Balkanijada u Beogradu: SAS takmičenja već u januaru, seniorska BAI nikad kasnije!

Balkanska atletska federacija objavila je kalendar za zimsku sezonu 2022, a domaćini šampionata biće Istanbul za seniore i Beograd za juniore.

Kako i svake godine nakon što su utanačeni datumi Svetskih i Evropskih šampionata ABAF objavljuje svoj kalendar, a onda na osnovu njega i nacionalni savezi potom i regionalni.

Međutim za razliku od prethodnih godina Balkanska federacija je objavila samo datume za zimska takmičenja. Tako će juniori 12. februara takmičiti u Beograd u Atletskoj dvorani, dok će seniorsko put Istanbula ići nikad kasnije, čak 5. marta.

Praksa uobičajeno nalaže da se državna prvenstva održavaju dve nedelje pre takmičenja ABAF-a. Tako će biti kada su juniori u pitanju jer će U20 prvenstvo Srbije biti održano 29.-30. januara. Kada su seniori u pitanju tu će doći do promena.

Aleksa i Boško Kijanović, fotofiniš finale 60m PS
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 6. februar, finale 60m muškarci, Aleksa Kijanović, Boško Kijanović, Miodrag Tresojević, Stefan Kaljuš; Foto: Atlex

Balkanska federacija želela je da njihovo takmičenje bude blizu poslednjeg datuma za ispunjenje normi za Svetsko prvenstvo (8. mart), pa je tako seniorska Balkanijada zakazana za 5. mart, dok će Prvenstvo Srbije ostati u standardnom terminu 5. i 6. februar.

Po predlogu kalendara takmičenja Srpskog atletskog saveza zimska sezona bi trebala da počnu nešto ranije nego uobičajeno već 22. januara i da se završi do 20. februara, nakon čega se sve prebacuje na organizaciju Belgrade indoor meeting-a (nekadašnji Serbian open) u Štark Areni 7. marta kao uvertiru pred Svetsko prvenstvo od 18.-20. marta.

Đanmarko Tamberi, 5. Serbian Open indoor meeting 2020mberi, najava 5. Serbian opena-a 2020
Đanmarko Tamberi, 5.”Serbian open indoor meeting” 27.2.2020., skok uvis, Italija; Foto: Atlex

Tačan kalendar takmičenja biće usvojen nakon Dana atletike koji će se održati 27. i 28. novembra u Kragujevcu, a tokom prvih nedelja decembra i Atletski savez Beograda bi trebalo da objavi datume svojih takmičenja.

Očekuje se da se u prvim danima februara ponovo održi Tromeč, seniorsko takmičenja Srbije, Hrvatske i Slovenije čiji će domaćin biti Zagreb (prošle godine odkazano zbog koronavirusa).

Tromeč Srbija, Slovenija, Hrvatska u atletici
22.1.2020., Novo Mesto; Prvi Tromeč, Susret regiona Srbija, Slovenija, Hrvatska, podijum: Srbija (Asmir Kolašinac, Milana Tirnanić), Slovenija, Hrvatska (Veronika Drljača, Zvonimir Ivašković); Foto: Atletski savez Slovenije

(Atlex.rs)

najnovije vesti

September 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs