Duplantisov nebeski skok za WL, Sinančevića bacio državni, Anić skočio do Torunja: Održan fantastični 6. Serbian open (FOTO)

U sredu 24. februara u Atletskoj dvorani održan je 6. po redu ’’Srbina open indoor meeting’’ na kojem je viđen veliki broj odličnih rezultata, a izdvajaju se najbolji skok na svetu u skoku sa motkom Armand Duplantisa, rekord Srbije u bacanju kugle od Armina Sinančevića kao i izboreno učešće Lazara Anića na dvoranskom Evropskom prvenstvu.

Mondo Duplantis oduševio je Beograd i Srpsku atletiku. Po prvi put u istoriji ”kraljice sportova” na tlu Srbije viđen je dan takav skok, jedan takav nastup među najboljim u istoriji atletike, a zvanično najbolji ove godine na svetu. Armand Duplantis gotovo bez ikakvih problema uspeo je da preskoči 6,10 centimetara, a malo mu je nedostajalo i za 6,19m što bi bio izjednačen svetski rekord.

Pokušao je dva puta da izjednači svetski rekord, ali mu ipak nije pošlo za rukom pa je otkazao treći pokušaj.

Svi prisutni (sudije, službena lica i novinari) bili su oduševljeni sa koliko strpljenja i osmeha se fotografisao sa svima nakon takmičenja i kako je sa svakim popričao.

Osećam se sjajno. Pre mitinga sam imao malih problema sa tetivama, i to je verovatno jedan od razloga što sam se brzo umarao. Moje noge su bile “mrtve” i “umorne”, a za svetski rekord jednostavno morate da budete savršeno spremni. Sjajno je to što sam postao prvi koji je u Srbiji skočio preko šest metara. Želim u svakoj zemlji da skočim preko šest metara. Što se tiče priprema za Olimpijske igre, stvari idu u dobrom pravcu. Želim najpre da budem spreman za Evropsko prvenstvo. Osećam se dobro i osećam da je svetski rekord blizu – rekao je Duplantis nakon takmičenja.

Mondo Duplantis 6,19m, Serbian open 2021
6. Serbian Open indoor meeting 2021. – 24. februar, Mondo Duplantis (Švedska), skok sa motkom, pokušaj na 6,19m =WR; Foto: Atlex

Najbolja atletičarka Srbije Ivana Španović je odnela još jednu pobedu na Serbina openu. Na poslednjoj proveri pred EP zabeležila je skok od 6.71 metra.

Ono što je zanimljivu za nju na ovom takmičenju je bila bez trenera Gorana Obradovića što je prvi put posle dužeg vremena da je ”ostavljena samoj sebi”.

Ovo takmičenje je bilo specifično s obzirom da je sedam dana pred veliko takmičenje. Nastupala sam bez trenera, pa me je to omelo, ali sve u svemu uvek je lepo takmičiti se pred domaćom publikom – rekla je Ivana nakon takmičenja.

Ivana Španović, 6. Serbian open 2021
6. Serbian Open indoor meeting 2021. – 24. februar, Ivana Španović, skok udalj; Foto: Atlex

Druga srpska daljašica Sara Lukić zabeležila je skok od 6.04 metara koji je skočila u poslednjoj seriji, a nakon otkazivanja nastupa Milice Gardašević pozvana je bila Ljubica Simović koja je skočila 5.85 metara.

Iako je za svetske medije Ivana uvek vest broj jedan ipak glavna daljaška vest je da će Srbija posle povrede Strahinje Jovančevića ipak imati svog predstavnika u muškoj konkurenciji.

Lazar Anić je zabeležio drug skok karijere od 7,91 metra, što je ta samo sedam centimetara manje od njegovog ličnog rekorda iz 2017. nakon čega je usledila povreda prednjih ukrštenih ligamenata. Vidno je bio zadovoljan nakon ovog skoka koji mu je omogućio mesto među 16 najboljih daljaša u Evropi.

Osećao sam se dobro na samom takmičenju. Mali problem sa primicačem me je omeo da napravim malo veću brzinu i time dalji skok. 7,91 je moj drugi najbolji skok u dvorani i doneo mi je učešće na EP prvi put posle operacije prednjeg ukrštenog pre tačno 3 godine tako da mogu da kažem da sam zadovoljan – istakao je Anić.

Lazar Anić, 6. Serbian open 2021
6. Serbian Open indoor meeting 2021. – 24. februar, Lazar Anić, skok udalj; Foto: Atlex

Još dva atletičara iz Srbije se učestvovala u dalju. Marko Vlahović je zabeležio skok od 7,10 metara dok je Petar Čanak skočio 7,02 metra.

Nema ga često, ali kad baca onda baca rekordno. Armin Sinančević ponovo je pomerio granicu državnog rekorda u bacanju kugle jer je uspeo da za beleži hitac od čak 21,25 metara. Da se ne radi o slučajnom hicu iz druge serije govori i podatak da je u prvoj bacio 21,02 metra, a u trećoj 21,18 metara nakon čega se povukao sa takmičenja.

Izašao sam sa mesec dana treninga na državno prvenstvo gde sam bacio 20.56 m. Posle toga su bile Balkanske igre koje su bile uvertira za Serbian open. Nadam se da je ovo uvertira za Evropsko prvenstvo, koje mi je najvažnije za ovu zimsku sezonu – rekao je Sinančević

Armin Sinančević, 6. Serbian open 2021
6. Serbian Open indoor meeting 2021. – 24. februar, Armin Sinančević, bacanje kugle, NR 21,52m; Foto: Atlex

Drugi je bio Mesud Pezer sa 20,78 metara dok je treći bio Asmir Kolašinac sa 20.52 bačenih metara. Odličan je bio mladi Bogdan Zdravković koji je zabeležio drugi hitac karijere od 18.66 metara što je za svega 16 centimetara manje od njegovog ličnog rekorda, a što je za skoro metar više od dosadašnjih ovogodišnjih takmičenja.

