Ivana i Milica otvaraju sezonu zajedno na mitingu Dijamantske lige u aprilu!

Sezona 2024. počinje nikad ranije, već tokom aprila održava se ne mali broj takmičenja širom sveta, a dve najbolje sprske daljašice Ivana Španović i Milica Gardašević započeće olimpijsku sezonu na istom takmičenju, na drugom mitingu Dijamantske lige u Kini 27. aprila.

Jedna od kraćih i dinamičnijih letnjih sezona je pred nama. Evropsko prvenstvo održaće se od 6.-12. juna, a plasman u Rim moći će da se ostvari samo do 26. maja. Zbog toga su mnogi mitinzi odlučili da pomere svoje datume za maj, a pojedini čak i za april.

Tako Dijamantska liga ove godine startuje već 20. aprila u kineskom Šijamenu, a nedelju dana kasnije (27. aprila) održaće se i drugi miting najprestižnijeg svetskog atletskog takmičenja u isto državi ali u Šangaju, tačnije u predgrađu Sudžou.

Ivana Španović i Strahinja Jovančević na priprema na Mauricjusu
Ivana Španović i Strahinja Jovančević na priprema na Mauricjusu; Foto: privatna arhiva/ Goran Obradović

U Šangaju 27. aprila biće održan i ženski dalj, a priliku da odmah takmiče jak miting iskoristiće dve najbolje srpske daljašice Ivana Španović i Milica Gardašević.

Njih dve se trenutno nalaze na pripremama. Ivana nakon što je prvi deo obavila na Mauricijusu drugi deo provodi u Dubaiju, dok se Milica nakon Južne Afrike trenutno nalazi u Kataru. One će zajedno sa arapskog poluostrva krenuti put dalekog Šangaja gde će se 27. aprila od 11:45 po srpskom vremenu, održati takmičenje u skoku udalj u sklopu Dijamantske lige.

Biće izuzetno jako takmičenje, miks finala Svetskog prvenstva i dvoranskog evropskog šampionata. Pored Ivane i Milice nastupiće još i vicešampionka sveta Amerikanka Tara Dejvis Vudhol, bronzana sa SP iz Budimpešte Rumunka Alina Rotaru Kotman, bronzana sa dvoranskog Evropskog prvenstva Španjolka Fatima Diame, vicešampionka sveta iz 2022. sa otvorenog i iz dvorane Nigerijka Ese Brume, finaliskinja svih velikih takmičenja Šveđanka Kadi Sagnia, dvostruka šampionka Afrike Marte Koala iz Brukine Faso, Amerikanka Kuaneša Bruks, Bruk Buškuel iz Australije i domaća daljašica, šampionka Azije u dvorani, Šiki Hiong.

Milica Gardašević, pripreme Južna Afrika 2024
Milica Gardašević na pripremama za letnju sezonu 2024. u Južnoj africi sa trenerom Markom Milinkovim; Foto: privatna arhiva

Koliko je jako takmičenje govori podatak da najslabiji rezultat ima Kineskinja 6,73, zatim sledi Diame sa 6,82 metra, a sve ostale imaju preko 6,90 u karijerama dok čak 4  preko 7 metara -Ese Brume (7,17m), Ivana Španović (7,14m), Tara Dejvis Vudhol (7,14m) i Bruke Buškuel (7,13m).

Takmičenje Dijamantske lige prenosiće kao i do sada Sport klub, a kompletnu satnicu mitinga u Šangaju možete pogledati ovde.

Kalendar:

20. april – Šijamen
27. april – Šangaj

10. maj – Doha
19. maj – Rabat
25. maj – Judžin
30. maj – Oslo

2. jun – Stokholm

7. jul – Pariz
12. jul – Monte Karlo
20. jul – London

22. avgust – Lozana
25. avgust – Vroclav
29. avgust – Rim

5. septembar – Cirih
13/14. septembar – Brisel

Milica imala zakazan miting 14. aprila

Afrički kontinent imao je nekolicinu izuzetno jakih mitinga tokom celog aprila i to kategorija A i B. Na jedna takav u Bocvani, 14. aprila trebale su da takmiče i Milica Gardašević i Anja Lukić koje su, izmeđuostalog, destinaciju za pripreme izabrale i zbog te opcije.

Nažalost, samo nekoliko dana pre održavanja takmičenja organizatori su im javili da su zbog tehničkih razloga morali da otkažu miting, tako da je trener Milice i Anje Marko Milinkov morao da promeni plan jer se za dve nedelje pomerilo otvaranje sezone.

(Atlex.rs)

Scroll to Top