EP prvi put u Britaniji: 7 godina od dvoranskog 2026. će se održati i na stadionu

Evropska atletika objavila je da će nakon Rima 2024. Birmingem biti domaćin Evropskog prvenstva na otvorenom 2026.

U petak 11. novembra u Varšavi je održana sednica EA na kojoj je odlučeno da će se po prvi put u istoriji Evropsko prvenstvo održi na britanskom ostrvu.

Nakon što je Birmingem bio domaćin dvoranskog šampionata ”starog kontinenta” 2019., koje je Srbiji ostalo upamćeno po zlatnoj medalji Ivane Španović i bronzanoj Strahinje Jovančevića (obe u skoku udalj), grad u centralnom delu ostrva ugostiće najbolje atletičare Evrope i na otvorenom. Takmičenje će se održati na nedavno obnovljenom Aleksander stadionu na kojem su se ove godine održale Igre Komonvelta.

Aleksander stadion, domaćin Evropskog prvenstva 2026, Birmingem, Engleska
Aleksander stadion, domaćin EP 2026, Birmingem, Engleska – otvaranje Igara Komonvelta 2022 – 4. avgust; Foto: Luke Walker/Getty Images

Britanska javnost ceni vrhunsku atletiku, a gledaoci su među najvećim poznavaocima na svetu. Uvereni smo kako će se najbolji evropski atletičari takmičiti pred punim tribinama – rekao je predsednik EA-a Dobromir Karamarinov.

Od 1934. do sada je održano 25. prvenstava Evrope, naredno će biti u Rimu 2024., a engleska će biti domaćin 27. po redu.

Kroz istoriju Srbija je makar jednog predstavnika imala 24. puta, a jedini put kada ni jedan naš atletičar nije nastupao bilo je na drugom šampionatu 1938. u Parizu, a ko je sve učestvovao možete pogledati ovde.

Igre Komonvelta 2022, Aleksander stadion Birmingem, Britanija
Aleksander stadion, domaćin EP 2026, Birmingem, Engleska – otvaranje Igara Komonvelta 2022 – 6. avgust, finale 200m; Foto: David Ramos/Getty Images

Takmičenje se nekada organizovalo na četiri godine, ali se 2010. to promenilo i od tada je počela praksa održavanja na dve godine.

Kako je nedavno najavio predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović Beograd će gotovo sigurno dobiti domaćinstvo Evropskog prvenstva na otvorenom 2030. godine.

(Atlex.rs)

Scroll to Top