Nakon kiše sunce svane: Posle mučenja prvog dana prvenstva Srbije, drugog je usledila rapsodija i državni rekordi! (FOTO)

Pojavi se duga posle svake kiše takođe kaže izreka, a upravo je tako bilo na ovogodišnjem prvenstvu Srbije koje je gotovo bilo uništeno prvog dana zbog konstantnog padanja jake kiše, ali je zato drugi dan prošao gotovo bez oblaka, ali su zato pljuštali državni rekordi.

Kakva dva dana u Kruševcu, kao dva različita godišnja doba kada se pogledaju vremenski uslovi. Svi oni koji su takmičili prvog dana bili su učesnici prvenstva države po najlošijim vremenskim uslovima možda čak i u istoriji. Uslovi zbog kojih je komotno moglo da bude odloženo takmičenje kada se već nije gledala prognoza i pomerilo za prepodnevni termin kada je bilo suvo. Ali zato drugi dan kao stvoren za takmičenje i kao rezultat toga dva državna rekorda.

Vreme kao da je rešilo da napravi balans između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg državnog prvenstva. Proše sezone prvi dan prelep i idealan za takmičenja, dok je drugi bio kišan i hladan, a ove godine suprotno, sa tim što za razliku od prošle ove godine kiša gotovo da nije stala prvi dan ni u jednom trenutku, samo je menjala intenzitet.

Jasmin Halili, Prvenstvo Srbije 2022, pljusak
Prvenstvo Srbije 2022. – 25. jun, Kurševac – Jasmin Halili (Crvena zvezda), skok uvis), pljusak; Foto: Atlex

Takmičenje su obeležili državni rekordi Boška Kijanovića na 200 metara – 20,70 sekundi i Angeline Topić u skoku u vis 196 centimetara.

Prvog dana Prvenstva Srbije nakon dve godine Adriana Vilagoš je uspela da postane prvakinja Srbije i za seniore. Na svom trećem seniorskom takmičenju uspela je da savlada našu olimpijku Mariju Vučenović koja vuče povredu ramena zbog čega je upitan bio njen nastup na ovom takmičenju. Adriana je uspela da po izuzetno lošem vremenu koplje baci tačno 60 metara dok je Vučenovićeva bacila 54.89 metara. Treće mesto, i veliki povratak posle niza povreda i problema po odlasku na studije u Sjedinjene Američke Države, je osvojila Atina Kamasi koja je nakon četiri godine ponovo uspela da baci preko 50 metara – 52.53 metra.

Adriana Vilagoš, Prvenstvo Srbije 2022
Prvenstvo Srbije 2022. – 25. jun, Kurševac – Adriana Vilagoš (Senta), bacanje koplja; Foto: Atlex

Kuglaši su muku mučili sa klizavim krugom i koliko god se organizatori trudili da ga osuše konstanta kiša nije dozvoljavala to. Ipak i pored tih problema Armin Sinančević je uspeo da baci tačno 21 metar i da osvoji zlatnu medalju. Drugi je bio Asmir Kolašinac sa 20,47 dok je treći bio Veljko Nedeljković sa 18,19 metara.

Armin Sinančević, Prvenstvo Srbije 2022.
Prvenstvo Srbije 2022. – 25. jun, Kurševac – Armin Sinančević (Crvena zvezda), bacanje kugle; Foto: Atlex

Oni kojima je ovo državno bilo najbitnije nimalo nisu imali sreće jer su u subotu takmičili i Lazar Anić i Elzan Bibić po kiši. Obojica su došli do pobeda u svojim disciplinama, ali vreme nije dozvolilo i rezultate koje su priželjkivali. Anić je pobedio u dalju sa 7.71 metar, drugi je bio Strahinja Jovančević sa 7.54 dok je treći bio Marko Vlahović sa 7,38. Na 1500 metara Elzan je do zlatne medalje stigao rezultatom 3:44.39.

Lazar Anić, Prvenstvo Srbije 2022
Prvenstvo Srbije 2022. – 25. jun, Kurševac – Lazar Anić (Radnički Kragujevac), skok udalj; Foto: Atlex

Sprinteri nikako nisu imali sreće prvog dana. Najjača kiša je padala baš kada su oni trčali i kvalifikacije i finale. Neverovatno koliko su prošle godine imali lepo vreme tako se ove svaki put kada se približavalo njihovo takmičenje kiša pojačavala.

Tako da izuzev prvoplasiranog Alekse Kijanovića koji je trčao 10,67 i drugoplasiranog Stefana Kaljuša sa 10,82 ostali nisu uspeli da se snađu u kišnim uslovima. Pored loših uslova finale je startovalo tek iz četvrtog pokušaja. Prvi put je starter dao pogrešnu komandu, potom je Danilo Majstorović prestupio, zatim i Mihajlo Mandić, a iznenađenje je viđeno u kvalifikacijama koje nije uspeo da prođe Marko Radosavljević. On je pre vremena počeo da koči i  zauzeo je deveto mesto u ukupnom poretku.

Sa druge strane najprijatnije iznenađenje je Nikola Kovačević koji je osvojio bronzanu medalju sa rezultatom 10,92 sekunde. Zanimljivo je da se on za ovaj šampion zapravo pripremao da trči  400, 200 i 400 metara prepone, ali je u poslednjem trenutku odlučeno da ipak trči 100 i 200 samo što se pokazalo kao odlična odluka trenera Ljiljane Savičin jer je i na 200 zabaležio lični rekord.

