Održano prvo atletsko takmičenje: ”Ultimativni baštenski obračun” trojice najboljih motkaša i neverovatnih 36 uspešnih skokova (FOTO)(VIDEO)

Pandemija koronavirusa u celom svetu polako jenjava, sportisti se  vraćaju treninzima, a jedni od najboljih motkaša današnjice rešili su da je dosta ”odmaranja” i da je vreme za takmičenje pa su tako organizovali ”Ultimate Garden Clash” koje je podržala i Svetska atletika.

Tri motkaša, dva kontinenta, tri dvorišta. Šveđanin Armand Duplantis, Francuz Reno Lavileni i Amarikanac Sem Kendriks ”otvorili su sezonu”  ”Ultimativnim baštenskim obračunom” u kojem su važila neka drugačija pravila.

Umesto da pobednik bude onaj koji preskoči najvišu visinu poenta ove igre bilo je da se ostvari što veći broj uspešnih skokova na visini od 5 metara za određeno vreme. Motkaši su imali dva poluvremena od po 15 minuta sa pauzom od pet minuta.

Lavileni je skakao u Francuskoj u gradu Klermon, dok su Kendriks u Duplantis svoje takmičenje obavili u Americi, Amerikanac u Oksfordu, Misisipi, a Šveđanin u Lafajetu, Luizijani.

Lavileni, Duplantis, Kendriks, skok sa motkom, The Ultimate Garden Clash
Ultimativno baštenski obračun 2020., 3. Maj – Reno Lavileni, Armand Deplantis, Sem Kendriks, skok sa motkom iz svog dvorišta; printscreen: YouTube/World Athletics

Svesni su bili da nije vreme za takmičenje u visinama, ali u velikom broju pokušaja u kratkom vremenskom periodu jeste jer je tako odrađen jedan odličan trening.

Nakon prvog dela Duplantis je sa 18 skokova bio prvi, jednim više od Lavilenija i pet od Kendriksa.

Nakon drugih 15 minuta mladi Šveđanin je držao iskusnog Francuza na istoj distanci gotovo sve vreme, ali ga je Lavileni prestigao oko dva minuta pre kraja. Kada je vreme isteklo obojica su na svom kontu imala po 36 uspešnih skokova dok je Američki motkaš uspešno 5 metara preskočio 25 puta.

YouTube player

Zbog nerešenog rezultata planirano je da se odigra produžetak u trajanju od 3 minuta, ali iskusnom Lavileniju je bilo dosta.

– Gotov sam, ne želim više da rizikujem. Srećan sam što delim zlato s Mondom. Stvarno mi je nedostajalo nadmetanje s ovim momcima. Iako sam se nalazio u svom dvorištu, imao sam osećaj kao da sam na velikom takmičenju – rekao je Lavileni nakon završetka nadmetanja.

Duplanti se složio sa iskusnim kolegom da mu nedostaju takmičenja i da bi ovo mogla da postane tradicija, ali ne svakodnevna.

– Uživao sam u takmičenju. Nisam očekivao da ćemo na kraju biti izjednačeni. Zaista mi je nedostajao osećaj da se takmičim. To je ludo, ali čak i radeći to u mom dvorištu imam isti osećaj kao i na velikim takmičenjima. Bilo je vrlo uzbudljivo i vrlo sam srećan što sam deo ovoga. Neću ovo raditi svake nedelje, ali rado ću to činiti jednom godišnje – rekao je Duplantis po završetku ovog jedinstvenog takmičenja.

Mondo Duplantis, skok motkom, The Ultimate Garden Clash
Ultimativno baštenski obračun 2020., 3. Maj – skok sa motkom, Armand Duplantis, takmičenje iz svog dvorišta, Amerika; printscreen: YouTube/World Athletics

Za razliku od Francuza i Šveđanina, Kendriks nije imao ni jedan neuspešan pokušaj. Letvica mu je mirovala dok su Duplantis i Lavileni morali da je nameštaju nekoliko puta. Amerikanac je išao na sigurno, ali kaže da je visina bila viša da bi rezultat bio drugačiji.

– Da je letvica bila na 5,40 metara, možda bi to bila druga priča – rekao je Kendriks.

Sem Kendriks, skok sa motkom, The Ultimate Garden Clash
Ultimativno baštenski obračun 2020., 3. Maj – skok sa motkom, Sem Kendriks, takmičenje iz svog dvorišta, Amerika; printscreen: YouTube/World Athletics

Celu ovo manifestaciju podržao je i prvi čovek Svetske atletike Sebastijan Kou koji je bio jedan od gledaoca ovog takmičenja putem YouTube kanala Svetske atletike.

– Veoma sam ponosan na ova tri talentovana atletičara. Ovo je sjajna inicijativa, odlična zabava i stvarno inovativno. Hvala njima, njihovim porodicama i Svetskom atletskom timu što su mi vratili atletiku uživo tokom vanrednog stanja. Nadam se da ćemo uspeti organizovati još nekoliko ovakvih događaja koji će doneti svim atletskim navijačima ovakve događaje. Hvala svima njima i svim našim atletičarima koji ostaju kod kuće i naporno treniraju – rekao je predsednik SA Sebastijan Kou.

Sebastijan Kou, The Ultimate Garden Clash
Ultimativno baštenski obračun 2020., 3. Maj – Sebastijan Kou podržava takmičenje ispred Svetske atletike; printscreen: YouTube/World Athletics

Duplantis i Lavileni ponovo će se takmičiti 11. juna na ”Nemogućim igrama” koje će se održati u umesto mitinga Dijamantske lige  u Oslu.

Ceo snimak:

YouTube player

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2023
No event found!
Load More
Edit Template
album-art

Folijaš, 2022

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs