SA uvela nova pravila, a prva žrtva ”poboljšanja atletike” je Elzan Bibić: Sa 8. rezultatom nije ušao u finale SP, ali jeste 18.!

Svetska atletika je nekoliko dana pre početka dvoranskog Svetskog prvenstva u Glazgovu imala sastanak na kojem su uvedena neka nova pravila, a jedno od njih je da više nam plasmana u finale na osnovu rezultata već isključivo plasmana.

U sprintu na 60 i 100 metara, odnosno na 60, 100 i 110 metara prepone ubuduće će se u finalima trčati u svih 9 staza. Za razliku od dosadašnje prakse da u finalima trči 8 sprintera Svetska atletika donela je odluku da ih trči 9. To je odlična stvar je će više sprintera moći da takmiče finalne trke međutim, način plasmana u ta finala neće baš biti sportski, već će sreća u mnogome uticati na to.

Dosadašnja praksa je bila 3 polufinalne grupe iz koje dvoje prvoplasiranih idu direktno u finale i još dvoje sa najboljim rezultatima. Po novom pravilu u finale će se plasirati samo na osnovu plasmana, rezultat više neće biti bitan.

Iz svake od tri grupe po troje najbržih će se plasirati u finale i oni će činiti 9 ”najbržih”. To u teoriji znači da jedna grupa može da bude izuzetno brža od druge dve i da u njoj ima 5, 6 bržih ljudi nego u druge dve grupe, ali ako nisu u prvo troje neće se plasirati u finale.

Elzan Bibić, dvoransko Svetsko prvenstvo 2024
Dvoransko Svetsko prvenstvo, Glazgov 2024. – 01. mart – Elzan Bibić, 1500m kvalifikacije; Foto: Marko Jovanović

To pravilo počelo je da se primenjuje već na ovogodišnjem dvoranskom Svetskom prvenstvu u svim trkačkim disciplinama,

Upravo surovost (da ne kažemo neku grublju reč) na svojoj koži osetio je Elzan Bibić. Iako je imao 8. rezultat kvalifikacija, a 14 njih će trčati u finalu (prvobitno je trebalo njih 12), srpskog trkača nećemo gledati u finalu na 1500 metara.

Bibić je zauzeo 4. mesto sa najboljim rezultatom ove godine od 3:39.98 i pored nezgode koju je imao tokom trke gde je došlo do gaženja pa je izgubio ritam u jednom trenutku.
Nakon završetka svih 4 grupa u finale su se plasirali samo po tri prvoplasirana iz svake, ali kada se sumiraju svi rezultati Bibić je imao 8. rezultat dok su se u finale plasirali momci koji su imali znatno slabija vremena, po sedam sekundi, odnosno 18. vreme.

Elzan je trčao u četvrtoj grupi, a na primer pobednik druge grupe je zabeležio rezultat od 3:42.09 dok je pobednik treće grupe bio još sporiji 3:45.50.

Ako izuzmemo pobednike i drugoplasirane i gledamo da su pravila da po dvojica idu direktno (8) a ostali po rezultatu (4), tri atletičara imaju bolje vreme od Srbina, što znači da bi se Elzan plasirao u finale.

Po ovim novim pravilima čak 6 trkača sporijih od Bibića se plasirao u finale, a glavni sudija dozvolio je dvojici trkača koji su pali tokom trka da ipak nastupe u finalu pa će ih tako tamo u subotu u 22:30 trčati 14.

(Atlex.rs)

Scroll to Top