koje su imale makar po jednog predstavnika na ovom takmičenju. Najuspešniji su bili atletičari iz Poljske sa osvojena tri zlata i dva srebra, a isti broj medalja samo umesto srebrnih medalja osvojili su dva bronzana odličja su atletičari Turske. Njviše medalja, ali zbog manjeg borja zlata Belorusija se našla na trećem mestu. Njihovi atletičari su osovjili sedam medalja od čega su dve zlatne, dve srebrne i tri bronzane.

Lični rekord Marije Vučenović

U seniorskoj konkurenciji u bacanju koplja učestvovala je Marija Vučenović. Ovo joj je bilo prvo zvanično takmičenje od kad sarađuje sa novim trenerom Feđom Kamasijem i odmah je ostvarila novi lični rekord.

U drugoj seriji Marija je bacila 62,25 metara što joj je donelo peto mesto na kraju takmičenja, ali i lični rekord nakon tri godine. Dosadašnji najbolji hitac u karijeri joj je bio iz 2018. kada je bacila 60,60 metara.

Marija Vučenović, Bacački Kup Evrope 2021, Split
Bacački kup Evrope 2021., Split – 9. maj, Marija Vučenović, bacanje koplje; Foto: Cropix

Na ovom takmičenju viđen je i jedan od najboljih izvedbi svih vremena jer je Poljakinja Maria Andrejčik zabeležila treći rezultat svih vremena. Njeno koplje je letelo fantastičnih 71,40 metara što je novi rekord šampionata. Ovo je i najbolje ostvarenje na svetu ove godine, a svetski rekord od 72,28 metara koji je postavila Barbora Špotakova 2008. više nije toliko nedostižan za 25-godišnju Poljakinju.

I sama svetska rekorderka 39-godišnja Špotakova je učestvovala na ovom takmičenju. Danas veteranka zabeležila je hitac 58,24 metara što je bilo dovoljno za osmo mesto.

Dragana prvi put bez medalje, Asmiru nedostajalo 12cm, Samac povređen

Dragana Tomašević  je po prvi put ostala bez medalje na bacačkom kupu Evrope. Do sada je učestvovala tri puta i sva tri puta je osvajala bronzanu medalju u bacanju diska, a sada joj je za to nedostajalo skoro dva metra.

Dragana Tomašević, Bacački Kup Evrope 2021, Split
Bacački kup Evrope 2021., Split – 9. maj, Dragana Tomašević, bacanje diska; Foto: Cropix

Zabeležila je naša najbolja diskašica svih vremena odličan hitac od 60,19 metara, a bolje od ovogodišnjeg izdanja na EP za bacače imala je samo 2013. kada je u Kasteloni bacila 61,12 metara. Pored tog nastupa takmičila se još i 2014. u Leriji, a svoj prvi nastup na ovom takmičenju zabeležila je takođe u Splitu 2008. kada je treće mesto osvojila sa 59,64 metara.

Nemica Šanike Kraft je sa 62,05 metara osvojila treće mesto, a velika drama se odvila za zlatnu medalju između dve Portugalke gde je  titulu vicešampionke osvojila Irina Rodriges sa bačenih 62,79 metara, a nova šampionka je Liliana Ca bacila jedan jedan centimetar dalje – 62,80 metara.

Asmir Kolašinac nije imao sreće da se okiti bronzanom medaljom jer mu je za to nedostajalo svega 12 centimetara.

Nakon devet godina se pojavio na ovom takmičenju, a do sada ima dva nastupa, prvo 2010. kada je osvojio zlato sa 20,15 metara, a potom i dve godine kasnije je osvojio bronzu sa 20,50 metara, nažalost sad mu se nije dalo da osvoji i bronzu sa EP u bacanjima.

Najbolji hitac kugle na ovogodišnjem takmičenju iznosio je 20,13 metara što mu je donelo peto mesto. Za svega tri centimetra izmaklo mu je četvrto mesto, a treće za 12 koje je osvojio Skot Linkoln sa 20,25 metara. Drugi je bio Francisko Belo  sa 20,47 metara dok je novi šampion Andrei Rares Toader sa novim ličnim rekordom od  20,83 metara.

Asmir Kolašinac, Bacački Kup Evrope 2021, Split
Bacački kup Evrope 2021., Split – 9. maj, Asmir Kolašinac, bacanje kugle; Foto: Cropix

Vedran Samac je prvi od srpskih atletičara izašao na borilište, ali povreda koju vuče već dve nedelje, povreda lista, nije mu dozvolila da nastupi. Tačnije naš kopljaš je zabeležio jedan hitac koji je bio neuspešan nakon čega se povukao sa takmičenja.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

April 2023
No event found!
Load More

Edit Template