Svetski rekord Duplantisa: ”Pao” Bupka nakon 26 godina i to u Italiji! (FOTO)(VIDEO)

Armand Duplantis postao je najbolji skakač sa motkom svih vremena, iako mu je tek 20 godina, jer je nadmašio svetski rekord legendarnog Sergeja Bupke starog 26 godina – 6,15 metara.

Na mitingu Dijamantske lige u Rimu Mondo Duplantis pokazao je da ga pandemija koronavirusa nije omela. Sjajno je nastavio svoj razvoj jer je, nakon što je drugog septembra preskočio 6,07 metara, u četvrtak 17. septembra skočio za čak 8 centimetra više. Ne samo što je skočio za toliko više nego je za jedan centimetar skočio više od bilo kog drugog motkaša ikada, tačnije od dosadašnjeg svetskog rekordera Sergeja Bupke.

Legendarni Ukrajinac je ostao upamćen kao neko ko je čak 10 puta obarao svetske rekorde i to svaki put za po jedan centimetar. Upravo za toliko ga je sad izgubio jer je Duplantis već iz drugog pokušaja na visini od 6,15 metara uspeo da preskoči tu visinu.

Armand Duplantis, svetski rekord u skoku sa motkom
Armand Duplantis, svetski rekord u skoku sa motkom – Dijamantska liga, Rim 2020 – 17. septembar, ”40. golden gala ‘Pietro Mennea’ ”, Olimpijski stadion Rim, skok sa motkom; Foto: Guliver/Gety Images/Paolo Bruno

Dosadašnji rekord postavljen je 1994 godine takođe u Italiji u Sestrieri  31. jula. Punih 26 godina svi skakači sa motkom znali su za malo selo sa severa-zapada Italije, ali sada se rekord seli nešto južnije, ali će i dalje stajati da je oboren na ”Čizmi”.

Duplantis je u dosadašnjoj karijeri četiri puta skočio tačno šest metara, a ovo mu je tek četvrti put da je preskočio tu granicu na otvorenom.

Ovim rekordom Duplantis je i zvanično postao najbolji motkaš svih vremena jer je objedinio svetske rekorde na otvorenom i u dvorani.

Podsetimo, Duplantis je 15. februara u Glazgovu skočio 6,18 metara što je najbolji skok svih vremena u zatvorenom.

Sergej Bupka, skok sa motkom
Sergej Bupka ”prepustio” je tron 20-godišnjem Armandu Duplantisu;   Foto: Guliver/Getty Images/Tony Duffy/Allsport

https://www.youtube.com/watch?v=4iPaJFOp9WE

(Atlex.rs)

Scroll to Top