Suspendovano 7 država zbog lažiranja čak 17 normi: Da li je Balkanijada u problemu?!

Skandal trese Svetsku atletiku jer je Jedinica za integritet ustanovila da je čak 7 federacija lažiralo rezultate 17 atletičara kako bi oni otišli na olimpijske igre u Tokio

Kako prenose grčki mediji zbog prijava na sumnjive rezultate na domaćim takmičenja Jedinica za integritet Svetske atletike je suspendovala 7  federacija i njihova takmičenja: Albanije, Jermenije, Gruzije, Kazahstana, Moldavije, Turske i Uzbekistana.

Ova ustanova dobila je podatke sa takmičenja ovih federacija gde su rezultati izmenjeni tako da su one sad pod posebnom prismotrom Svetske atletike i njihova takmičenja su trenutno ”zamrznuta”. Ove federacije će moći da organizuju sezonu, ali se prvenstva i mitinzi neće bodovati za plasmane na velika takmičenja.

Ovo stvara potencijalni problem za dvoransko Evropsko prvenstvo 2023. kojem je upravo Turska, odnosno Istanbul, domaćin. Sam šampionat nije upitan, ali postoji mogućnost da će atletičarima iz članica Balkanske federacije biti mnogo teže da dođu do ovog takmičenja.

Nije još poznato da li pod ovu suspenziju takmičenja ulaze samo ona koja su lokalnog tipa ili i na primer Balkanijada, koja je pod pokroviteljstvom Balkanske federacije, a koja se tradicionalno održava u Istanbulu.

Strahinja Jovančević, dvoranska balkanijada 2020
Dvoranska Balkanijada 2020., Istanbul – 15. februar, skok udalj, Strahinja Jovančević; Foto: Turski atletski savez

U slučaju da BAI ostane u domaćinstvu Istanbula (plan je da bude poslednjeg dana za norme za EP) ostaje pitanje da li će se postignuti rezultati računati za Evropsko prvenstvo. Ako se zna da je Evropska atletika dodatno zakomplikovala plasman na ovaj šampionat time što je donela odluku da se za kvotu računaju samo 2 dvoranska takmičenja, za proseka od pet najboljih rezultata (i 3 na otvorenom), smanjuje se mogućnost nastupa na velikim takmičenjima koja donose veliki broj poena kao što je BAI.

Ako ostane ova suspenzija možda se Srpski atletski savez ponovo prijavi za domaćinstvo, a ako takmičenje ostane u Istanbulu i pored suspenzije to će ići na ruku Serbian open-u. Tada će beogradski miting biti još jači i bolji jer će atletičarima, pogotovo iz regiona, to biti prilika da sakupe veliki broj bodova u okruženju. Što se samog Opena tiče još uvek se čeka da Svetska atletika dodeli status, da li će ostati Bronzani ili će možda napredovati na status Srebrnog gde se dobija još više bodova za plasman.

Kako dalje navode grčki mediji ne navode se tačni primeri i razlozi suspenzija, ali podsećaju na ranije malverzacije kada nije meren vetar, nije bilo doping kontrole, nije se merila reakcija iz bloka pa je bilo prevremenih startova…

(Atex.rs)

najnovije vesti

March 2023
No event found!
Load More

Edit Template