Oboren svetski rekord u troskoku: Julimar Rohas skočila skoro pola metra duže od ličnog rekorda i nakon 16 godina pomerila je granicu! (VIDEO)

Na poslednjem mitingu ”World athletics indoor tour”-a u Madridu, Venecuelanka Julimar Rohas oborila je svetski rekord u troskoku star 16 godina skočivši 15,43 metra.

Dvostruka svetska šampionka na takmičenje je došla sa ličnim rekordom od 15,03 metra koje je skočila 9. februara ove godine.

Međutim da je forma u uzlaznoj putanji pokazala je tako što je taj rekord koji je popravila za 11 centimetra u Madridu ga nadmašila za čitavih 40. To joj je donelo skok od 15,43 metra što je za 7 centimetra duže od dosadašnjeg svetskog dvoranskog rekorda starog 16 godina.

Skok od 15,36 metara 2004. u Sportareni u Budimpešti skočila je čuvena ruska troskokašica Tatjana Lebedeva koja je tog 6. marta prvo izjednačila tadašnji rekord od 15,16 metara, a potom ga i dva puta produžavala (15,25, potom i 15,36 metara).

Roha je do rekorda od 15,43 metra došla u poslednjoj šestoj seriji, a pre toga je, u četvrtoj skočila lični rekord i rekord Južne Amerike od 15,29 metara.

https://www.youtube.com/watch?v=Q3UyOxs4eOI

Roha je imala samo još jedan ispravan sok iz prve serije od 14,65 metara.

Skokom od 15,43 metra u dvorani najbolja svetska troskokašica je zabeležila drugi skok karijere jer joj lični na otvorenom iznosi 15,45 metara

– Kao da sam ne mesecu. Ne mogu da verujem da sam svetska rekorderka. Želim da odem kući i da plačem. Moram da se isplačem i da tako izbacim ovaj adrenalin iz sebe koji trenutno imam. Kada sam u četvrtoj seriji sa lakoćom skočila 15,29 metara, znala sam da imam rekord ”u nogama” – rekla je Julimar Roho, nova svetska rekorderka u troskoku nakon novog najdaljeg skoka u istoriji.

(Atlex.rs)

Scroll to Top