Završena najduža i najčudnija sezona: Crvena zvezda odbranila titulu ekipnog prvaka Srbije! (FOTO)

”Stavljena je tačka” na jednu od najčudnijih i najdužih sezona u istoriji srpske atletike ekipnim prvenstvima za pionire i seniore održanim u Sremskoj Mitrovici, a najbolja seniorska ekipa u 2020. godini je ponovo Crvena zvezda u obe konkurencije.

Samo što je bila završena zimska sezona zimskim bacačkim kupom za sve kategorije svetom je zavladala pandemija koronavirusa zbog koje je sve stalo pa tako i sportska takmičenja i treninzi. Nije moglo da se trenira u zatvorenim prostorima, ubrzo su se i stadioni zatvorili da bi na kraju bila zabranjena i okupljanja i treniranja i u parkovima.

Takmičarska sezona počela je gotovo dva meseca od planiranog, 20. juna, da bi se već nakon takmičenja održanog 4. jula sezona morala prekinuti zbog novog porasta zaraženih COVID-19 virusom.

Ponovni restart značio je i ubrzan ritam takmičenja pa se tako u periodu od 17. avgusta do 4. oktobra održalo oko njih 20.

”Zavesu su spustila” ekipna prvenstva Srbije, prvo za pionir trećeg oktobra, a potom i za seniore dan kasnije.

Seniorski prvaci za 2020. godinu, šesti put zaredom u obe konkurencije je atletski klub Crvena zvezda.

Ekipno prvenstvo Srbije 2020, devojke - Crvena zvezda
Ekipno prvenstvo Srbije 2020, Sremska Mitrovica – 4. oktobar, atletičarke Crvene zvezde prvakinje Srbije; Foto: Atlex

Kod muškaraca drugi su bili atletičari zemunske Mladosti, a treći je bio BAK.

U ženskoj konkurenciji iza Zvezdašica, za razliku od muškaraca, atletičarke BAK-a su pobedile koleginice iz zemunske Mladosti.

Pobede Zvezde nisu se dovodile u pitanje ni jednog trenutka. Nastupili su gotovo u najjačim sastavima, a pojedinačno su ostvarivali rezultate koliko im je bilo neophodno da bi odbranili titule najboljeg kluba u Srbiji.

REZULTATI

Ekipno prvenstvo Srbije 2020, muškarci - Zvezda, Zemun, BAK
Ekipno prvenstvo Srbije 2020, Sremska Mitrovica – 4. oktobar, atletičari Crvene zvezde prvaci Srbije Mladost Zemun druga, a BAK treći; Foto: Atlex

Za razliku od seniora gde je nastupilo 6 muških i 5 ženskih ekipa, kod pionira je drama bila mnogo veća u konkurenciji 9 muških i 12 ženskih timova.

Kod pionira boduje se plasman za razliku od juniora i seniora gde se gledaju mađarske tablice i vrednost rezultata.

Kod dečaka pobedu su ostvarili domaći atletičari Sirmijuma iz Sremske Mitrovice. Sa osvojena 73 boda iza sebe su za 8 ostavili vršnjake iz Top Džampa dok je treći bio Maraton iz Sombora sa 60.

Sirmijum Sremska Mitrovica - pioniri prvaci Srbije 2020
Ekipno prvenstvo Srbije za pionire 2020., Sremska Mitrovica – 3. oktobar, AK Sirmijum Sremska Mitrovica prvak Srbije za pionire u muškoj konkurenciji; Foto: Atlex

I dok kod dečaka nije bilo preterane drame, kod devojčica je sve odlučeno u poslednjih 22 stotinke! Poslednja disciplini štafeta 4×100 metara bila je ključna u borbi između Crvene zvezde, BAK-a i Top Džampa.

Prve kroz cilj u poslednjoj disciplini prošle su atletičarke Zvezde, ali su naknadno diskvalifikovane zbog kasne predaje štafete između druge i treće izmene. Tako je 12 bodova iz ove discipline odneo Top Džamp, dok je BAK zauzeo treće mesto u toj drugoj grupi i čekalo se da se vidi koji će na kraju ukupno biti u štafetama.

Na kraju BAK-ova ženska štafeta osvojila je četvrto mesto i 9 bodova što je uzrokovalo početku slavlja Top Džampa koji je za svega pola boda bio bolji od ekipe sa stare Karaburme. Tih pola boda atletičarke Beogradskog atletskog kluba podelile su na skoku uvis sa novosadskom Vojvodinom, a treće mesto u štafeti im je izmaklo za svega 22 stotinke za koliko je štafeta upravo Vojvodine bila bolja.

