Branković u borbi za čelo ABAF: Reforma takmičenja, Srbi lakše do medadlja, promena imena…

U aprilu će u Beogradu biti održana izborna skupština Balkanske federacije gde će 22 predstavnika saveza birati između Slobodana Brankovića (direktor Srpskog atletskog saveza) i Fatiha Sintimara (Atletski savez Turske).

Buran period je iza, ali i ispred direktora SAS Slobodana Brankovića. Nakon organizacije Svetskog dvoranskog prvenstva, bio je u užem izboru (kako se može čuti iz saveza) za Ministra sporta, a sada mu predstoji borba za mesto prvog čoveka Atletske Balkanske federacije. Kako najavljuje ukoliko on dođe na čelo promeniće se sistem takmičenja, sistem nagrađivanja medaljama, ali i samo ime organizacije staro 70 godina.

Kada je na čelo ove organizacije došao Dobromirov Karamarinov iz Atletskog saveza Bugarske, Branković je imenovan za potpredsednika, a nakon što je Bugarin kao VD nasledio preminulog predsednika Evropske atletike Svein Arnea Hansena direktor SAS je zajedno sa turskim kolegom postao kopredsednik ABAF.

ABAF godišnji kongres 2021. – 25., 26. novembar, Beograd – promocija novih kopredsednika Balkanske federacije Dobromirov Karamarinov (predsednik EA, počasni predsednik ABAF) i SLobodan Branković (direkotr SAS, kopredsednik ABAF); Foto: SAS

Dve i po godine kasnije održaće se izbori i jedan od njih dvojice će postati predsednik Balkanske federacije, koja danas čini 22 federacije, dok će poraženi obavljati funkciju prvog potpredsednika.

Međutim pre izborne skupštine koja će biti održana u aprilu u Beogradu, 7. decembra će se u Atini održati Balkan Gala svečanost na kojoj se proglašavaju najbolji atletičari ove organizacije.

Početkom oktobra Branković i Sintimara su se sastali i tom prilikom su razgovarali  o završenoj sezoni, organizaciji svečanosti u Atini, ali i izbornom kongresu u aprilu.

– Bilo je to 2010. (kada je Slobodan Branković došao u ABAF prim. aut.) na Evropskoj konvenciji u Beogradu, na Vanrednom kongresu ABAF–a. Nije bilo dve godine takmičenja, a sada se u svim kategorijama organizuje ceo međunarodni program – započeo je Branković razgovor za Sportski Žurnal.

Na konstataciju novinara Dragoslava Višnjića da je nekada Balkanijada bila razvojno takmičenje koje je bilo mnogo dostupnije direktor SAS se delimično složio, ali naglasio kako sada ovaj sistem ima svoje prednosti, ali da postoje problemi koje će rešiti budući predsednik.

– Ima to prednosti, utičemo veoma mnogo na stanje atletike na Starom kontinentu i u svetu. Mnogi bi želeli da nam se pridruže. Svesni smo i nedostatak i time će se pozabaviti budući predsednik. Reč je o tome da su nama, kako rekoste starosedeocima, medalje s prvenstava Balkana veoma značajne. Logično, je to najstarije regionalno atletsko takmičenje na svetu, traje 70 godina. Ostali ih ne doživljavaju tako, pa čak nailaze na podsmehe u svojim državama. I to je logično, jer ne dobijaju neki status u svojim zemljama – kaže Branković.

Slobodan Branković i Fatih Sintimara, bprba za predsednika Balkanske federacije
Slobodan Branković i Fatih Sintimara – oktobar 2022 – kopredsednici ABAF; Foto: privatna arhiva

Međutim ako on postane prvi čovek ABAF ima rešenje kako da vrati značaj medalje i kako da ona postane dostupnija i srpskim atletičarima.

– Kada postanem predsednik redefinisaću status novih članova: Austrije, Ukrajine, Izraela, Azerbejdžana, San Marina i ostalih. Sada svi imaju isti status. Moći će novi članovi da se takmiče, rezultati će im biti priznavani, ali neće dobijati medalje, već će to pravo imati samo starosedeoci. Plaćaće ostali učešće svojih takmičara, onoliko koliko organizator plaća za putne troškove i smeštaj.

Na pitanje da li će ta nova pravila svi prihvatiti i da li postoji bojaznost za napuštanjem pojedinih članica iz organizacije Slobodan Branković smatra da do toga neće doći, ali iako dođe da će ostati i dalje veliki broj i da će kvalitet opstati.

Trebaće im kvalitetna međunarodna takmičenja. Možda neko odustane, ali neka na primer bude 16, a ne 22, pa je opet jako. Želim tome da se posvetim, da razvijem ABAF tako da svima bude od koristi preko zajedničkih priprema, razvojem znanja kroz stručne seminare, svaku drugu vrstu saradnje…

Nakon izborne skupštine u aprilu, u novembru 2023. biće održana Skupština ABAF na kojoj Branković planira da pored navedenih promena uvede još neke epohalne.

– Posle izbora u aprilu to ću da pripremim (promena oko osvajanja medalja i naplaćivanja prim. aut.), kao i izmene Statuta i stavićemo to na Skupštinu u novembru. Uveren sam da ću imati većinu za promene. I ime ćemo promeniti u Balkan i prijatelji…

Slobodan Branković, Srpski atletski savez
Slobodan Branković, direktor Srpskog atletskog saveza, predstavljanje logoa za Svetsko prvenstvo 2022., Beograd – 10. septembar; Foto: Atlex

Suspenzija Turske problem za ABAF

Situaciju u ABAF nije sjajna, a novi veliki problem je suspenzija 7 federacija od strane Svetske atletike među kojima je i Turska. Zbog toga je doveden u pitanje značaj naredne zimske Balkanijade što i sam Slobodan Branković ističe.

– Trenutna situacija nije bajna. Na primer, imamo Prvenstvo Balkana na zimu u Istanbulu, a nismo sigurni da će rezultati biti priznati, jer je jedna od sumnjivih federacija i Turska zaključuje Branković.

(Atlex.rs)

Scroll to Top