Svi negativni, ali Ivana ne brani zlato: Povreda na poslednjoj proveri skratila spisak Srba na EP!

Samo dan nakon što su svi reprezentativci Srbije koji će nastupiti na EP odradili PCR testiranje najbolja Srpska atletičarka Ivana Španović u subotu je doživela povredu zadnje lože zbog koje neće nastupiti na Evropskom prvenstvu koje je na programu od  4.-7. marta.

Ovog petka svi članovi srpskog tima koji će putovati U Torunj na EP (10 atletičara, dva trenera i selektor) odradili su PCR test i svi su bili negativni na koronavirus. Međutim nevolja je došla dan kasnije.

U subotu, nakon završenog prvog dana takmičenja (mlađih) juniora i mlađih pionira u višeboju, najbolji srpski atletičari su imali trening. Ivani Španović je to bio poslednji trening na kojem je trebalo da se odrade finalni detalji oko zaleta kako bi spremna dočekala takmičenje. Međutim Ivana nije završila trening zbog oštrog bola u zadnjoj loži leve odrazne noge.

– Na treningu u subotu Ivana je doživela neugodnu povredu. Radila je sprint, a potom zalet. Pri trećem pokušaju osetila je oštar bol u zadnjoj levoj loži odrazne noge rekao je Goran Obradović za Sportski Žurnal.

Povreda je takve prirode da je neophodno nekoliko dana mirovanja, a potom i (nekoliko) nedelja fizikalne terapije.

Kako je do šampionata Evrope ostalo manje od nedelju dana najbolja Srpska atletičarka je morala da otkaže svoj nastup. Tako će Evropa nakon 6 godina dobiti novu kraljicu u skoka udalj.

Ivana Španović, Serbian open 2021
6. Serbian Open indoor meeting 2021. – 24. februar, Ivana Španović, skok udalj; Foto: Atlex

Ivana je svoju evropsku dominaciju u dvorani započela 2015. godine u Pragu, nastavila je u Beogradu 2017. da bi 2019. u Glazgovu treći put zaredom pokorila Evropu.

Podsetimo, još ranije zbog povrede primicača svoj nastup je otkazao još jedan pulen Gorana Obradovića Strahinja Jovančević, a takođe zbog povrede neće nastupiti ni Milica Gardašević koja je nakon podvlačenja crte upala među 16 najboljih na ”starom kontinentu”.

Tako će u Torunju Srbiju predstavljati 9 atletičara od kojih čak 6 dolazi iz BAK-a, Aleksa Kijanović, Boško Kijanović, Luka Trgovčević, Asmir Kolašinac, Maja Ćirić, i Anja Lukić. Crvena zvezda će imati dva predstavnika Armina Sinančevića i Milanu Tirnanić dok će ostatak Srbije predstavljati Lazar Anić iz Radničkog iz Kragujevca.

Pored selektora Edina Zukovića od trenera na EP će ići Željko Obradović (Vojvodina Novi Sad) kao trener Lazara Anića te Dragan Perić (Crvena zvezda) kao trener Armina Sinančevića.

Zanimljivo je da će Srbija imati još jednog trenera, ali koji će biti zadužen za inostranog atletičara. Naime zbog novonastale situacije crnogorski višebojac Darko Pešić, u dogovoru sa Goranom Obradovićem,  zamolio je Feđu Kamasija da pođe sa njim kao njegov trener što je ovaj prihvatio.

Zbog koronavirusa Srbija neće imati zvaničnog fizioterapeuta jer je Dobrosav Melajac bio pozitivan na PCR testu, ali će put Torunja krenuti Slobodan Marković kao terapeut Pešića, ali osoba od poverenja svih srpskih atletičara.

Darko Peišić i fizioterapeuti Dobrosav Melajac i Slobodan Maksimović
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 7. februar, Darko Pešić završene poslednje discipline 800m sa fizioterapeutima Dobrosavom Melajcem i Slobodanom Marković; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

Scroll to Top