Diplomatski pasoši za Ivanu, Gorana i Topiće: Za bolje rezultate uz lakša putovanja!

Ministar spoljnih poslova republike Srbije Ivica Dačić uručio je diplomatske pasoše Angelini TopićDragutinu Topiću, a isto sleduje i Ivani Španović i Goranu Obradoviću.

Još jedno veliko priznanje srpskoj atletici i atletičarima dao je ministar spoljnih poslova republike Srbije Ivica Dačić. Prepoznavši značaj i vrednosti dostignuća koja postižu i način na koji prezentuju Srbiju u svetu ministar Dačić prihvatio je zahtev Srpskog atletskog saveza za dodeljivanje diplomatskih pasoša.

Tako je Angelini Topić i njenom ocu i treneru Dragutinu 23. februar, u prostorijama ministarstva spoljnih poslova, zvanično uručen novi pasoš, diplomatski, od strane Ivice Dačića. Isti će dobiti i Ivana Španović i Goran Obradović nakon što Ivana završi svu potrebnu papirologiju oko povratka devojačkog prezimena.

Angelina i Dragutin Topić dobijaju diplomatske pasoše od Ivice Ddačića
Ministarstvo spoljnih poslova republike Srbije – 23. februar 2024. – Ministar Ivica Dačić uručuje diplomatske pasoše Angelini Topić i Dragutinu Topiću; Foto: privatna arhiva

Pored njih pasoše su dobili ili će dobiti i predsednik i direktor Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović i Slobodan Branković, a uskoro se može očekivati da diplomatske pasoše dobiju još neki zasliužni atletičari Srbije.

Sportisti koji dobiju diplomatski pasoš ne mogu da koristiti privilegije i imunitete koje koristi diplomatski službenik, ali im on koristi da granicu mogu da prođu kroz koridor gde piše ”diplomatski pasoš”, odnosno bez čekanja u redu.

To važi samo za države sa kojima Srbija ima bilateralni sporazum (većina država sveta). Za pojedine zemlje za koje je građanima Srbije potrebna viza, nosiocima diplomatskih pasoša nije, ali ne za sve. Međutim mnogo lakše će doći do nje.

(Atlex.rs)

Scroll to Top