Najstariji atletski klub obeležio veliki jubilej: 100 godina Voše (FOTO)(VIDEO)

Atletski klub Vojvodina obeležila je veliki jubilej – 100 godina postojanja svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

”Prvi vek” glasilo je ime filma koji je napravljen povodom 100-godišnjice AK Vojvodine, a koji je prikazan u svečanoj sali Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu. Pored toga na svečanosti koja je okupila veliki broj kako sadašnjih tako i bivših asova Voše, ljubitelja atletike, novinara uručene su priznanja i plakete.

Među prisutnima je bila i Ivana Vuleta (Španović) koja je zbog ove manifestacija prekinula nakratko pripreme u Dubaiju. Pored toga što je jedna od dobitnika nagrade ona se i obratila prisutnima rekavši da je ponosna što je član Vojvodine od 2005. godine i da ima sve uslove da nesmetano napreduje u karijeri.

Prisutan je bio i gradonačelnik Novoga Sada Miloš Vučević koji je na ovoj ceremoniji imao dvostruku ulogu. Pored toga što je prvi čovek grada on je sin dugogodišnjeg predsednika kluba Zorana Vučevića koji je preminuo ove godine. Kao neko ko je ostavio dubok trag u AK Vojvodina gradonačelnik je primio posthumanu plaketu namenjenu njegovom ocu za doprinos razvoju klubu.

100 godina AK Vojvodina, gradonačelnik Miloš Vičević
100 godina AK Vojvodina, gradonačelnik Miloš Vičević; Foto: Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Tom prilikom se i obratio svim prisutnima rečima da ”kraljica sportova” u Novom Sadu ima punu podršku grada.

– Verujem da ćemo uz malo sreće do kraja godine raspisati tender za početka izgradnje atletskog stadiona na Jugovićevu. To je prva faza. To je investicija od nešto više od 3 miliona evra, a ukupna investicija je milijardu i 400 miliona dinara za ceo atletski stadion, sa atletskom dvoranom, koja bi bila druga faza, pa se investicija diže na 4,7 miliona evra. Time dobijamo najmoderniji atletski centar u Srbiji, ne samo za atletičare Vojvodine, ne samo za atletičare Srbije, nego ćemo time da privlačimo najbolje atletičare širom sveta – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Dotakao se i velikih problema sa kojima su se suočavali sve do sad i zbog čega se nije još počelo sa izgradnjom.

– Imali smo gomilu problema, od imovinsko pravnih odnosa, saglasnosti od vojske Srbije, pošto je kasarna Jugoviću u neposrednoj blizini, provere deminiranja ili razminiranja tog poteza zbog NATO agresije 1999. i sve to što je prilično složnjavalo. Čekamo tehničku proveru, tehničke dokumentacije projekta i to je pitanje dana i da onda raspišemo tender do kraja godine.

100 godina AK Vojvodina, plakete i projekat budućeg atletskog komleksa
100 godina AK Vojvodina, plakete i projekat budućeg atletskog komleksa; Foto: Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Stadion bi trebalo da bude gotov do sledeće nove godine, a tokom 2023. bi trebalo da ceo kompleks zasija punim sjajem.

– Neki rok je 12 meseci da se izgradi prvi deo – stadion i tri tribine, 10 staza od 400 metara (prim. aut. verovatno mišljeno na 8 staza), travnate površine, atletska oprema… U međuvremenu bi krenuli i drugi deo i teren za bacačke discipline. Stadion će biti kapaciteta oko 1500 mesta, nemojte me držati za reč, ali će moći da se održavaju međunarodna takmičenja.

Na kraju je gradonačelnik apostrofirao uspehe klubu u ovoj godini a to je da su mlađi juniori AK Vojvodine osvojili 40 medalja na raznim takmičenjima, a atletičari i atletičarke u juniorskoj konkurenciji su aktuelni prvaci države.

(Atlex.rs)

Scroll to Top