Srbija domaćin još jednog ABAF takmičenja 2022.: Seniorima samo 6 takmičarskih nedelja pre Balkanijade!

Balkanska federacija objavila je potpun kalendar svojih takmičenja za sezonu 2021., a na njemu stoji da će pored U20 dvoranskog šampionata Srbija biti domaćin i U18 na otvorenom.

ABAF je nedavno objavio datume zimskih takmičenja na kojem je Beograd domaćin U20 prvenstva Balkana 12. februara da bi potom na kongresu održanom u Beogradu ”svetlost dana” ugledao i potpuni kalendar dopunjen i letnjom sezonom.

Ono što je najzanimljivije jeste da je Srbiji ponovo pripalo domaćinstvo mlađe juniorske Balkanijade. Tačan datum (takmičenje traje jedan dan) bi trebalo da se ustanovi do kraja godine, a lokacija tokom naredne.

Angelina Topić, U18 BAI 2021
U18 Balkanijada 2021. – 14. avgust, Kraljevo, Angelina Topić, vis; Foto: Atlex

Srpski atletski savez je isto takmičenje organizovao i 2021. na novom stadionu u Kraljevu. Kako je takmičenje za ovaj uzrast dve godine zaredom odlagano, a Srbija se uhvatila u koštac sa problemima i rešila da ga ipak organizuje u sezoni za nama, čelnici ABAF-a su rešili da poverenje za atletičare do 18 godina ponovo dodele SAS-u. Tačna lokacija se još ne zna, ali postoje priče da je u planu obnova stadiona Vojne akademiji, a možda i u Sremske Mitrovice.

Kalendar je jako zgusnut pa će tako seniorska Balkanijada biti održana već 18.-19. juna u Krajovi (Rumunija). To znači da će SAS morati da pomeri prvenstvo Srbije koje je prvobitno planirano da se održi 25.-26. juna najverovatnije već na 4. i 5. jun, čime će se napraviti rokada sa U14 prvenstvom. Tako će seniori imati svega 4 takmičarska vikenda (do sada nikada prvo takmičenje nije bilo pre 1. maja) pre najbitnijeg događaja u letnjoj sezoni.

Juniorska Balkanijada održaće se u Turskoj 16.-17. jula. Domaćin bi trebalo da bude Denizli, ali će domaćini još tačno potvrditi gde će se takmičenje održati. I U20 prvenstvo Srbije će zbog toga dobiti novi termin u odnosu na predlog kalendara jer je bilo zakazano upravo za taj datum pa se može očekivati rotacija  sa U16 PS 2. i 3. jula.

Srpski atletski savez će svoj novi i zvanični kalendar za sezonu 2021. objaviti naredne nedelje.

ABAF kalendar 2021
ABAF kalendar zza 2021., kalendar takmičenja Balkanske atletske federacije

(Atlex.rs)

Scroll to Top