IN MEMORIAM: Svein Arne Hansen

Tužna vest iz Evropske atletike stigla je u subotu 20. juna – prvi čovek ove organizacije Šveđanin Svein Arne Hansen preminuo je nakon tri meseca od teškog moždanog udara.

Hansen je 15. marta doživeo težak moždani udar nakon čega mu je cela leva strana bila paralizovana. Borbu sa teškim stanjem u kojem se našao vodio je tri meseca, ali je 20. juna preminuo u svojoj 74. godini u Oslu.

Svein Arne Hansen bio je peti predsednik Evropske atletike od njenog osnivanja 1970. godine. Prvi put na ovu funkciju izabran je 2015. da bi prošle bio reizabran.

Od kada je doživeo moždani udar Evropskom atletikom predsedavao je prvi potpredsednik Dobromir Karamarinov kao vd predsednik, funkciju koju će nastaviti da obavlja do novih vanrednih izbora.

– Veoma sam tužan zbog smrti Sveina Arnea. Bio je sjajan vođa, vizionar našeg sporta i harizmatična ličnost u atletskoj porodici. Njega su mnogo voleli svi oni koji su ga dobro poznavali i iznad svega bio je prijatelj sportista. Izgubili smo sjajnog čoveka. Sve moje misli i želje idu njegovoj porodici u ovom teškom trenutku – izjavio je Karamarinov za sajt EA.

Čelnici Evropske atletike sa prvim čovekom Svetske atletike
Kongres Evropske atletike, 14. april 2019., Prag, Češka, Dobromir Karamarinov (prvi potpredsednik EA), Arne Hansen (predsednik EA), Čeri Aleksander (potpredsednik EA), Sebastijan Kou (predsednika IAAF) i Libor Varhanik (potpredsednik EA); Foto: Guliver/Thomas Eisenhuth/Getty Images

Generalni direktor EA Kristijan Mils imao je takođe samo reči hvale za Šveđanina i složio se sa vd predsednikom da je atletika mnogo izgubila.

– Svet atletike i evropska atletska porodica danas su izgubili inspirativnog lidera i dobrog prijatelja. Imao sam čast i privilegiju da radim sa Sveinom Arnom nekoliko godina pre 2015. godine, i od tada kao našeg predsednika. Uvek se trudio da promoviše sport, i uvek sa osmehom na licu. Svima će nam nedostajati. Njegovoj porodici i prijateljima upućujem najdublje saučešće – rekao je Mils.

Porukama na društvenim mrežama od Hansena oprostili su se i čelni ljudi Srpskog atletskog saveza  Veselin Jevrosimović i Slobodan Branković.

Dvoransko prvenstvo Evrope 2017., Beograd – Slobodan Branković, Veselin Jevrosimović, Svein Arne Hansen, Arena; Foto: Atlex

– Napustio nas je Svein Arne Hansen, predsednik Evropske Atletske Federacije. Čovek koji je mnogo voleo Srbiju i koji nam je pomogao da naša kraljica sportova ponovo zasija i postane deo evropske i svetske porodice. Počivaj u miru naš dobri prijatelju i nek ti je večna slava. R.I.P – napisao je predsednik SAS-a Jevrosimović

 

– Zbogom moj prijatelju Hansen. Počivaj u miru – napisao je direktor SAS-a Branković.

https://www.instagram.com/p/CBqahT-FG1c/

Mnogi sportisti, savezi i mediji širom sveta i dalje se opraštaju od prvog čoveka Evropske atletike Svein Arne Hansena.

Ko je bio Svein Arne Hansen

Hansen je rođen 6. maja 1946. godine, odrastao je u mestu Bigdoj, na poluostrvu zapadno od Osla. Tokom mladosti je učestvovao u mnogim sportovim, a sa 17 godina formirao je hokejaški klub.

Nakon što je diplomirao na univerzitetu sa diplomom matematike, položio je za atletskog sudiju, a kasnije je pokrenuo sportsku emisiju na lokalnoj radio stanici.

Administrativu karijeru započeo je kao člana Atletskog saveza Norveške zadužen za juniorski uzrast od 1968. i 1972.

Nakon incidenta na ”Bislett Games” 1972. kada je zalutalo koplje pogodilo glavnog sudiju od Hansena je zatraženo da ”uskoči” i narednih nekoliko godina radio je kao pomoćnik pri organizaciji takmičenja.

Svein Arne Hansen, dvoransko prvenstvo Evrope 2017, Beograd
Dvoransko prvenstvo Evrope 2017., Beograd, Svein Arne Hansen, predsednik Evropske atletike; Foto; Atlex

Otprilike u isto to vreme okrenuo se svojoj drugoj strasti, sakupljanju maraka i pokrenuo sopstvenu prodavnicu markica ”SA Hansen SA”.

Nakon više od jedne decenije tačnije 1985., unapređen je u direktora ”Bislett Games” mitinga, dužnost koju je obavljao 24 godine. Tim poslom se bavio tokom leta, a ostatak godine je radio kao trgovac markicama. Prodavnicu je prodao početkom devedesetih, ali je nastavio da radi u njoj sve do 2012. godine.

Za vreme dok je bio direktor ”Bislett Games” bio je deo i Grand Pri IAAF-a, ”Zlatne četvorke” i ”Zlatne lige”. Takođe je bio član komisije za veliku nagradu IAAF od 1985. do 1998., član radne grupe IAAF Zlatne lige od 1997. do 2009. i je bio predsednik norveške atletske federacije od 2003. do 2015. godine.

Nakon što je bio predsednik ”EuroMeetings”-a od 1998. do 2006. godine, Hansen je 2007. izabran za potpredsednika Evropske atletike. Na toj funkciji bio je do 2011. godine, a za predsednika je izabran 2015. godine. Član Svetskog atletskog saveta bio je od 2015.

Tokom svog mandata na čelu Evropske atletike, Hansen je uvek bio pun novih ideja. Poslednje Evropsko prvenstvo pod njegovom ”palicom” održalo se 2018. u Berlinu i smatra se za najboljim organizovanim atletskim događajem do sad.

Samo četiri dana pre moždanog udara Hansen je sa Karamarinovim bio na 221. sastanku Kosula Svetske atletike. Ova fotografija je  poslednja javna objava koju je podeli  pre smrti.

https://www.instagram.com/p/B9lgz0EH8sC/?utm_source=ig_web_copy_link

(Atlex.rs)

Scroll to Top