Novi Bolt je novi Bupka: Duplantis ponovo skočio svetski rekord i još jednom ”digao” javnost kako je to nekada radio sprinter sa Jamajke (FOTO)(VIDEO)

Kako je to nekada radio Sergej Bupka na isti način svetske rekorde sada pomera 20-godišnji Švedski Amerikanac Armand Duplantis koji je u razmaku od svega nedelju dana dva puta nadmašio svetski rekord u skoku sa motkom u dvorani.

Pre nedelju dana u poljskom Turino Armand Duplantis oborio je šest godina star svetski rekord, baš onako kako je to nekada radio legendarni Sergej Bupka, za jedan centimetar. Već na tih preskočenih 6,17 moglo se primetiti da Šveđanin ima još ”lufta”.

Da je to zaista tako potvrdio je u subotu u Glazgovu na ”World athletics indoor tour”-u gde je na isti dan kada je Lavileni preskočio Bupku pomerio letvicu za još jedan centimetar, na 6,18 metara.

Nešto malo manje od šest godina Renoa Lavileni je bio svetski rekorder. Tog 15. februara 2014. Francuz je za jedan centimetar oborio rekord legendarnog Ukrajinca starog 21 godinu.

Reno Lavileni, skok sa motkom
Reno Lavileni;   Foto: Guliver/Getty Images/Richard Heathcote

U međuvremenu se pojavilo nekoliko zaista odličnih motkaša, ali ni jedan nije uspeo da se približi, sada već 34-godišnjem Lavileniju.

Međutim 2020. na scenu je stupio 20-godišnji Armand Duplantis koji je prvo postao prvi čovek koji je u poslednjih 11 godina uspeo da preskoči više od šest metara u dvorani, a potom i u sedam dana dva puta, za dva centimetra nadmaši svetski rekord Lavilenija.

Za obaranje svetskog rekorda Duplantis je dobio i ček na 30.000 dolara kao nagradu za ovo dostignuće.

– Odlično takmičenje. Publika mi je davala ogromnu energiju koju sam iskoristio. Kada sam prvi put preskočio (svetski rekord) osećao sam da mogu još, znao sam da ga imam. Ne mogu da kažem koliko sam bio udaljen od letvice, ali mislim da je bio dobar skok. Pokušao sam sa čvršćom motkom i isplatilo se – rekao je Duplantis nakon oborenog novog svetskog rekorda.

Armand Duplantis sa čekom namenjen svetskom rekorderu
Šveđanin Armand Duplantis obara svetski rekord u skoku sa motkom u dvorani, Glazgov World athletics indoor tour, Glasgow, Scotland, 15.2.2020.; Foto: AP/Tanjug

Međutim mladi Šveđanin ”spušta loptu na zemlju” svestan da neće sad na svakom takmičenju obarati svetske rekorde, već da je druga stvar mnogo bitnija.

– Nepravedno je misliti da ću ga preskakati svaki put kada se takmičim. Ne razmišljam previše o tome. Ne morate obarati rekorde da biste osvojili takmičenja. Pobeda je uvek cilj, a onda, ako mi preostane energije, po malo ću pokušavati – zaključio je Armand Duplantis.

https://www.youtube.com/watch?v=2QFUh2P9_Bg

Ko je Armand Duplantis?

Armand Mondo Duplantis rođen je 10. novembra 1999. godine u Američkom gradu Lafajet u državi Luizijani. Iako rođen u Americi (ima i dva rođena brata) Armand je odluči da nastupa za državu svoje majke Švedsku, nekadašnje višebojke i odbojkašice.

Kako je rođen u atletskoj porodici (otac takođe motkaš koji je skakao 5,80m) Armand je od malih nogu u dvorištu svoje kuće imao skakaonicu sa zaletištem na kojoj se igrao svakodnevno dok su njegovi drugari igrali fudbal i košarku.

Prvi put je motku u ruke uzeo sa svega tri godine, a po nekim podacima prvi svetski rekord postavio je sa svega 7 godina kada je preskočio 3,86 metara. U narednim godinama nastavio je da postavlja svetske rekorde u njegovim uzrastima pa čak i za starije.

Neprikosnoven u mlađim kategorijama

Prvi nastup za reprezentaciju Švedske i prvo pojavljivanje na velikoj sceni Duplantis ima sa svega 15 godina na mlađem juniorskom (u18) Svetskom prvenstvu u Kolumbiji 2015. Da se radi o talentu pokazao je već tada jer je pobedu odneo postavivši novi rekord šampionata od 5,30 metara, sa svega 15 godina!

Naredne godine u Bigošću na starije juniorskom (u20) Svetskom prvenstvu osvaja bronzanu medalju sa skokom od 5,45 metara.

Na red je došlo i prvo Evropsko prvenstvo 2017. u Grosetu za juniore (u20) na kojem ponovo postavlja rekord šampionata sa skokom od 5,65 metara koji mu donosi i zlatnu medalju.

