Prva seniorska medalja za Bibića, Zilkića i Pazara, Ivani bronza u dramatičnoj završnici, Angelina jedan skok od medalje: Kraj dvoransko EP, Srbiji dva odličja!

Završilo se 37. dvoransko prvenstvo Evrope u Istanbulu na kojem je Srbija osvojila dve bronzane medalje i to poslednjeg dana Elzan Bibić u trci na 3000 metara i Ivana Vuleta u skoku udalj, dok je Angelinu Topić do odličja delio samo jedan skok.

Povrede su mučile reprezentaciju Srbije na ovogodišnjem šampionatu Evrope. Armin Sinančević je došao bolestan, Lazar Anić se povredio u kvalifikacijama, a nastup Ivane Vulete je bio doveden u pitanje zbog (obnove) povrede tetive na prvenstvu Srbije. Na sve to Milica Gardašević je ostala bez finala za 1 centimetar, a Angelina Topić je medalju izgubila za jedan pokušaj na nižoj visini.

Uz sve probleme i nesrećne okolnosti Srbija je uspela da dođe do dve medalje poslednjeg dana.

Dan je počeo finalima u muškom dalju i ženskom visu.

Lazar Anić zbog povrede zadobijenoj u kvalifikacijama nije mogao da takmiči. Bolovi u zadnjoj loži postalo su još jači nakon zagrevanja pa je odlučeno da se samo pojavi, zabeleži nastup i završi takmičenje.

Sa druge strane Angelina Topić je odlično takmičila. Preskočila je 194 centimetara čime je izjednačila svoj i rekord Srbije, ali i najbolje ovogodišnje ostvarenje jedne juniorske na svetu. Sva ta dostignuća su i do sada bila u njenim rukama.

Samo dve devojke su uspele da preskoče narednu visinu od 196 centimetara, ali nažalost Angelina je drugog pokušaja preskakala visine 186 i 191 dok je Ukrajinka Katerina Tabašnjik  neuspešna bila samo jednom na 194 centimetara i zbog toga se okitila bronzanom medaljom.

Prvo odličje Srbiji je doneo Elzan Bibić koji je načinio istorijski uspeh osvojivši bronzanu medalju na 3000 metara sa rezultatom 7:44.03. Niz je nastavljen jer je nakon titule prvaka Evrope do 18 godina 2016. na 3000 metara, 2019. na 1500 metara za atletičare do 23 godina, sada je sa 24 godine osvojio i seniorsko odličje na 3000 metara u dvorani.

Mogu reći da je u jednoj ruci iznenađenje, ali i očekivano s obzirom da sam u finale ušao kao visokoplasirani trkač. Drago mi je da sam među prva tri najbolja na ovom šampionatu, s obzirom da je Jakob (Ingebrigtsen) izuzetno dobar, a i Adel (Mećal) takođe. To su iskusni trkači – rekao je Bibić posle trke za RTS.

Pored toga što je njemu to prva seniorska medalja, prva je i njegovom treneru Rifatu Zilkiću.

Dugo je Zilkić jedan od najboljih trenera za duge pruge u Evropi za mlađe kategorije, ali pored velikog broja juniorskih medalja nikako mu se nije dalo da neki njegov pulen osvoji i seniorsku, sve do sada.

Takođe ovaj uspeh je veoma važan i veliki i za njihov grad Novi Pazar jer nikada do sada ni jedan pazarski atletičar se nije vratio kući sa seniorskom medaljom.

Elzan Bibić sa Edinom Zukovićem i Rifatom Zilkićem nakon osvojene bronze na EP
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 05. mart – Elzan Bibić sa Edinom Zukovićem (elektor) i Rifatom Zilkićem (trener) nakon osvojene bronzane medalje; Foto: privatna arhiva

Šampion Evrope je Jakob Ingebriksen koji je istrčao novi rekord Norveškek 7:40.32. Drugi je bio Španac Adel Mećale sa 7:41,75, a treći naš Bibić.

