Na novom stadionu u Kraljevu održano je spektakularno prvenstvo Srbije, a pored mnogo doličnih rezultata ostaće upamćen novi u20 državni rekord Ivane Ilić kao i nikad brža trka na 100 metara u obe konkurencije gde je u muškom finalu prvi put viđena kompletna trka brža od 11 sekundi.

Kraljevo je dočekalo da atletski stadion zasija punim sjajem nakon rekonstrukcije i da na njegovo otvaranje dođu gotovo svi najbolji atletičari Srbije. Ono što će ostati upamćeno sa povratka ”kraljice sportova” u grad na reci Ibar je najbrža trka na 100 metara u istoriji Srbije gde su po prvi put svi finalisti trčali brže od 11 sekundi.

Najbržih 100m u istoriji PS

Sedam finalista i sva sedmorica su bila brža od 11 sekundi i to uz fantastične rezultate i pregršt ličnih rekorda. Pobedu je odneo Aleksa Kijanović sa 10.51 sekundom. Iako se očekivala ubedljiva pobeda Mihajlo Mandić i Stefan Mihajlov su ga dobro namučili jer su obojica istrčala lične rekorde i bili su tik uz njega. Mandić je postao vicešampion Srbije uz novi rekord od 10,55 sekundi dok je bronzani Mihajlov kroz cilj prošao za 10,57 sekundi što mu je takođe najbolje u karijeri.

Prvenstvo Srbije 2021 - 100m mškarci finale
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 100m mukarci finale – Marko Tasić, Miodrag Tresović, Stefan Mihajlov, Aleksa Kijanović, Mihajlo Mandić, Nemanja Bulajić, Filip Ištvanović; Foto: Atlex

Borba se vodila i za četvrto mesto gde je u finišu bolji bio Nemanja Bulajić od Filipa Ištvanovića. Bulajić je trku završio za 10,73 sekunde, dok je Ištvanović još jedan od sprintera koji je postavio novi lični rekord od 10,78 sekundi na koji je čekao pet godina nakon teške povrede prednjih ukrštenih ligamenata.

Šesto mesto osvojio je Miodrag Tresović sa 10,88 sekundi, a trku dosadašnje karijere istrčao je i Marko Tasić koji je trku završio za 10,91 sekundu što mu je prva trka ispod ”magičnih” 11 sekundi.

Da će finale biti istorijsko nije se moglo naslutiti nakon kvalifikacija, ali su sprinteri očito bili odlično pripremljeni za prvenstvo Srbije i na najbolji način su iskoristili fantastični vetar od 1,7 metara u sekundi u leđa.

Rekordi Ilićeve i Tirnanićeve

Fantastična borba viđena je i u ženskom finalu trke na 100 metara. Branilac titule Milana Tirnanić ove godine još nije uspela da istrči rezultat koji bi je zadovoljio, a za protivnicu je imala furioznu Ivanu Ilić, dete koje ne zna da se zaustavi i koje samo ređa državne rekorde.

Prvenstvo Srbije 2021 - Ivana Ilić, Milana Tirnanić
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 100m devojke finale, Ivana Ilić, Milana Tirnanić; Foto: Atlex

Vidno su obe bile pod velikim pritiskom i tenzijom pred samo finale, ali su pokazale da su pored fizičke spreme i mentalno jake jer su bile najbolje kada je to bilo najpotrebnije.

Pobedu je odnela mlađa Ivana sa novim U20 rekordom Srbije od 11,38 sekundi što je dovodi do svega četiri stotinke od seniorskog rekorda Srbije i zvanja najbrže svih vremena u našoj državi.

Iako je morala da preda titulu mlađoj koleginici Milana nije imala za čim da žali, naprotiv. Ona je trku završila za fantastičnih 11,46 sekundi što joj je novi lični rekord, a to je ujedno i četvrti najbolji rezultat u Srbiji svih vremena.

I trećeplasirana i četvrtoplasirane su trčale trke karijera. Anja Lukić je u trci na 100 metara osvojila bronzanu medalju sa rezultatom od 11,72 sekunde, da bi nešto kasnije na 100 metara sa preponama osvojila zlatnu sa izjednačenim ličnim rekordom od 13,32 sekunde.

Prvenstvo Srbije 2021 - 100m devojke finale
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 100m devojke finale, Milica Pelmiš, Anastasija Miča, Milana Tirnanić, Ivana Ilić, Anja Lukić; Foto: Atlex

Četvrta je bila Tamara Vuletić koja je prvo u kvalifikacijama zabeležila rekord karijere od 12,06 sekund da bi potom u finalu bila još brža i kroz cilj prošla za 12,01 sekundu. Vetar u finalnoj trci devojkama je bio +0,9 m/s.

Rekordne i prepone

Rekordi su pljuštali i na 100 metara sa preponama. Pored Anje Lukić koja je pobedila, Milica Emini je sa 13,51 osvojila srebro sa novim ličnim rekordom, a i Marina Živković i Marija Bukvić su istrčale trke karijera. Živkovićeva je bila uspešnija za jednu stotinku i do bronze je stigla za 14,40 sekundi.

Prvenstvo Srbije 2021 - Anja Lukić, Milica Emini
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 100m prepone, Milica Emini, Anja Lukić; Foto: Atlex

Takođe i u muškoj trci Luka Trgovčević je istrao najbolju trku u karijeri jer je 110 metara sa preponama istrčao za fantastičnih 13,79 sekundi.

Prvenstvo Srbije 2021 - Luka Trgovčević
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 110m prepone, Luka Trgovčević; Foto: Atlex

Ilićeva ”ubila” 32 godine star U20 rekord na 200m

Nakon fantastične trke na 100 metara, drugog dana Ivanu Ilić ni kiša i nevreme nisu mogli da zaustave da obori i U20 rekord na 200 metara i to na više nego ubedljiv način.

Tokom kvalifikacija padala je jaka kiša i duvao je vetar pa su tako i devojke i muškarci put do finala krčili kroz veoma teške uslove koji su prouzrokovali prekidom takmičenja od više od pola sata u trenutku kada je i poslednja grupa prošla kroz cilj.

Nakon lagane prve trke u finalu je Ivana Ilić pokazala još jednom da je verovatno nešto najbolje što je Srbija ikada imala u sprintu, iako ima svega 19 godina. Novu pobedu na seniorskom prvenstvu Srbije ostvarila je samo dan pred svoj 19. rođendan.

Finalnu trku na 200 metara istrčala je furiozno za 23,62 sekunde, a koliko je ovo veliki i ubedljiv rezultat govori podatak da je ovo prvi put da je neka juniorka trčala brže od 24 sekunde u Srbiji!

Prvenstvo Srbije 2021 - Ivana Ilić 200m
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 6. jun, 200m devojke finalee, Ivana Ilić, Tijana Japundžić, Tamara Milutinović; Foto: Atlex

Tim rezultatom još jednom je pretrčala Marinu Filipović na listi juniorskih rekordera Srbije. Za tako nešto čekalo se skoro pune 32 godine. Filipovićeva, atletičarka Svetozareva (Jagodine), je u Splitu 18. juna 1989. istrčala 24,11 sekundi.

Ono što je Marina ”čuvala” 32, odnosno 34 godine Ivana je u ovoj 2021. uspela da nadmaši i da sad ona drži objedinjene titule najbolje u20 sprinterke Srbije svih vremena.

Odlična je bila i drugoplasirana Tamara Milutinović koja je trku završila za 24,14 sekundi i pitanje je vremena kada će i ona spustiti ispud 24 sekunde.

Bez seniorki na 400m i iznenađenje u dramatičnoj završnici 

Iako je Srbija u godinama iza nas bila poznata po odličnim 400-metrašicama i dobrim štafetama u ovoj disciplini, desila se potpuna smena generacija. Olimpijka iz Rija Tamara Salaški više ne trenira,  zbog problema sa povredama nije takmičila ni Maja Ćirić, a nije bio ni Katarine Ilić.

Zbog toga ”kolo su vodile” juniorke, a prvi favorit bila je jedna od najboljih U20 atletičarki Srbije Tijana Japundžić. Ona je nedelju dana pre seniorskog prvenstva pobedila na juniorskom PS. Pre ove trke trčala je i 100 metara u kvalifikacijama, ne i finale u koje je ušla, ali kada je došla trka na 400 metara nije uspela da ponovi uspeh iz Kruševca od pre sedam dana.

Prvenstvo Srbije 2021 - 400m devojke
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 400m devojke, Dragana Macanović, Tijana Japundžić; Foto: Atlex

Pobedu u veoma dramatičnom finišu koji se odlučivao u poslednjim metrima odnela je Dragana Macanović. Neverovatna borba i želja viđena je kod 20-godišnje atletičarke i u poslednjim metrima uspela je da dođe do seniorskog zlata sa rezultatom od 55,48 sekundi čime je Japundžićevu ostavila za svega 13 stotinki iza sebe.

Juniori ”kolo vode”

Pojedine discipline su tavorile određeno vreme u našoj državi, ali dolaze nove generacije koje uzimaju primat i u seniorskim vodama.

Takva situacija je bila u skoku uvis kod devojaka gde je titule u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji objedinila Angelina Topić. Za razliku od Kruševca u Kraljevu je imala teži zadatak jer je Zorana Rokavec bila motivisana posle lošeg izdanja na U20 PS.

Prvenstvo Srbije 2021 - Zorana Rokavec
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 6. jun, skok uvis devojke, Zorana Rokavec; Foto: Atlex

Samo jedan centimetar je nedostajao Zorani do ličnog rekorda i sa 181 centimetra osvojila je bronzu na seniorskom PS. Visinu od 183 centimetara nije uspela da preskoči dok je Angelina uspela iz drugog pokušaja nakon čega je ponovo pokušala da preskoči juniorski rekord od 186 centimetara, ali joj je i ovog puta malo nedostajalo.

Treća je bila, praktično i jedina seniorka na ovom takmičenju, Zorana Bukvić sa preskočenih 174 centimetara.

Prvenstvo Srbije 2021 - Angelina Topić
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 6. jun, skok uvis devojke, Angelina Topić; Foto: Atlex

U troskoku Jovana Gnjatović je takođe uspela da juniorskoj pridoda i seniorsku titulu. Do ovog zlata stigla je malo teže jer je pobedu izvojevala za svega jedan centimetar skočivši 13,09 metara. Drugoplasirana je bila Jovana Ilić koja se vratila nakon studija iz Amerike dok je treća bila vicešampionka u juniorskoj konkurenciji Teodora Boberić sa 12,70 metara.

Prvenstvo Srbije 2021 - Jovana Gnjatović
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, troskok, Jovana Gnjatović (Ruma); Foto: Atlex

U trci na 1500 metara viđena je trka slična sa U20 PS jer je su zlatnu i srebrnu medalju osvojile iste atletičarke Dunja Sikima i Iva Maletić.

Povratak Bibića

Nakon problema sa stomakom i dve operacije Elzan Bibić se vratio takmičenjima. Prvog dana morao je da preda tron na 1500 metara Nikoli Bursaću koje je do zlata stigao za 3:44.79, dok je Bibić trčao 3:45.32, ali je na 3000 metara u nedelju ubedljivo stigao do pobede.

Videlo se koliko mu je značio taj trijumf i povratak na stazu nakon teških poslednjih šest meseci. Trku je završio za 7:58.45, Bursać je ovoga puta morao da se zadovolji srebrom sa 8:20.64.

Prvenstvo Srbije 2021 - Elzan Bibić.
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 1500m, Elzan Bibić, Miloš Malešević, Nikola Bursać; Foto: Atlex

Sinančević prvak Srbije

Samo nekoliko dana nakon što je imao hitac od preko 22 metra Armin Sinančević je došao u Kraljevo kako bi pokazao da je trenutno najbolji bacač kugle u Srbiji. U tome je uspeo, nije imao tako daleki hitac, ali 20,74 metara mu je bilo i više nego dovoljno da osvoji zlato. Srebrnu medalju osvojio je Asmir Kolašinac koji je bacio 20,27 metara. Možda i malo iznenađenje desilo se u borbi za treće mesto gde je Veljko Nedeljković pobedio Bogdana Zdravkovića za 41 centimetar boljim hicem od 18,64 metara.

Prvenstvo Srbije 2021 - Armin Sinančević
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, bacanje kugle, Armin Sinančević; Foto: Atlex

Iskusni seniori sigurni

Olivera Jevtić prvak Srbije i pobednica Maratona

Iako je bila prijavljena i na 5000 i na 3000 metara Olivera Jevtić je trčala samo prvog dana na prvenstvu Srbije i tu je odnela ubedljivu pobedu na 5000 metara sa rezultatom od 17:20.41. Razlog zbog kojeg nije trčala i drugog dana je Beogradski maraton na kojem je odnela još jednu pobedu, ali se po završetku te trke u prestonici vratila u Kraljevo kako bi bodrila ostale atletičare.

Prvenstvo Srbije 2021 - Olivera Jevtić
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 5000m, Olivera Jevtić; Foto: Atlex

Vučenović još uvek ne da titulu Vilagoš

Marija Vučenović i drugu godinu zaredom uspela je da se odupre od napada super  talentovane 17-godišnje Adriane Vilagoš. Vučenovićeva je pobedu odnela hicem od 59,14 metara dok je Adriana do svog drugog seniorskog srebra stigla sa 58,67 metara. Bronzu je osvojila Ivana Đurić sa 43,74 metara što je za 30 centimetara bilo duže od povratnice Ksenije Cerović.

Prvenstvo Srbije 2021 - Marija Vučenović
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, bacanje koplja, Marija Vučenović; Foto: Atlex

Anić siguran i sve bliži 8-ci

Vratio se, vratio se na nivo na osam metara i sve je bliži ponovnom prelasku te granice. Nakon 7,74 pa 7,83 metara Lazar Anić je u poslednjoj seriji skočio 7,91 metar i ubedljivo odneo pobedu. Međutim nakon takmičenja nije bio u potpunosti zadovoljan jer je jedan skok uz mali prestup bio preko 8 metara.

