Odloženo dvoransko Svetsko prvenstvo: Beograd je sledeći!

Beograd je sledeći domaćin dvoranskog prvenstva Sveta jer je šampionat u Nanjingu po drugi put odloženo, ovaj put za 2023.

Zbog pandemije koronavirusa dvoransko Svetsko prvenstvo 2020. pomereno je za 2021., ali nakon nove epidemiološke procene doneta je odluka da kineski Nanjing ne bude domaćin ovog šampionata ni naredne godine već 2023. To znači da će Beograd organizovati  18. šampionata sveta u dvorani.

Tako će se po prvi put u istoriji za zimsko planetarno takmičenje čekati pune četiri godine što bi trebalo da donese još bolji i spektakularniji šampionat u Beogradskoj areni od 18.-20. marta 2022.

Čelnici Svetske atletike su sa organizatorima i Kineskim atletskim savezom prethodnih nekoliko nedelja radili procenu mogućnosti organizovanja šampionata naredne godine s obzirom na trenutnu globalnu situaciju sa COVID-19. Zaključeno je da još uvek postoji značajna neizvesnost u pogledu stanja pandemije u ranom delu 2021. iako je u Kini ona proglašena završenom.

Atletska dvorana u Nanjingu (Kina)
Atletska dvorana u Nanjingu (Kina) moraće da sačeka još dve godine da bi ugostila najbolje atletičare sveta; Foto: Svetska atletika

– Zbog bezbednosti naših sportista i tehničkih službenika, moramo pravilno uzeti u obzir rizike dovođenja velike grupe ljudi da prisustvuju događaju u situaciji pandemije i u potpunosti poštovati i sprovoditi politiku prevencije pandemije zemlje domaćina – stoji izmeđuostalog u saopštenju Svetske atletike.

SA nije odustala od Nanjinga i zbog toga je drugi put prolongirala šampionat za 2023. tako da će se drugi put u istoriji dva šampionata sveta biti održana godinu za godinu nakon 2003. i 2004. Pored toga što se još uvek ne zna ko će biti domaćin jubilarnog 20. šampionata, ostaje da se vidi i kada će on biti na programu.

– Želeli bismo da Nanjing bude domaćin našeg Svetskog atletskog prvenstva u dvorani, s obzirom na opsežno planiranje i pripreme koje su uložili u ovaj događaj, pa smo se složili da će takmičenje organizovati godinu dana posle dvoranskog Svetskog prvenstva u Beogradu 2022. godine – stoji u saopštenju SA.

Kada Beograd bude domaćin Svetskog prvenstva to će biti jedino veliko atletsko dvoransko takmičenje, dok će Nanjing ponovo ”imati problem” sa Evropskim prvenstvom. To stvara i najveći problem jer se vraća na neparne godine kada su na programu evropski šampionati. Kako bi se to izbeglo nakon Nanjninga 2023. morala bi da se napravi li pauza od tri godine ili da tri godine zaredom bude organizovan zimski planetarni šampionat.

Beograd 2022 - predstavljanje loga
Predstavlljanje loga za dvoransko Svetsko prvenstvo 2022 – 10. septembar 2020., skupština grada Beograda; Foto: Atlex

Što se 2021. tiče atletičari će biti sada maksimalno skoncentrisani na kontinentalne šampionate. Evropsko prvenstvo će se održati u Torunju od 4.-7. marta dok će SA održati ”Svetsku turneju”. Ona će biti sačinjena od tri nivo mitinga kojih će ukupno biti 26 u 12 država u periodu od kraja januara do kraja februara.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

October 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs