Stranić objedinio sve rekorde Srbije, Vilagoš do novog koji je bio star 12 godina: Odličan ulazak u (mlađe) seniorski staž!

Do sad samo Angelina Topić, a od sada je i Jovan Stanić apsolutni rekorderi Srbije sa objedinjenim rekordima u svim uzrasnim kategorijama u jednoj disciplini, dok je Adriani Vilagoš sada ostao još samo seniorski nadmašivši novi rekord star 12 godina. 

Na bacačkom prvenstvu Srbije koji se održao u subotu 6. aprila u Sremskoj Mitrovici viđena su 3 rekorda Srbije. U bacanju kladiva Stranić je nadmašivši U23 rekord star 8 godina, Vilagoš u istom uzrastu rekord star 12 u bacanju koplja, dok je Mina Amidžić nastavila da pomera svoje i srpske U18 granice u kladivu.

Adriana Vilagoš je drugog dana 2024. ušla u (mlađe) seniorski staž. Do sada je kao juniorka oborila sve rekorde Srbije u mlađim kategorijama i ostali su joj samo seniorski.

Na svom drugom mlađe seniorskom nastupu (pre toga je takmičila na Evropskom bacačkom prvenstvu) nadmašila je i taj rekord Srbije koji je 12 godina držala Tatjane Jelače. Vilagoš je bacila 62,96 metara na takmičenju u Sremskoj Mitrovici, što je za više od 2 metra dalje od hica koji je ostvarila Jelača na istom mestu 2012. godine (60,89m).

Adriana Vilagoš, Prvenstvo Srbije 2022
Prvenstvo Srbije 2022. – 25. jun, Kurševac – Adriana Vilagoš (Senta), bacanje koplja; Foto: Atlex

Do apsolutnog rekorda i objedinjavanja svih rekorda Srbije u bacanju koplja Adriani treba hitac koji će leteti za oko metar i po dalje od ovog na 64,21 metar. Tačnije, Vilagoš ima bolje hice u svojoj karijeri od ovoga, ovo joj je treći najbolji rezultat u životu, a lični rekord joj je 63,52 metra.

Kako je uzrast mlađih seniora izdvojen od svih drugih i na njihovim takmičenjima mogu da nastupaju isključivo atletičari starosti 20, 21 i 22 godine tako se i rekordi mogu ostvarivati samo u tom životnom dobu.

Stranić za anale!

Adriani je ostao još seniorki rekord, ali Jovan Stranić je na svom prvom mlađe seniorskom takmičenju uspeo da objedini sve rekorde Srbije u bacanju kladiva i da postane apsolutni rekorder Srbije.

To je do sada uspelo samo još Angelini Topić u visu, a Stranić je zahvaljujući hicu od 66,90 metara postao rekorder Srbije u poslednjoj kategoriji koja mu je još nedostajala.

Jovan Stranić, Ekipno prvenstvo Evrope 2023
Ekipno prvenstvo Evrope 2023, Šeleska (Poljska) – 20.-22. jul – Jovan Stranić (Srbija), kladivo; Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images for European Athletics

On je kao i Adriana 2004. godište, ali je 2023. uspeo da nadmaši dotadašnji seniorski rekord Srbije bacivši 67,93 metara iako je bio još junior.

Hicem od 66,90 metara sa Bacačkog kupa Srbije Jovan je nadmašio U23 rekord Srbije stara 8 godina koji je držao Stevan Veselinović. On je za vreme studiranja u Americi 2016. godine kladivo bacio 65,24 metra.

Stranić drži pionirski rekord sa spravom teškom 4 kilograma hicem od 64.89 metara, mlađi juniorski (5kg) sa 76.68 metara, a juniorski (6kg) iznosi 78.53 metara.

 

Pored Adriane i Jovana i Mina Amidžić je takođe nadmašila državni rekord. U bacanju kladiva ona je već rekorderka za pionirke i mlađe juniorke, a sada je popravila svoj rekord Srbije za gotovo metar i to već na prvom ovogodišnjem takmičenju. Ona je u Sremskoj Mitrovici kladivo težine 3 kilograma bacila 59,80 metara, a dosadašnji rekord je iznosio okruglih 59 metara.

Mina Amidžić i Danijela Čurović nakon postavljanja U18 državnog rekorda u kladivu
3. međunarodni miting Ptuj 2023. – 23. maj – Mina Amidžić sa svojim trenerom Danijelom Čurović nakon oborenog U18 rekorda Srbije u kladivu; Foto: privatna arhiva

(Atlex.rs)

Scroll to Top