Adriana i Angelina kod predsednika OKS-a: “Sledi nam period velikog zadovoljstva”

Adriana Vilagoš i Angelina Topić su početkom novembra posetile Olimpijski komitet Srbije na poziv predsednika Božidara Maljkovića, a tema je bila produžetak saradnje sa OKS.

Zajedno sa svojim trenerima/roditeljima Đerđe i Dragutinom, ali i predstavnicima Srpskog atletskog saveza, Adriana Vilagoš i Angelina Topić odazvale su se pozivu Božidara Maljkovića da posete Olimpijski komitet Srbije. Tom prilikom produžen je ugovor o saradnji dveju atletičarki sa OKS kako bi neometano mogle da nastave pripremu za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Pored navedenih sastanku su prisustvovali i predsednik SAS Veselin Jevrosimović, direktor SAS Slobodan Branković, generalni sekretar OKS Đorđe Višacki kao i potpredsednik OKS Žarko Zečević.

Sastanak SAS i OKS
Sastanak OKS i SAS – 4. novembar 2022. – Đerđe i Adriana Vilagoš, Veselin Jevrosimović, Angelina i Dragutin Topić; Foto: Marko Jovanović

Predsednik Maljković je naglasio da Adriana i Angelina nisu samo ”problem” SAS već i OKS i cele države.

– Najpre da zahvalimo njihovim roditeljima. Oni su najznačajniji kada se rode takva deca. Ne samo da su vrhunske sportistkinje, nego su i visoko edukovana deca. Prepoznali smo najpre kod Adriane, posle toga i kod Angeline, taj talenat i mesto gde treba ulagati. Mislim da u budućnosti, takva dva bisera, nisu samo problem SAS s kojim imamo izvanrednu saradnju, i OKS – već i grada i države. Pri tome, trebalo bi voditi računa da su to deca u razvoju, veoma mlade…– rekao je Maljković.

On se posle dotakao i pritiska koji sportisti svakodnevno trpe, a pogotovo mladi koji još nisu spremni za takav teret, te je zamolio sve predstavnike medija da prate njihov put, ali da im ne stvaraju dodatni pritisak.

– Znam ja dobro da velike zvezde sporta uvek žive pod pritiskom, ali hajde da učinimo sve da njih dve ne osete taj pritisak. Da se razvijaju i da deo te svoje dečačke igre pretvore u medalje u Parizu. Ali to nije imperativ. Imperativ je, kada sam došao u ovu kuću, da daš sve što možeš da daš. Na bilo kom borilištu. Pogledaj semafor i mirno spavaj. Najveća nesreća za sportistu je kada ne da sve od sebe iz bilo kojih razloga. Sledi nam period velikog zadovoljstva i sinergije, posebno SAS i OKS. Stalno smo u kontaktu da damo njima ono što treba, a to su optimalni uslovi za rad. Nikakav luksuz.

 

Saradnja SAS i OKS je od postavljenja Maljkovića na ovu funkciju na veoma visokom nivou, a predsednik Olimpijskog komiteta je istakao da je sa direktorom Brankovićem gotovo u svakodnevnom kontaktu i pohvalio je rad saveza.

– SAS radi izvanredno, u svakom segmentu. To je institucija koju Veselin Jevrosimović vodi jako dobro. Imaju Slobodana Brankovića, operativca koji je ovde jednom ili dva puta nedeljno. Ako treba, tu je i tri-četiri dana za redom kada je u pitanju rešavanje problema njihovih sportista. Zadovoljstvo je opšte, od toga se ne živi, idemo dalje u nove izazove. Atletika je jedan od  Saveza s kojim mi jako dobro sarađujemo. Ali i sa ostalima… Odbojka, rvanje, streljaštvo, džudo…

Adriana Vilagoš nije krila oduševljenje nastavkom saradnje sa OKS. Osvrnula se na sezonu koja joj je bila najuspešnija do sada, ali i o planovima za narednu godinu i koliko će joj značiti ova podrška.

– Pričalo smo o onome što se dogodilo u prošlosti, ali i o planovima u budućnosti. Mogu samo da se zahvalim za podršku koju sam dobila od OKS. Prepoznali su naš talenat, bili su uz nas na ovom putu i hvala im na tome. Ovo je bila dosta dobra sezona, malo je falilo za taj cilj za juniorski svetski rekord, a to će biti upravo za sledeću godinu. Sa plasmanima na takmičenjima stvarno mogu da budem prezadovoljna. Medalja na EP je bila sasvim neočekivana. Jako sam srećna. Glavno takmičenje sledeće godine biće EP za juniore u Jerusalimu, zatim i SP za seniore i seniorke. Kada smo prvo počeli da pričamo o Parizu, bilo je baš daleko. Međutim, istina je da se brzo približava. Učestvovanje će biti veliki san i nadam se da će to biti moje prve OI – rekla je Adriana.

Angelina Topić i Adriana Vilagoš, OKS 202
Angelina Topić i Adriana Vilagoš u OKS – 4. novembar 2022.; Foto: Marko Jovanović

Angelina Topić se takođe zahvalila na saradnji OKS, podsetila je koliko joj je značila u prethodne dve godine, ali i za buduće planove i predstojeća dva takmičenja na Olimpijskim igrama.

– Bila je ovo sjajna sezona, zaista. Skočila sam svetski rekord u svojoj konkurenciji i osvojila medalje. Volela bih samo da se zahvalim OKS i SAS na prethodnoj saradnji, najviše u poslednje dve godine. Drago mi je što smo produžili saradnju sa OKS i što su oni tu za nas. I za mene i za Adrianu do tog puta do Pariza 2024. i Los Anđelesa 2028. godine. Naravno da razmišljam o OI, nadam se da ću doći do Pariza. To će biti jedna velika odskočna daska za dalju budućnost. Najviše za Los Anđeles gde bi trebalo da budem najspremnija i mentalno i fizički. Radujem se, ali ne verujem da će to biti moj glavni sportski pik, ali verujem u čuda – istakla je Angelina.

O značaju podrške i programa govorio je i Dragutin Topić, Angelinin otac i trener.

– Angelina je u zajedničkom programu ove dve institucije, dve godine je u sistemu finansiranja. Tada smo imali neki sastanak gde sam ja pokušao da im objasnim ukoliko uložimo u mlade sportiste možda ćemo dobiti rezultate. Ukoliko ne uložimo, rezultata neće biti. Vrlo dobro smo se razumeli tada. Gospodin Maljković je jedan vrhunski trener, čovek koji je razumeo o čemu pričam, stali su iza njenog programa i od tog dana je sve krenulo nabolje – rekao je DragutinTopić.

 

(Atlex.rs)

Scroll to Top