Duplantis, Španović, Kilti, Mihalinec, Sojers i preko 10 olimpijaca na 6. Serbian openu!

Šesto izdanje Serbian opena održaće se u sredu 24. februara u Atletskoj dvorani sa početkom od 17:30, a na njemu će nastupiti veliki broj olimpijaca, učesnika Svetskih i Evropskih prvenstava, a najveće zvezde su svakako Mondo Duplantis, Ivana Španović, Ričard Kilti, Maja Mihalinec, Džasmin Sojers…

Ovogodišnje izdanje ”Serbian open indoor meeting-a” biće najjače do sad. Jedan od razloga je odlična organizacija u prethodnih 5 godina pa su tako mnogi svetski atletičari odlučila da upravo u Beogradu pokušaju da ostvare normu za dvoransko Evropsko prvenstvo, a upravo je 24. poslednji dan za to.

Veliko interesovanje je vladalo za takmičenje, ali nažalost epidemiološke mere ne dozvoljavaju dolazak publike, ali su zato TV prava prodata velikoj stanici kakva je Eurosport koji će beogradski miting prenositi širom sveta. Pored njih prenos će biti uživo prenošen i na RTS-u 2, dok će isključivo gledaoci iz Srbije takmičenje moći da gledaju i putem YouTube kanala telegraf.rs. Prenosi počinju u 17:30 za kada je zakazano i svečano otvaranje.

Prvi put u Srbiju dolazi zvanični svetski rekorder. Armand Mondo Duplantis biće prva zvezda mitinga i po prvi put će se u Srbiji gledati skokovi sa motkom od preko 6 metara. Upavo će ova disciplina biti i najjača na takmičenju jer će pored njega skakati i zvanični olimpijski prvak Tijago Braz, Pjoter Lisek još jedan motkaš koji skače preko 6 metara i zvanični vicešampion Evrope u dvorani sa skočenih 6,02 metara.

Armand Duplantis
Šveđanin Armand Duplantis obara svetski rekord u skoku sa motkom u dvorani, Glazgov World athletics indoor tour, Glasgow, Scotland, 15.2.2020.; Foto: AP/Tanjug

U ovoj disciplini nema srpskih predstavnika, ali Ivan Horvat iz Hrvatske se na Serbian openu već oseća kao domaći jer je tri godine zaredom od 2016-2018. pobeđivao na ovom takmičenju.

Skok sa motkom je na programu od 17:50, dok će pet minuta ranije početi muški skok udalj gde će Srbiju predstavljati Lazar Anić, Marko Vlahović i Petar Čanak.

Upravo je Anić jedan od dvoje naših atletičara koji će na ovom takmičenju ići na sve ili ništa i za koje je potrebno posebno navijati. Zašto? Zato što Lazar juri rezultat koji će biti među 16 najboljih u Evropi, a to će mu obezbediti odlazak na Evropsko prvenstvo. Za to će mu biti potrebno sa skoči 7,91 metar u slučaju sa Smajla ne skoči više.

Lazar Anić, 5. Serbian Open 2020
5. Serbian Open 2020 – 27. februar, Lazar Anić (Vojvodina Novi Sad), skok udalj; Foto: Atlex

Upravo je Izmir Smajlaj iz Albanije prvi favorit Opena. On je upravo na tom 16. mestu sa skočenih 7,91 metra. Treba podsetiti da je upravo u Beogradu postao prvak Evrope 2017 kada je skočio 8,08 metara.

Jaku konkurenciju Aniću za prvo mesto biće i Boris Linkov iz Bugarske, Marko Čeko iz Hrvatske i Jan Randrianasolo iz Grčke. Svi oni imaju skokove preko 7,70 metara ove godine.

U 17:55 kreće i skok uvis za devojke. Prvi put će se ova disciplina održati na Openu, ali iako je bio plan da se tako podstaknu talentovane Srpske mlade visašice Srbija neće imati predstavnika u ovoj disciplini.

Još od ranije Zorana Rokavec je povređena i završila je dvoransku sezonu, a samo koji dan pre takmičenja svoj nastup je otkazala i Angelina Topić iz nepoznatih razloga. Prethodnog vikenda na juniorskom prvenstvu Srbije ona nije skakala vis, već je skakala dalj i trčala je štafetu. Ostaje da se vidi da li će nastupiti ovog vikenda na prvenstvu Srbije u višeboju.

Tako će ”naša” biti Crnogorka Marija Vuković koja je na prvenstvu Srbije zabeležila lični rekord preskočivši 193 centimetra. Istu visinu je ove godine preskočila i Britanka Morgan Lejk. Ono što je zanimljivo za ove dve devojke koje su glavni avoriti za pobedu jeste što su obe bile svetske prvakinje u juniorskom stažu. Vukovićeva je to bila 2010., dok je Lejk to uspela 2014.

Marija Vuković, skok uvis
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 7. februar, Marija Vuković (Crna Gora), skok uvis; Foto: Atlex

Prva od dve memorijalnih trka biće na 60 metara sa preponama koja nosi ime po Borisavu Pisiću. Ona je na programu u 18 časova, a glavni faovorit je Stanislav Stankov iz Bugarske koji je ove godine trčao 7,71 sekundu. Od Srba trčaće Luka Trgovčević te mladi Jovan Čanak, a trčaće i Darko Pešić, višebojac iz Crne Gore.

Dvadeset minuta kasnije u blok ulaze i devojke na preponama. Rumunka Anamarija Nesteriuc je ubedljivi favorit sa istrčanih 8,13 sekundi ove godine. Odmah iza nje je naša Anja Lukić sa 8,23 sekundi. Pored nje Srbiju će predstavljati i Milica Emini.

