Dalj iz zone – Ivana je već jednom skakala tako: Eksperiment iz 2015. je doneo dalji skok, ali se nije svideo daljašima

Aktuelna tema ovih dna je  moguća promena pravila u skoku udalj i merenje skoka iz zone, ali mnogi su zaboravili da je Ivana Španović već takmičila na jednom takvom mitingu.

Sada već davne 2015. Malme je organizovao ”Malme igre”, atletsko dvoransko takičenje na kojem su organizovane disciline 60 metara i 60 metara prepone za muškarce i žene, skok uvis i skok motkom za muškarce te skok udalj za žene. Staza je bila montažna, na daskama, a ono što je bilo najzanimljivije na takmičenju jeste što se po prvi put primenjivala tehnika skoka udalja iz zone .

Odrazna daska koja se nalazi pre daske za prestup, koja je u to vreme imala glinu koja pokazuje prestuope, širine je 20 centimetara. Za ovo takmičenje ona je bila proširena na pola metra i to je bila zona odraza sa koje svake tačke je mogao da se meri skok. Pored merenja iz zone mereni su paralelno i skokovi sa daske, odnosno na klasičan način.

U16 dvoransko prvenstvo Srbije 2022
Regularna daska od 20cm; Foto: Atlex

Porerd Ivane Španović skakale su još Kristabel Neti, Elojse Lesur, Sotene Moguenare, Erike Jarder, Funmi Džimoh i Julije Pidlužnaje.

Ivana tada još uvek nije imala skok od preko 7 metarar, a najbolji rezultat bio joj je 6,92 metra.

Pobedila je na takmičenju sa najdaljim skokom i iz zone i sa daske.

Već u prvoj seriji skače 6,99 metara iz zone, što je bilo 6,83 sa daske. U naredna dva skoka beleži daljine od 6,96 metara iz zone dok su sa dasake oni iznosili 6,80 i 6,78 metara. U četvrtoj seriji skače još jednom više od svog ličnog rekorda 6,94 a to je sa daske iznosilo 6,76. Poslednja dva skoka su bila slabija 6,76 (6,69 sa daske) odnosno 6,78 (6,58) metara.

 

Drugi najdalji rezultat iz zone zabeležila je Kanađanka Kristabel Nneti od 6,84 metra, ali je sa daske zauzela tek 4. mesto jer je taj skok iznosio 6,69 metra.

U odrazu sas daske drugi najbolji skok posle Ivane zabeležila je Nemica Soten Moguenara 6,75 metara što je za 3 centimetra bilo kraće od rezultata sa mesta odraza.

Malme games 2015 - skok udalj iz zone, Ivana Španović
Malme games 2015 – skok udalj iz zone, Ivana Španović

(Atlex.rs)

Scroll to Top