Duplantis i Rohas najbolji u 2020.: Šveđanin u februaru u Beogradu?! (VIDEO)

Nije bilo mnogo dileme ko će poneti laskavo priznanje za najbolje atletičare za 2020. godinu s obzirom da su i Armand Duplantis i Julimar Rohas zajedno postavili nova tri svetska rekorda i pored izizetno otežavajuće sezone izazvane pandemijom koronavirusa

Zbog pandemije COVID-19 ceremonija za izbor najboljih atletičara godine održana je virtualno, a za najbolje su proglašeni troskokašica iz Venecuele Julimar Rohas te mladi motkaš iz Švedske Mondo Duplantis.

Duplantis je tako postao najmlađi dobitnik ove prestižne nagrade jer je nedavno proslavio tek 21. rođendan. Ali kada govorimo o dvostrukom svetskom rekorderu u skoku sa motkom, pitanje pobednika se ni u jednom trenutku nije postavljalo.

Mladi Šveđanin je godinu započeo maestralno oborivši dva puta svetski dvoranski rekord preskočivši prvo 6,17 potom i 6,18 metara.

Potom je počela pandemija koronavirusa zbog čega su otkazana gotovo sva takmičenja. Letnju sezonu je započeo skakajući u sopstvenom dvorištu, ali kako je leto odmicalo uspevalo se organizovati i po koji miting Dijamantske lige.

Armand Duplantis
Šveđanin Armand Duplantis obara svetski rekord u skoku sa motkom u dvorani, Glazgov World athletics indoor tour, Glasgow, Scotland, 15.2.2020.; Foto: AP/Tanjug

Upravo na jednom od njih, u Rimu, Duplantis je objedinio svetske rekorde u dvorani i na otvorenom postavši prvi čovek na svetu koji je uspeo da preskoči 6,15 metara.

Bila je ovo zaista čudna sezona kako za mene i kao za sve, ali uspeo sam da je odradim i postignem prilično dobre rezultate. Želeo sam samo da se takmičim i da pokažem svetu za šta sam sposoban. Uspeo sam to da uradim, imao sam dobre visine posebno tokom dvoranske sezone – rekao je Duplantis za sajt Svetske atletike, inače dobitnik nagrade ”Zvezda u usponu” 2018. godine.

Najboljeg atletičara sveta pre Olimpijskih igara naredne godine prvo očekuju dvoranska prvenstva Evrope i sveta, a neposredno pred ova dva velika takmičenja Duplantis bi trebao da takmiči u Beogradu.

Kako stoji na sajtu Srpskog atletskog saveza Mondo Duplantis će biti prva zvezda predstojećeg 6. Serbian opena koji će održati 25. februara u Atletskoj dvorani na Banjici.

Ukoliko mere kriznog štaba za suzbijanje pandemije COVID-19 dozvole, SAS bi početkom februara mogao da pustiti u prodaju karte za ovaj spektakl.

Armand Duplantis, svetski rekord u skoku sa motkom
Armand Duplantis, svetski rekord u skoku sa motkom – Dijamantska liga, Rim 2020 – 17. septembar, ”40. golden gala ‘Pietro Mennea’ ”, Olimpijski stadion Rim, skok sa motkom; Foto: Guliver/Gety Images/Paolo Bruno

Iako nije mnogo takmičila ove godine troskokašica Julimar Rohas se potrudila da svaki njen nastup bude jedinstven i istorijski. Isto kao i Duplantis oborila je dvoranski svetski rekord.

Godinu je otvorila oborivši južnoamerički dvoranski rekord u troskoku. Na svom prvom takmičenju uspela je da ostvari odličan skok od 15,03 metra. Već na sledećem mitingu svetu je priredila do tad neviđeni ”let” od neverovatnih 15,43 metra čime je oborila svetski dvoranski rekord.

Što se tiče sezone na otvorenom Rohas je skakala samo dva puta, ali je pokazala da nema bolje od nje trenutno u troskoku jer zabeležila najdalji skok sezone od 14,71 metra.

Julimar Rohas, nova svetska rekorderka u troskoku
Julimar Rohas, nova svetska rekorderka u troskoku u dvorani, World Athletics Indoor Tour meeting, Madrid, Španija, 21.2.2020.; Foto: AP/Tanjug

– Iskreno nisam ovo očekivala, zaista ne mogu da verujem. Ova pobeda mnogo znači meni i svima onima koji svakodnevno rade sa mnom, svima koji mi svakodnevno daju snagu i motivaciju. Biti proglašena za najbolju atletičarku godine daje mi dodatni motiv za 2021. Biće to sjajna godina i imam puno ambicija. Želim da se zahvalim svima koji su glasali za mene i svima koji su mi pomogli da postanem najbolja atletičarka na sveta u 2020.  Ovo je dokaz da snovi postaju stvarnost – rekla je Rohas za sajt SA, koja je 2017. godine bila proglašena ”Zvezdu u usponu”.

(Atlex.rs)

Scroll to Top