Top Džamp je na kraju prvo mesto osvojeno sa 89 bodova, BAK je sakupio 88,5 dok je treća bila ekipa Vojvodine sa osvojenih 81.5 bodova.

Nakon diskvalifikacije sa štafete atletičarke Crvena zvezda osvojile su 4. mestu sa osvojenih 76 bodova.

REZULTATI

Top Džamp - pionirke prvaci Srbije 2020
Ekipno prvenstvo Srbije za pionire 2020., Sremska Mitrovica – 3. oktobar, AK Top Džamp prvak Srbije za pionire u ženskoj konkurenciji; Foto: Atlex

Rezime leta 2020

Na kraju takmičarske sezone na stadionu može se zaključiti i da pored veoma otežavajućih okolnosti srpski atletičari su ostvarili fantastične rezultate. Iako je bilo teško nastupiti u inostranstvu Srbija je dobila dve nove učesnice Dijamantske lige Milicu Gardašević i Anju Lukić, juniori su osvojili čak 17 medalja na Balkanijadi dok su se seniori vratili sa odličnih 8 odličija.

Aleksa Kijanović je ”svakim danom” sve bliži državnom rekordu na 100 metara, a već spomenuta Lukićeva na istoj distanci sa preponama.

Šta tek reći o mlađima, juniorima i pionirima koji su ostvarili već sad rekordan broj normi za u18 i u20 prvenstva Evrope kao i za u20 Svetsko prvenstvo.

Ako i zanemarimo norme Srbija je dobila veliki broj mladih atletičara na koje će ozbiljno računati u godinama koje dolaze.

Izmeđuostalog dobijen je ženski vis za narednih 10 i više godina, ako Zorana Rokavec, Angelina Topić pa i Aleksandrija Mitrović nastave sa radom i napretkom kao do sad. Imamo i fantastičan i sve bolji skok udalj gde je nekoliko devojaka preskočilo šest metara od Marije Bukvić, Jane Dragutinović pa sve do onih još mlađih kao što su Jovana Micić i Lidija Todorović koje su sve bliže toj granici.

Ne smeju se zaboraviti ni muškarci gde Marko Vlahović ozbiljnim koracima ulazi na najviše ”stepenike” i u dalju i u troskoku, kao ni nešto starije Petra Milinkova i Mariju Stojadinović koji su ove godine zabeležili odlične rezultate u skok udalj, pogotovo Marija koja je priredila možda i najveće iznenađenje ove sezone zabeleživši neverovatne skokove i u dalju i u troskoku nakon više od godinu dana netreniranja.

Marija Stojadinović
Bez pomoći Mariije Stojadinović na Balkanijadi u Klužu; Foto: Atlex

Najavljeni su i neki povraci za sledeću sezonu kao što su Đorđa Mijailovića, Katarine Sekulić… Očekuje se da će se i Jasmin Halili oporaviti od povrede koja ga muči tokom cele godine, a i neke promene trenera bi mogle da ”urode plodom” kao u slučaju Veljka Nedeljkovića.

Na sve te mlađe o kojima smo pisali do sad, i koje smo sad spomenuli treba dodati i one najbolje.

Ivana Španović  se oporavila od povrede i sigurno će sa velikim motivom ući u novu sezonu gde je očekuje dvoransko Evropsko prvenstvo kao i Olimpijske igre (ako se održe), dok će Svetsko dvoransko prvenstvo preskočiti.

Posle pobeđene korone, treninzima se vratio i Asmir Kolašinac. Mihail Dudaš će biti još jedna uzdanica Srbije na predstojećim dvoranskim šampionatima. Armin Sinančevića smo trebali da gledamo na poslednjim takmičenjima ove sezone, ali lakša povreda ga je ipak upotpunosti odvojila od ovosezonske letnje sezone.

Tu su i Strahinja Jovančević, kopljaši Vedran Samac, Marija Vučenović, o Adriani Vilagoš ne treba više trošiti reči i još mnogo fantastičnih srpskih atletičara čiji je broj sve veći i veći. Kada bi krenuli da nabrajamo sve njih koji su sadašnjost i svetla i realna budućnost naše ”kraljice sportova” sigurno bi nekoga preskočili jer je spisak dugačak, mnogo duži nego pre samo godinu dana.

Zbog toga sa nestrpljenjem iščekujemo januar i prva takmičenja u novoj sezoni za koju se nadamo da neće biti turbulentna kao ova i da će rezultatski biti još bolja i uspešnija za Srpsku atletiku.

(Atlex.rs)

Scroll to Top