Odlična je bila i Anja Lukić koja je ponovo istrčala novi lični rekord na 60 metara sa preponama. Trku je završila na drugom mestu sa fantastičnih 8,21 sekundom, samo dve stotinke slabije od pobednice iz Rumunije Anamarije Nesteriuc dok je druga naša predstavnica Milica Emini trku završila za 8,61 sekundu. Da spusti rezultat ispod 8,20 Anja će imati na EP u Torunju.

6. Serbian Open indoor meeting 2021. – 24. februar, 60m prepone, žene, (od prve do osme staze) NIKOL ANDONOVA, ELENA MITEVA, ANAMARIA NESTERIUC, ANJA LUKIĆ, JONI TOMIČIČ PREZELJ, MILICA EMINI, PLAMENA CHAKAROVA; Foto: Atlex

U skoku uvis nije bilo srpskih atletičarki, ali je viđen odličan skok Britanke Morgan Lejk koja je ispunila normu za Torunj preskočivši 196 centimetara.

Memorijalnu trku Borisav Pisić, na 60 metara sa preponama, pobedio je Luka Trgovčević. U izuzetno dramatičnoj trci Luka je zabeležio odličan rezultat i sa 7.85 sekundi za svega jednu stotinku prvi je prošao kroz cilj, dok je od trećeg bio brži za tri stotinke. Drugi srpski preponaš Jovan Čanak trku je završio za 8,17 sekundi.

6. Serbian Open indoor meeting 2021. – 24. februar, 60m prepone, muškarci, LORENZO NDELE SIMONELLI, STANISLAV STANKOV, HASSANE FOFANA, LUKA TRGOVČEVIĆ, FRANCESCO FERRANTE; Foto: Atlex

Na 60 metara kod devojaka najbrža je bila Salome Kora sa 7,30 sekundi. Velika borba se vodila za drugo mesto gde je sa 7,37 sekundi druga kroz cilj prošla Fasihi Farzaneh, treća je bila najbolja Srpska sprinterka Milana Tirnanić sa 7,38 koliko je imala i Maja Mihalinec Zidar, inače rekorderka Atletske dvorane sa prvog Opena. Peto mesto u finalnoj trci zauzela je Ivana Ilić sa 7,59 sekundi.

60m žene finale, 6. Serbian open 2021
6. Serbian Open indoor meeting 2021. – 24. februar, 60m , žene finale, MAJA MIHALINEC ZIDAR, SALOME KORA, FARZANEH FASIHI, MILANA TIRNANIĆ, IVANA ILIĆ; Foto: Atlex

I kod muškaraca viđena je izjednačena borba do poslednjeg metra gde je fotofiniš odlučio da je pobednik Italijan Masimiliano Feraro sa 6,74 sekundi dok je naš Aleka Kijanović trku istrčao za 6,75 sekundi. Treće mesto je osvojio Jermne Američkog porekla Aleksander Donigian sa 6,76 sekundi dok je četvrti bio Slovenac rođen u Nemačkoj Nik Kočevar sa 6,79 sekundi.

Nažalost zbog povrede nije nastupila prva zvezda ove discipline, ali i jedna od najvećih celog takmičenja Ričard Kilti. Bio je na tribinama, ali je bilo vidno da ima problem sa nogom zbog čega se otežano kretao.

60m muškarci finale, 6. Serbian open 2021
6. Serbian Open indoor meeting 2021. – 24. februar, 60m muškarci finale, PETAR PEEV, ALEXANDER DONIGIAN, NICK KOČEVAR, ALEKSA KIJANOVIĆ, MASSIMILIANO FERRARO, MARKO ČEKO; Foto: Atlex

U memorijalnoj trci Ismail Mačev kod muškaraca na 400  metara pobedu je odneo Rumun Robert Parže sa 47,39 sekundi dok je drugi bio Franko Buraj iz Albanije sa 47,45 sekundi. Pobednik druge grupe Boško Kijanović ukupno je zauzeo treće mesto sa rezultatom 47,59 sekundi dok je nakon hrabre borbe Jovan Stojoski iza Boška bio svega jednu stotinku. Od srpskih atletičara Mihajlo Mandić je zauzeo 6. mesto sa rezultatom 49,14 sekundi dok je Ivan Marković zauzeo 7. mesto sa 50,61 sekundom.

Kod devojaka u ovoj disciplini Maja Ćirić je još jednom istrčala trku bržu od norme za EP. Bila je druga u grupi, ali i ukupno sa rezultatom od 53,72 sekunde. Pobedu je odnela Rumunka Andrea Miklos sa 52,54 sekunde. Druga Srpska atletičarka u ovoj disciplini Tijana Japundžić vrlo napornu i uspešnu sezonu završila je sa 56.19 sekundi.

400m žene, 6. Serbian open 2021
6. Serbian Open indoor meeting 2021. – 24. februar, 400m , žene, ANDREA MIKLOS, MAJA ĆIRIĆ SARA MATO; Foto: Atlex

U trci na 1500 metara brži od našeg Nikole Bursaća koji je trku istrčao za 3:46.78 bio je samo Mitov Tsenov iz Bugarske sa 3:44.32 kojem je ovo lični rekord. Nikola Raičević je sa rezultatom 3:50.92 zauzeo četvrto mesto, Miloš Malešević je peti prošao kroz cilj za 3:51.58, Aleksa Tomić je bio sedmi sa 3:56.97 dok je Miroslav Dukadinović kroz cilj prošao kao osmi za 4:22.00.

6. Serbian open 2021 - rezultati

(Atlex.rs)

Scroll to Top