Zanimljivo je da je rekord Srbije bolji od rekorda Norveške, odnosno da Elzan ima bolji rezultat na 3000 metara u dvorani od Ingebriksena jer naš državni rekor iznosi 7:39.96 koji je Pazarac trčao prošle zime.

Medalja je pre svega za mene, a posle za moje ljude, za moj tim, celu Srbiju, Novi Pazar, ceo Pešter. Nadam se da će ovo biti samo početak kolekcije sa šampionata – dodao je Bibić i poslao podršku stanovnicima Turske posle razornog zemljotresa.

U finalu ženskog dalja viđena su brojna iznenađenja. Svakako najveće je pobeda Džasmin Sojers i to njenim prvim skokom u karijeri na 7,00 metara što je prvi put i u istoriji Britanije da neko skoči toliko. Drugo je srebro mlade Larise Japićino, italijanske daljašice ćerke čuvene Fione Mej, koja je dva puta skočila rekord Italije prvo 6,91 a potom i 6,97 metara što joj je donelo vicešampionsku titulu. Treća je bila naša Ivana Vuleta sa skok od 6,91 metra, a iznenađenje je i tek četvrto mesto Malaike Miambo sa najboljim skokom u finalu od 6,83 metra.

Velika drama se odigrala u poslednje dve serije. Ivana je bila prva sve do pete serije sa skokom od 6,79 metara iz druge. Iza nje je bila Japićino sa 6,77 a treća Sojers sa 6,76. U pretposlednjoj seriji Sojers beleži neverovatan skok od tačno 7 metara i izbija na prvu poziciju. Potom je na zaletište stala Italijanka koja takođe preskače Vuletu sa skokom od 6,91 metra, ali Ivana uzvraća istom dužinom skoka i zbog boljeg drugog se vraća na drugu poziciju.

U poslednjoj seriji Britanka skače 6,84, ali Japićino skače na oko sedam metara i nastaje drama. Na sreću Džasmin Sojers, ali na nesreću najbolje srpske atletičarke, Larisin skok je izmeren na 6,97 metara što je pozicionira na drugo mesto ispred Vulete. Ivana u poslednjoj seriji beleži gotovo identičan skok iz pete serije od 6,90 metara.

Dala sam sve od sebe, jednostavno ima dana kada nešto ide sa lakoćom, a ima dana kada ne ide baš sve po planu. Pokušala sam da uradim sve, bila sam sposobna za te skokove, ali jednostavno takav je dan – rekla je Vuleta za RTS.

Povreda zadobijena desetak dana pred šampionat ostavila je traga, iako je dobro takmičila, u kvalifikacijama je skočila odmah 6,98 metara, ali kako kaže ne žali za zlatom već naprotiv, srećna je jer su svoje prve medalje osvojile njene prijateljice.

Mnogo sam srećna što je današnje takmičenje izgledalo baš ovako. Srećna zbog Džasmin i Larise privatno se družimo i mnogo sam srećna zbog njih, sada kada njih vidim kako izgleda kada osvajate prve medalje, pogotovo Džasmin sa prvom zlatnom medaljom, nekako i meni prorade emocije. Nije uvek sve vezano za zlato, ali posle svega moram biti ponosna pogotovo zbog situacije u kojoj se nalazim sa povredom, tako da – dobro je – navela je Vuleta.

Na kraju kada se podvukla crta Srbija je sa dve osvojene bronzane medalje zauzela 20. mesto od svih država. Iz regiona samo je još Slovenija osvajala medalje i nalazi se na 16. mestu sa dva srebra (Tina Šutej skok motkom i Anita Horvat 800m).

Najbolji su Norvežani koji jedini imaju 4 zlata i sa još jednom bronzom ukupno su sakupili 5 odličja. Najviše su ih sakupili Holandija i Poljska po 7. Holanđani imaju po 3 zlata i srebra i jednu bronzu dok Poljaci nemaju ni jedno zlato, ali su zato sakupili 4 srebra i tri bronze.

(Atlex.rs)

Scroll to Top