Prvi put Serbian open imaće po dve trke na 60 metara. U 18:40 odnosno u 18:47 trčaće devojke. U prvoj grupi videćemo novi dvoboj Salome Kore iz Švajcarske i Farzaneh Fasihi iz Irana. U toj grupi trčaće i Andrea Sremac, a naknadni poziv dobila je i Anastasija Miča koja će takođe biti deo ove grupe.

Drugu grupu predvode naša Milana Tirnanić i rekorderka Atletske dvorane Maja Mihalinec koja se vraća na ovaj miting posle njegovog prvog izdanja iz 2016.

Fasihi, Tirnanić, Ilić , finale 60m PS
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 6. februar, finale 60m za devojke, Fasihi Farzaneh, Milana Tirrnanić, Ivana Ilić; Foto: Atlex

Još tri Srpske sprinterke biće u ovoj grupi, Tamara Vuletić, Ivana Ilić, a isto koja i Miča i Kalina Blagojević je naknadno pozvana.

Muškarci će svoje trke imati u 18:55 i 19:02. Prvu grupu predvodi Ričard Kilti svetski šampion u dvorani iz 2014 i dvoranski prvak Evrope iz 2015. i 2017. Te 2017. na EP u Beogradu Kilti je trčao 6,54 sekunde, a Open će mu biti prvo takmičenje ove godine. Proše godine je trčao 6,60 sekundi. U prvoj grupi trčaće i dva Zvezdaša Nemanja Bulajić i Miodrag Tresović.

Drugu grupi predvodi najbolji srpski sprinter Aleksa Kijanović kojem će glavni protivnik biti Italijan Masimilano Feraro. u ovoj grupi će biti još dva naša sprintera Stefan Kaljuš i Mihajlo Mandić koji će trčati i 400 metara.

Ono što će  verovatno biti najzanimljivije srpskoj publici počinje u 19:00 – skok udalj za žene. Poslednja provera Ivane Španović pred odlazak na odbranu zlata na EP.

Ivana Španović, Serbian Open 2019
Serbian Open 2019. – 20. februar, Ivana Španović, skok udalj, 4. Srbija open; Foto: Atlex/Mića Ignjatović

Pored Lazara Anića ovo takmičenje će biti veoma važno i za Milicu Gardašević jer će i ona pokušati da uđe u kvotu od 16 atletičara za dvoransko EP. Ona je trenutno na 28. mestu sa preskočenih 6,42 metra, a da bi ušla u 16. treba joj skok od 6,50 metara, što nije toliko daleko s obzirom da Milica u dvorani ima lični rekord od 6,52 iz 2019.

Za razliku od visa u dalju će skakati sve tri najbolje Srpkinje. Sara Lukić se nada novom ličnom rekordu, a treću put u Beogradu skakaće Britanka Džasmin Sojers. Ona je 2016. skakala na Terazijama, naredne godine na Evropskom prvenstvu i sada će ponovo takmičiti u Beogradu i to na trećem različitom zaletištu.

U 19:05 kreće i bacanje kugle gde će glavni favoriti biti najbolji srpski kuglaši Armin Sinančević i Asmir Kolašinac,  a od domaćih bacaće još i Bogdan Zdravković.

Armin Sinančević, dvoransko prvenstvo Srbije 2021
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 6. februar, Armin Sinančević (Crvena zvezda), bacanje kugle; Foto: Atlex

Od 19:10 počinju i kružne trke. 400 metara za devojke biće disciplina u kojoj je će od domaćih atletičarki trčati Maja Ćirić i Tijana Japundžić. Njih dve će biti u drugoj grupi koja je na programu u 19:15, a glavni favorit ove discipline je Rumunka Andrea Miklos koja će trčati u prvoj grupi koja je ove godine već trčala fenomenalnih 51,92 sekunde.

Muških 400 metara je druga memorijalna trka koja ć nosi ime po legendarnom Ismail Mačvu. Titulu brani Boško Kijanović. On će trčati u drugoj grupi koja je na programu u 19:25, a odmah do njega biće i Jovan Stojoski. Takođe i Ivan Marković trčaće u ovoj grupi dok će u prvoj u 19:20 biti Mihajlo Mandić.

U 19:30 je trka na 1500 metara u kojoj je glavni favorit Mađar Szogi Istvan, a od srpskih atletičara trčaće Nikola Bursać, Miloš Malešević, Nikola Raičević, Miroslav Dukadinović i Aleksa Tomić.

Takmičenje zatvaraju finalne trke na 60 metara. Devojke će trčati u 19:43 dok će muško finale biti na programu u 19:50 čime će se spustiti i zavesa na 6. Serbian open.

Novčane nagrade

Nagrade su obezbeđenje za troje najboljih u svakoj disciplini i to po 500, 300 i 200 evra. Međutim u koliko rezultat nije vredniji od 1050 bodova nagrada se umanjuje za pola.

Poed ovih nagrada i ukupno najvrednijih 5 rezultata biće nagrađeno sa po 3000, 2000, 1000, 800 i 700 evra. Takođe ukoliko padne svetski rekord, koji se može očekivati u skoku sa motkom od Duplantisa, biće dodatno nagrađen za taj uspeh.

Profili svih učesnika

60m muškarci / 60m žene

60m prepone muškarci / 60m prepone žene

skok sa motkom muškarci / skok uvis žene

skok udalj muškarci / skok udalj žene

Bacanje kugle muškarci

400m muškarci / 400m žene

1500m muškarci

6. serbian open 2021 - satnica 6. serbian open 2021 - startne liste

(Atlex.rs)

Scroll to Top