Finale 100m Prvensvo Srbije 2022, Aleksa Kijanović, Stefan Kaljuš
Prvenstvo Srbije 2022. – 25. jun, Kurševac – finale 100m muškarci – Miodrag Tresojević (Crvena zvezda), Filip Ištvanović (Crvena zvezda), Stefan Kaljuš (Crvena zvezda), Aleksa Kijanović (OAK Beograd), Nikola Kovačević (Crvena zvezda), Filip Stojanovski (OAK Beograd); Foto: Atlex

Kod devojaka viđen je novi vatreni okršaj Milane Tirnanić i Ivane Ilić. Ovog puta iskusnija Milana je odnela pobedu u ponovo veoma neizvesnoj trci. Kao i muškarcima i devojke su se mučile sa kišom a prva kroz cilj je prošla za 11,63 sekunde. Na kraju Ivana nije imala snage da isprati ritam Tirnanićeve pa je trku završila za 11,81 dok je treće mesto zauzela Katarina Vreta sa 11,95.

I kod devojaka je bila zanimljiva situacija u kvalifikacijama gde je  Saška Sokolov, inače srpska paraolimpijka, ostala bez finala iako je imala bolji rezultat od Vanje Drče, ali je trčala u jačoj grupi dok je Vanja zahvaljujući plasmanu se plasirala u finale.

Finale 100m žene, Prvensvo Srbije 2022, Milana Tirnanić
Prvenstvo Srbije 2022. – 25. jun, Kurševac – finale 100m muškarci – Tamara Vuletić (Crvena zvezda), Katarina Vreta (OAK Beograd), Milana Tirnanić (Crvena zvezda), Ivana Ilić (ČAAK Čačak), Anastasija Miča (Vojvodina Novi Sad); Foto: Atlex

Drugi dan druga priča, lepo vreme i idealni uslovi za takmičenje. Na 200 metara viđena je neverovatna trka kod devojaka gde je fotofiniš odlučivao o medalji. Celu trku rame uz rame su bile Tamara Vuletić, Aleksandra Pešić, Jovana Ilić i Katarina Vreta. Na kraju upravo ovim redosledom su prošle kroz cilj sa vremenima 24,31 – 24,32 – 24,35 – 24,43.

Milica Gardašević je u dalju ponovo zabeležila odličan rezultat skočivši 6,67 metara, a preko šest skočila je i Teodora Boberić 6,04 metara.

Incidenti i greške

Pored kiše i dva državna rekorda ovo takmičenje je obeležilo i nekoliko (neverovatnih) grešaka sudija odnosno organizatora.

Ona najveća je zašto takmičenje prvog dana nije pomereno za prepodnevne časove kada je danima unazad najavljivano jako nevreme u celoj Srbiji posle 17 časova, i konkretno za Kruševac.

Petar Milinkov, Prvenstvo Srbije 2022. pljusak
Prvenstvo Srbije 2022. – 25. jun, Kurševac – Petar Milinkov (Vojvodina Novi Sad), skok udalj, pljusak; Foto: Atlex

Ako zanemarimo to što je prvi dan prošao gotov u neregularnim uslovima gde je u sličnima na Olimpijskim igrama u Riju cele kvalifikacije prepona bilo ponovljeno, najveći incident se dogodio u najjačoj ženskoj trci na 400 metara prvog dana.

Neko je zaboravio da skloni stalak za blokove koji je nakon sudijskog pucnja ostao u osmoj stazi. Nikome nije bilo jasno zašto jedna od glavnih favorita za medalju Tijana Japundžić staje nakon 150 metara trke. Kada se videlo šta se dogodilo već je bilo kasno, šteta je bila načinjena i tako je jedna od najboljih srpskih atletičarka ostala praktično bez trke. Postavlja se pitanja šta će tu stalak za blokove i kako je moguće da ni jedan sudija to nije video.

400m devojke, Prvenstvo Srbije 2022
Trka u kojoj je Tijana Japundžić startovala. ali nije završila – Prvenstvo Srbije 2022. – 25. jun, Kurševac – Maja Gajić i Aleksandra Pešić (AOK Košutnjak); Foto: Atlex

Druga greška dogodila se u mučkoj jačoj grupi takođe na 400 metara kada je isključen Luka Olujić. Pošto je padala jaka kiša on je na komandu pozor samo skliznuo iz bloka, ali se na snimcima može videti kako u isto vreme podiže ruku. Sudije to nisu videla, nisu uvidele katastrofalne vremenske uslove i da je nešto tako kao što je proklizavanje moguće. Elektronika je detektovala pomeranje i prevremen polazak iz bloka i tako je Olujić dobio crveni karton čime je načinjena još jedna greška i nepravda prema atletičaru. Olujića je oluja koštala trke.

Manja greška, zbog koje niko nije oštećen direktno, ali je ponela svoje posledice jeste finale trke na 100 metara za muškarce. Prvi start je jedini bio bez kiše, ali se ponovio iz razloga što je starter dao pogrešnu komandu. Simptomatično da je gotovo u istom trenutku spiker preko mikrofona počeo da opominje radnika koji je sušilicom počeo da suši krug za kuglaše.

Nakon ponovljenog starta prvo je prestupio Danilo Majstorović, potom i Mihajlo Mandić, a kiša je padala sve jače i jače da bi na kraju satnica počela posle toga i dobrano da kasni.

Virag Bači, Prvenstvo Srbije 2022, pljusak
Prvenstvo Srbije 2022. – 25. jun, Kurševac – Virag Bači (Senta), bacanje koplja, pljusak; Foto: Atlex

SVE FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI OVDE (uskoro)

https://atlex.rs/wp-content/uploads/2022/06/REZULTATI-PS-za-seniore-ke.pdf

(Atlex.rs)

Scroll to Top