Novi magični let Angeline: 196 šifra koja je otključala mnoga vrata – državni, norma za SP, izjednačen U18 svetski, 5. rezultat na svetu… (VIDEO)

Čudo od deteta, to je Angelina Topić koja sa nepunih 17 godina preskače 196 centimetara i time sebe postavlja u sam krem svetskog visa – sa nepunih 17 godina!

Na seniorskom prvenstvu Srbije Angelina Topić je načinila novi magični skok uvis preskočivši 196 centimetara, a taj ”samo” jedan skok joj je doneo mnogo toga.

U razmaku od svega 25 dana Topićeva je dva puta nadmašila državni rekord Srbije koji je Tamara Malešev ”čuvala” 34 godine. Za jedan centimetar tad i za jedan sad je pomerila tu granicu rekorda. Do visine od 196 centimetara sve je preskakala bez ikakvih problema, iz prvog pokušaja, da bi novi državni rekord bio oboren u trećem pokušaju.

Kako je ona i dalje mlađa juniorka tako je ova visina automatski postala rekordna i u uzrastima U18 i U20.

YouTube player

Ovim skokom Angelina je izjednačila svetski rekord za visašice do 18 godina. Tu visinu su do sada u istoriji preskočile 4 devojke: Čarmaine Veafers iz Južnoafričke republike 1981., Olga Turčak iz SSSR-a 1984., Eleanor Paterson iz Australije 2013. i Vašti Cuningam iz Amerike 2015.

Kako za ovaj uzrast nema zvaničnih svetskih rekorda od strane Svetske atletike vode se samo najbolja ostvarenja koja su objedinjena u dvorani i na otvorenom pa se ovoj grupi devojaka 2018. pridružila i Jaroslava Mahučik koja je 196 preskočila u dvorani.

Ovo je ujedno i norma za Svetsko prvenstvo u Oregona tako da je Angelina sada jedna od tek 13 visašica na celom svetu koje su uspela da u ovih godinu dana skoče preko 196 centimetara (završen je period za ostvarivanje normi).

Pored toga iako ima svega 17 godina ona trenutno deli 5. mesto na svetskoj listi najboljih ovosezonskih ostvarenja na svetu. Ispred Topićeve su samo imena kakva su Jaroslava Mahučik (201), Irina Gerašenko (198) i Elena Vallortigara (197), a rame uz rame sa srpskom visašicom su Nikola Olislagers srebrna iz Tokija i Vašti Cuningam.

Angelina Topić, dvoransko SP 2022
Dvoransko Svetsko prvenstvo, Beograd 2022 – 19. mart – Angelina Topić (Srbija), skok uvis; Foto: Atlex

Takođe ono što jako zanimljivo je da je trenutno Angelina boja od aktuelne olimpijske i svetske šampione i osvajačice Dijamantske lige Marije Lasickene koja je ove godine skočila 194 centimetra. Ruku na srce, ona neće moći mnogo da takmiči ove godine zbog sankicja Rusiji zbog rata sa Ukrajinom.

Visina od 196 je i 8. najbolji rezultat svih vremena do 20 godina gde svetski rekord iznosi 204, a četiri devojke su skakale preko 2 metra. Angelina za to ima još dve pune godine.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

March 2023
No event found!
Load More

Edit Template