ZVANIČNI KALENDAR: Zimi male promene, leti državno posle Balkanijade, vraća se Susret regiona, seniori takmiče do septembra

Srpski atletski savez objavio je finalnu verziju objedinjenog kalendara takmičenja za sezonu 2022. na kojem zimska sezona počinje 9. januara, a završava se 27. marta, dok će letnja trajati od 1. maja pa sve do 24. septembra.

Nakon Balkanske federacije, SAS je obavestio regionalne saveze o svom kalendaru takmičenja nakon čega su Atletski savez Beograda, Atletski savez Vojvodine i Atletski savez centralne Srbije zakazali svoja takmičenja. Nekoliko dana kasnije objavljen je jedinstveni kalendar za celu Srbiju za 2022. godinu.

Od većih takmičenja Srbija će biti domaćin Balkanijada za juniore u dvorani i za mlađe juniore na otvorenom te Svetskog prvenstva u dvorani.

Seniore ove zime očekuje i Tromeč u Zagrebu 1. februara gde će snage odmeriti najbolji atletičari Srbije, Hrvatske i Slovenije. Tri dana kasnije, tačnije 5. i 6. februara, na programu je prvenstvo Srbije.

Armin Sinančević, dvoransko prvenstvo Srbije 2021
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 6. februar, Armin Sinančević (Crvena zvezda), bacanje kugle; Foto: Atlex

Ono po čemu će se razlikovati ova sezona od prethodnih je to što će se Balkanijada održati mesec dana kasnije – 5. marta, umesto uobičajenih dve nedelje. Razlog tome je želja ABAF-a da svi najbolji takmiče jer će to biti jedno od poslednjih takmičenja za ispunjenje norme za SP.

Sezona zvanično počinje 9. januara u14 prvenstvom Beograda. Naredne nedelje 15. su seniorska prvenstva regiona dok 22. i 23. kreću takmičenja SAS-a, a prvi nastupaju pioniri. Za razliku od 2021. godine 2022. Prvenstva Srbije u višebojima biće održana u sklopu državnih prvenstava, ali ne u istoj uzrasnoj kategoriji.

Mart mesec je mesec velikih takmičenja. Nakon seniorske Balkanijade u Istanbulu 5., 7. je ’’Belgrade meeting’’, 12. i 13. Kup Evrope u bacačkim disciplinama, a potom i Svetsko prvenstvo od 18.-20.

Zimsku sezonu zatvaraju atletske škole prvenstvom Beograda 27. marta.

Letnja sezona kao nikada do sad

Domaćin ovogodišnje letnje Balkanijade je Rumunija, tačnije grad Krajova. Kako je domaćin taj koji određuje datum takmičenja Rumunski savez je izabrao da to bude već 18. i 19. juna.

Međutim prvenstvo Srbije neće biti, kao obično do sad, dve nedelje ranije. Razlog tome je zaštićeni termin Svetske atletike za domaća prvenstva, a to je ove godine 25. i 26. jun, odnosno nedelju dana nakon Balkanijade.

Prvenstvo Srbije 2021 - 100m mškarci, Aleksa Kijanovi
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 100m kvalifikacije, Aleksa Kijanović, Nemnja Bulajić, Marko tasić, Bogdan Vidojković; Foto: Atlex

Iako je to dobra vest jer se ostavlja atletičarima malo više vremena za pripremu problem je što oni najbolji neće moći da takmiče ni na jednom od dva velika takmičenja – Mediteranskim i Univerzitetskim igrama, ili neće učestvovati na državnom prvenstvu.

Razlog tome je što su Mediteranske igre zakazane za 25. jun, dok je Univerzijada na programu od 26. juna do 7. jula.

Za razliku od zimske sezone u letnjoj će se PS u višebojima održavati odvojeno od pojedinačnih prvenstava izuzev za seniore kada će biti u istom terminu.

Prvo seniorsko takmičenje biće održano već 1. maja – centralne Srbije, 21. maja će se održati u Beogradu, dok će Novi Sad prvenstvo Vojvodine organizovati 11. juna.

Seniori će takmičiti sve do sredine septembra jer su tada zakazani Ekipno prvenstvo Srbije za 3. te drugi Svesrpski kup (Petomeč regionalnih saveza – AS Vojvodine, AS R. Srpske, AS C. Srbije, AS Beograda, AS KiM) 15. koji se ove godine održao premijerno u Trebinju.

Ekipno prvenstvo Srbije 2021, šampionke - Crvena zvezda
Ekipno prvenstvo Srbije 2021., Smreska Mitrovica – 4. jul – AK Crvena zveda šampion u ženskoj konkurenciji; Foto: Atlex

Narednog leta očekuju nas i dva velika seniorska događaja u istoj godini. Prvo će Oregon biti domaćin Svetskog prvenstva od 15.-24. jula, dok će se najbolji atletičari Evrope takmičiti u Minhenu od 15.-21. avgusta.

Međunarodna takmičenja za mlađe 

Iako su seniori u ”cajtnotu” sa datumom prvog velikog takmičenja, mlađi juniori su u još većem problemu jer će njihova Balkanijada biti održana već 12. juna u Srbiji. Grad domaćin se još ne zna, SAS će naknadno saopštiti, ali se može očekivati da će to biti Beograd ili Sremska Mitrovica. Oba grada zavise od mogućnosti da se u što kraćem vremenskom periodu rekonstruišu stadionu. Beograd je u prednosti zbog novog stadiona pored dvorane koji je odličan za zagrevanje.

Angelina Topić, U18 BAI 2021
U18 Balkanijada 2021. – 14. avgust, Kraljevo, Angelina Topić, vis; Foto: Atlex

Dok seniori budu na Balkanijadi, mlađi juniori će se takmičiti na Trofeju Beograda 18. juna.

Jul mesec će biti pun velikih takmičenja, pored Svetskog prvenstva, juniori će imati svoju Balkanijadu 16. i 17., dok će takođe u nedelju 17. jula biti održan Susret regiona za mlađe juniore u organizaciji ASCS. Takmičenje koje je preliminarno bilo organizovano 2017. u kojem se sastaju reprezentacije Beograda, Vojvodine i centralne Srbije nakon toga više nije bilo održano, ali će se pet godina kasnije vratiti.

EYOF, još jedno takmičenje za mlađe juniore, a na programu je sledeće godine od 23.-24. jula.

Avgust počinje Svetskim prvenstvom za juniore. Za razliku od nekoliko prethodnih godina kada je bilo organizovano u Keniji, kolumbijski Kali će ponovo biti domaćin od 2.-7.

Atletičari do 20 godina imaće još jedno veliko takmičenje, a to je ”Memorijal Aleksandar Marinković” 27. avgusta za koji se organizatori nadaju da će poprimiti status međunarodnog.

Uzrasne kategorije za 2022.

U14 – mlađi pioniri/ke 2009.-2010 .
U16 – stariji pioniri/ke 2007.-2008.
U18 – mlađi juniori/ke 2005.-2006.
U20 – stariji juniori/ke 2003.-2004.
U23 – mlađi seniori/ke 2000.-2001.-2002.
S – seniori/ke 2002. +

Preuzmite kalendar za 2022.

Kalendar takmičenja 2022

(Atlex.rs)

Scroll to Top