Iste godine, sa svega 16 godina debituje i na seniorskoj sceni i to na Svetskom prvenstvu u Londonu. ”Vatreno krštenje” mu je prošlo odlično pošto je zauzeo odlično 9. mesto sa preskočenih 5,50 metara.

Nakon Svetskog prvenstva na otvorenom usledilo je i prvo dvoransko veliko takmičenje, SP u Birmingemu. Uspeo je mladi Šveđanin da zabeleži i odličan skok od 5,70 i odličan plasman jer je takmičenje završio kao 8. na svetu. I tada je počelo ”klupko” ubrzano da se odmotava.

Nakon osvojene evropske krune za juniore pridodao joj je i svetsku iako je još uvek bio mlađi junior. U Tampereu je na u20 SP-u 2018. postavio još jedan, treći, rekord šampionata od 5,82 metra, da bi nakon tog takmičenja ”’eksplodirala bomba” u Berlinu.

Ulazak u svet ”odraslih”

Kako je u mlađim kategorijama prvo učestvovao na svetskim pa potom na evropskim prvenstva isti put je imao i ”kao senior”, a prvo seniorsko EP ”lansiraće ga” u zvezde!

Na EP-u 2018. godine Armand Duplantis je postao prvi junior (do 20 godina) koji je uspeo da preskoči 6 metara u skoku sa motkom i sa 6,05 je postao svetski rekorder do 20 godina, ali i prvak Evrope za seniore, sa svega 17 godina.

Počelo je tad da se priča o ”čudu od deteta”, a još veća ”eksplozija” stigla je na Svetskom prvenstvu u Dohi gde je Duplantis postao vicešampion sveta iako je imao tek 18 godina. Sa preskočenih 5,97 metara, dva neuspela pokušaja na 5,92 su ga onemogućila da dođe čak i do zlata.

Međutim ”novi Bolt” je rođen 8. februara 2020. kada je Arman Duplantis uspeo nešto za šta se verovalo da se neće dogoditi još godinama – oborio je seniorski svetski rekord Renoa Lavileni u dvorani.

Ove godine novom dvoranskom svetskom rekorder predstoji odbrana evropskog trona, ali i odlazak na prve Olimpijske igre.

Srpska publika imaće prilike da se upozna sa novim atletskim ”čudom od deteta” u martu 2022. godine kad će Beograd biti domaćin dvoranskog Svetskog prvenstva na kome ćemo verovatno svi imati prilike da vidimo kako uživo izgleda obaranje svetskog rekorda i to na ko zna kojim novim, neverovatnim visinama.

Armand Duplantis
Šveđanin Armand Duplantis obara svetski rekord u skoku sa motkom u dvorani, Glazgov World athletics indoor tour, Glasgow, Scotland, 15.2.2020.; Foto: AP/Tanjug

Novi Bolt?

Svetski mediji već uveliko se utrkuju o hvalospevima za mladog Šveđanina. Dok ga jedni upoređuju sa najvećim u njegovoj disciplini svih vremena Sergejom Bupkom, pojedini mediji naglašavaju da je ”nova zvezda rođena” koja će da nastavi gde je Jusein Bolt stao u popularizacije ”kraljice sportova”.

Harizma kojom zrači 20-godišnji Duplantis mnoge ljude širom sveta podseća na onu Boltovu kojom je osvajao gde god se pojavi.

Mnogo svetskih rekorda je oboreno od onih čuvenih Juseina Bolta na 100 i 200 metara, ali od tada nije viđeno ovoliko medijsko ushićenje širom sveta i utrkivanje ko će na bolji način uveličati uspeh mladog Šveđanina.

Jusein Bolt
Jusein Bolt; Foto: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill

Bolt je atletici doneo mnogo, a posle njegovog odlaska u penziju ”hajp” oko ”kraljice sportova” kao da je malo splasao među širim auditorijumom. Da li ponovo počinje da se ”bude svet” dolaskom Armanda Duplantisa ostaje da se vidi već u mesecima koji su ispred nas.

Svetski rekordi u poslednjih 30 godina:

6.07m – Sergej Bupka, Šizuoka (6.5.1991.)
6.08m – Sergej Bupka, Moskva (9.6.1991.)
6.09m – Sergej Bupka, Formia (8.7.1991.)
6.10m – Sergej Bupka, Malmo (5.8.1991.)
6.11m – Sergej Bupka, Dižon (13.6.1992.)
6.12m – Sergej Bupka, Padua (30.8.1992.)
6.13m – Sergej Bupka, Tokio (19.9.1992.)
6.14m – Sergej Bupka, Sestriere (31.7.1994.)
6.16m – Reno Lavileni, Donjeck (15.February.2014.)
6.17m – Armand Duplantis, Torun (8.2.2020.)
6.18m – Armand Duplantis, Glasgov (15.2.2020.)

(Atlex.rs)

Scroll to Top