Po prvi put na ovoj egzotičnoj destinaciji i u martu na pripremama: Mauricijus Ivanu i Strahinju ”ostavlja bez daha”, sezona kreće već u aprilu!

Preskakanjem dvoranske sezone uzrokovalo je da Ivana Španović ode na pripreme po prvi put u svojoj karijeri već u martu zajedno sa svojim sparing partnerom Strahinjom Jovićevićem, a iako ima obezbeđenu olimpijsku vizu sezonu će početi nikad ranije, već u aprilu.

Na egzotičnoj destinaciji, ostvu, daleko od gužve, ali na sertifikovanom atletskom kompleksu od stane Svetske atletike na ostrvo Mauricijus Ivana Španović i Strahinja Jovančević boraviće od 15. marta do 1. aprila na pripremama.

Nakon Dubaija i Južne Afrike, na red je došlo da se sa kontinenta ode u okean, na malo ostrvo nedaleko od Madagaskara koje posetioce ostavlja bez daha, a upravo će Ivana, Strahinja i crnogorski višebojac Darko Pešić tamo ostajati bez daha, ali ne samo zbog pejzaža.

Idemo na „Ostrvo koje ostavlja bez daha”, ali moji sportisti će biti u takvoj situaciji ne zbog lepote prirode već teškog treninga –  kroz šalu priča Goran Obradović za sportski Žurnal i nastavlja – Na Mauricijusu je verifikovani trening kamp Svetske atletike. To sve govori. Temperatura je između 30 i 32 stepena.

Sportski kompleks na Mauricijusu
Sportski kompleks na Mauricijusu; Foto: cotedorsports.mu

Kompleks poseduje veliki atletski stadion, manji za zagrevanje, fudbalski teren, otvoren i zatvoren bazen, saune, đakuzije, hladne kade, dvoranu, konferencijsku salu, restoran… Poslednje prvenstvo Afrike održalo se baš na ovom stadionu na Mauricijusu 2022.

Nikada ranije Ivana i Goran nisu otišli na pripreme, obično se išlo u aprilu, a sad po prvi put već sredinom marta, a dva su dobra razloga za to.

Obično je Ivana u ovom mesecu imala veliko međunarodno takmičenje, Prvenstvo sveta ili Evrope u dvorani. Posle bi otišla na sedmodnevnu pauzu. U Glazgovu od 1. do 3. marta na Šampionatu globusa nije branila dvostruku zlatnu medalju. Zato su se planovi promenili i evo nas na pripremama.

Ivana Vuleta i Goran Obradović sa zlatnim medaljama sa SP 2023
Svetsko prvenstvo 2023-, Budimpešta – 21. avgust – Goran Obradović i Ivana Vuleta sa zlatnim medaljama; Foto: privatna arhiva

Za razliku od mnogih Ivana natenane može da se priprema za letnju sezonu jer ima obezbeđenu olimpijsku vizu, tako da će njen pik biti tek u avgustu, maltene za pola godine. Međutim to ne znači da će se čekati dugo na njeno prvo letnje takmiče, šta više, ono će se dogoditi nikad ranije u celoj njenoj karijeri, već u avgustu.

–  Dijamantska lige kreće već 20. aprila, a mi ćemo takmičiti na sledećem mitingu 27. u kineskom Sućou. Prethodnih godina ovo takmičenje se održavalo u Pekingu, ali su ga sad prebacili u drugi grad. Kako je ovo jedini veliki miting na kojem ima ženski dalj pre Evropskog prvenstva u Rimu odlučili smo se da već tad otvorimo sezonu.

Dobro je Ivana odmorila tokom zime, ali se kvalitetno i treniralo, a pre odlaska na Mauricijus odrađen je bazični deo priprema u Novom Sadu.

Sve je bilo odlično. Sad nam treba da predtakmičarski period obavimo na toplijem mestu. Sledi nam rad na brzini, skočnosti i podizanju forme, zato nam i trebaju vremenski i ostali uslovi kakvi su na Mauricijusu.

Ivana Španović, PS u dvorani 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 18. februar – Ivana Španović (Vojvodina), skok udalj; Foto: Atlex

Nikada raniji odlazak na pripreme nisu primenili samo Ivana Španović i Strahinja Jovančević. Ivana Ilić je već uveliko na priprema u Južnoafričkoj republici, a 23. marta tamo će se uputiti i Milica Gardašević i Anja Lukić dok će Aleksa i Boško Kijanović 30. krenuti put Tenerifa.

Odlazak već početkom marta uzrokovan je time  što ovogodišnja letnja sezona traje nikad kraće. Evropsko prvenstva u Rimu na programu je već od 6. juna, a rezultati za odlazak ovo takmičenje mogu da se ostvare samo do 26. maja.

(Atlex.rs)

Scroll to Top