Zbog povrede Strahinja Jovančević nije takmičio, samo se pojavio na zaletištu, ali nije skakao, a kako stvari stoje ovog leta ga nećemo nažalost videti da takmiči.

Prvenstvo Srbije 2021 - Lazar Anić
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, skok udalj, Lazar Anić; Foto: Atlex

Tomaševićeva nastavila niz

Dragana Tomašević odbranila je titulu prvakinje države u bacanju diska sa hicem od 59,85 metara, a za svega dva centimetra srebrnu medalju je osvojila Milica Poznanović ispred Martine Pavlović sa bačenih 42,30 metara.

Prvenstvo Srbije 2021 - Dragana Tomašević
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, bacanje diska, Dragana Tomašević; Foto: Atlex

Gardaševićeva sigurna

Iako nije zabeležila skok kakav je očekivala Milica Gardašević je sigurno došla do titule prvakinje Srbije u skoku udalj sa preskočenih 6,22 metra.

Razlog možda i lošijih rezultata u ovoj disciplini je veliko nevreme koje je uzrokovalo prekidom takmičenja pa su tako daljašice morale da prekinu takmičenje i da ga nakon sat vremena ponovo nastave.

Jedino je Gardaševićeva uspela da skoči preko šest metara i to sva ti puta koliko je imala ispravnih skokova. Drugo mesto sa 5,94 metara zauzela je Sara Lukić dok je treća sa 5,78 metara bila Lidija Todorović koja je do bronze došla sa skokom boljim za svega dva centimetara od Marije Bukvić.

Prvenstvo Srbije 2021 - Milica Gardašević
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 6. jun, skok udalj, Milica Gardašević; Foto: Atlex

Sigurna pobeda Boška Kijanovića na 400m i prestup na 200m 

Nije imao nikakvih problema Boško Kijanović da stigne po zlatne medalje na 400 metara. Trku je završio za 47,11 sekundi, a isto tako ubedljiva pobeda se očekivalo i na 200 metara.

Loš niz je počeo u štafeti 4×100 metara gde je palicu primio izvan zone pa je tako štafeta BAK-a diskvalifikovana. Slična sudbina ga je zadesila i sutradan.

Boško nije trčao 100 dok Aleksa nije trčao 200 metara i očekivalo se braća tako podele zlatne medalje u sprinterskim disciplinama međutim, u finalu na 200 metara Boško je ”pobegao”.

Prvenstvo Srbije 2021 - Boško Kijanović, 400m
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 400m Boško Kijanović; Foto: Atlex

Nakon kvalifikacijske trke koja je održana u izuzetno lošim uslovima sa vetrom i po pljusku za finale se vreme smirilo i gotovo je bilo savršeno sa vetrom od +0,6 m/s međutim, Boško je bio brži od pištolja.

Rizik na koji često ide kada je u pitanju start ovoga se puta nije isplatio jer je reagovao brže od dozvoljenih 0,100 sekundi. To je najbolje iskoristio Mihajlo Mandić koji je sa 21,83 sekunde postao prvak Srbije na 200 metara.

Olimpijac osvojio prvo atletsko zlato

U trci na 5000 metara zlatnu medalju je osvojio Ognjen Stojanović u vremenu 14:51.70. Možda ne toliko poznat u atletskim krugovima, što govori i podatak da mu je ovo prva medalja na prvenstvima Srbije na otvorenom, ali Ognjen će biti učesnik Olimpijskih igara u Tokiju ove godine u disciplini triatlon.

Drugo mesto je osvojio Nikola Raičević sa 14:54.29, a treći je bio Mirko Mauna sa 14:56.83.

Prvenstvo Srbije 2021 - Ognjen Stojanović
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 5000m, Ognjen Stojanović (Beogradski trkački klub); Foto: Atlex

Zvezdaši sa najviše medalja

Kada se podvuče crta nakon dvodnevnog takmičenja atletičari Crvene zvezde su osvojili ubedljivo najviše medalja čak 26. Takođe najviše imaju i zlatnih 7, najviše bronzanih 8, i srebrnih 11.

Drugi najuspešniji klub je BAK sa 14 medalja i 6 zlatnih, zatim sledi Vojvodina sa 10, i tri najsjajnije. Ukupno 21 ekipa imala je makar jednog atletičara koji je osvojio medalju u Kraljevu na ovogodišnjem prvenstvu Srbije.

Fotografije I dan (ovih dana dodatak)

Fotografije II dan (ovih dana dodatak)

Bilten 2 PS SEN - rezultati zvanični

(Atlex.rs)

Scroll to Top