Stojanović i Pohlod šampioni Srbije na 21km: Čačak uspešno ujedinio svoj drugi polumaraton sa prvenstvo Srbije (FOTO)

Ovogodišnje prvenstvo Srbije u polumaratonu priključeno je drugom Čačanskom polumaratonu pa su se najbolji  trkači na 21 kilometar okupili u nedelju 27. septembra u ovom Šumadijskom gradu.

Dok se u Sremskoj Mitrovici održavalo prvenstvo Srbije u višeboju za sve kategorije u Čačku se trčalo PS u polumaratonu.

Organizatori takmičenja su bili atletski klub “ČAAK” u saradnji sa gradom Čačak i sportskim centrom Mladost. Posebno treba istaći Miloša Stevanića koji je pokazao da su mu grad Čačak i atletika u srcu jer je za organizatore bio tu u svakom pogledu i pomogao je kad god i šta god je trebalo kako bi se ova manifestacija organizovala na najvišem nivou.

Na manifestaciji zbog koje se već danima priača o Čačku, Čačak nije zaboravio svoje najbolje atletičare.

Promoter takmičenja bio je paraolimpijac, triatlonac, Lazar Filipović koji će se takmičiti i na sledećim Igrama u Tokiju ako se organizuju, a za zaštitno lice odabrana je najbolja atletičarka grada Ivana Ilić, zvanično najbolja juniorka Srbije po izboru Srpskog atletskog saveza.

Ona je u ime kluba predala ikonu Milici Dačić predsednici organizacionog odbora za razvoj atletike u Čačku, kao vid zahvalnosti za doprinos ”kraljici sportova” u ovom gradu.

Ivana Ilić, Čačanski polumaraton 2020
Ivana Ilić, zaštitno lice Čačanskog polumaraton 2020 uručuje ikonu Milici Dačić predsednici organizacionog odbora za razvoj atletike u Čačku, u ime kluba kao znak zahvalnosti za pomoć ”kraljici sportova” u gradu

Zbog epidemioloških restrikcija organizatori su maksimalno optimalizovali takmičenje kako ne bi ugrozili bezbednost takmičara.

Zbog toga je održano samo prvenstvo Srbije na 21 kilometar i trke na 5 i 10 kilometara. Revijalne trke za atletske škole i osobe sa posebnim potrebama su nažalost morale biti otkazane kako se ne bi stvarale velike gužve i kako se oni koji su najosetljiviji na koronavirus ne bi doveli u opasnost.

Novi šampioni Srbije u polumaratonu su Ognjen Stojanović koji je trku završio za 1:12.10 dok je kod devojaka to Katarina Pohlod kojoj je bilo potrebno 1:25.54 da istrči 21 kilometar.

Prvenstvo Srbije u polumaratonu, Čačanski polumaraton, pobednici
Pobednice prvenstva Srbije u polumaratonu 2020 – Strahinja Trakić, Ognjen Stojanović i Milan Mitrović – 27. septembar, Čačak, Čačanski polumaraton 2020, 21 kilometar

Od ukupno 52 trkača koji su završili trku do srebrne medalje stigao je Strahinja Trakić, a odmah iza njega kroz cilj je prošao Milan Mitrović.

Kod devojaka trku je završilo njih 25, a titulu vicešampionke osvojila je Slađana Stamenković iz Crvene zvezde, dok je trećeplasirana bila atletičarka Srema iz Sremske Mitrovice Aleksandra Kostadinović.

Prvenstvo Srbije u polumaratonu, Čačanski polumaraton, pobednice
Pobednice prvenstva Srbije u polumaratonu 2020 – Slađana Stamenković, Katarina Pohlod i Aleksandra Kostadinović – 27. septembar, Čačak, Čačanski polumaraton 2020, 21 kilometar

Međutim ukupni pobednik je Stenli Kipruto, dobro poznato lice u Srbiji koji je nakon nekoliko godina vratio trkama. On je prvi prošao kroz cilj, ali kako se radi o atletičaru koji nije iz Srbije nije mogao da ponese titulu prvaka države, ali jeste 2. Čačanskog polumaratona.

Miloš Stevanić, Stenli Kipruto ,Srđan Jović - 2. Čačanski polumaraton 2020
2. Čačanski polumaraton 2020. – 27. septembar, Miloš Stevanić, Stenli Kipruto ,Srđan Jović

Podsetimo, prošle godine prvenstvo Srbije u polumaratonu kao i u maratonu bilo je organizovanu u sklopu drugog ’’Serbian Marathona’’ koji je bio u organizaciji SAS-a. Trčalo se po Novom Beogradu, a finiš je bio u Areni. Poed PS to je ujedno bio i šampionat Balkana u ovim disciplinama, a u samoj Areni bilo je održano i finale ”Brzinom do zvezda”, takmičenja za osnovnoškolce koje uskoro ponovo kreće sa radom nakon prekida zbog pandemije koronavirusa.

Atletski klub ČAAK se prigodnim poklonom zahvvalio direktoru SC Mladost na svemu što je on lično, ali i što je ceo sportski centar učinio i čini za razvoj atletike u Čačku.

Miloš Stevanić direktor SC Mladost, poklon mu uručuje Svetislav Lj Marković predsednik AK ČAAK
2. Čačanski polumaraton 2020. – 27. septembar, poklon ikonu Milošu Stevaniću, direktor SC Mladost, u ime AK ČAAK Čačak uručuje predsednik kluba Svetislav Marković

Sve rezultate sa PS u polumaratonu možete pogledati ovde.

U revijalnoj trci na 5 kilometara najbolji su bili domaći atletičar. Kod muškaraca prvi kroz cilj je prošao juniorski reprezentativac Ognjen Nikolić, za njim Uroš Maksimović, potom i Nemanja Mikavica… Kod devojaka najbolja je bila Marijana Jakovljević potom Iva Zelenović, pa Katarina Rajković…

ČAAK Čačak, Čačanski polumaraton 2020, prvenstvo Srbije u polumaratonu
ČAAK Čačak, Čačanski polumaraton 2020, prvenstvo Srbije u polumaratonu

Na duplo dužoj distanci kod muškaraca najbolji je bio Nikola Bursać koji je pobedio ispred Stefana Tovilovića, Janka Urošević…
Kod devojaka najbrže su bile iskusne Nevena Jovanović i Nataša Ćulafić dok je treće mesto osvojila mlada domaća atletičarka Sanja Đoković.

Čačanski polumaraton 2020, pobednice trke na 10km
Čačanski polumaraton 2020., 27. septembar – pobednici trke na 10 kilometara – Nataša Ćulafić , Nevena Jovanović i Sanja Đoković
Čačanski polumaraton 2020, pobednici trke na 10km
Čačanski polumaraton 2020., 27. septembar – pobednici trke na 10 kilometara – Stefan Tovilović , Nikola Bursać i Janko Urošević

Sve fotografije sa ovog takmičenja možete pogledati ovde, ovde, ovde i ovde.

Lazar Filipović, Čačanski paraolimpijac
2. Čačanski polumaraton 2020. – 27. septembar, Lazar Filipović, Čačanski paraolimpijac

(Atlex.rs)

 

Scroll to Top