Nikad važnije državno: Poslednji dan za SP ”vizu” – Srbija ima 7 sigurnih, Bibić i Anić na sve ili ništa, bitno i za EP!

Ovog vikenda Kruševac će biti domaćin seniorskog Prvenstva Srbija, a ono što mu daje još veću važnost jeste što su 25. i 26. jun poslednji dani za ”hvatanje vize” za Svetsko prvenstvo u Oregonu.

Kruna sezone svake države jeste seniorsko državno prvenstvo, a Svetska atletika odlučila je da zaštićen termin za ovogodišnja nacionalna prvenstva u celom svetu budu 25. i 26. jun ujedno i poslednji dani za ispunjenje normi odnosno ostvarivanja rezultata koji će atletičare pogurati na rang listu u zadatu kvotu. Takođe Evropska atletika je pre neki dan na svom sajtu objavila ”Road to Munich” istu tabelu i način bodovanja kao i SA za SP, tako da je ovogodišnje prvenstvu države izuzetno bitno.

Svi najbolji atletičari Srbije su potvrdili svoja učešća. Iva Vuleta će kao na prvenstvu Vojvodine skakati samo troskok prvog dana, dok će u dalju takmičiti Milica Gardašević, Adriana Vilagoš i Marija Vučenović će bacati koplje, kao i Vedran Samac kod muškaraca. U sprintu će ponovo se voditi spektakularna bitka između Milane Tirnanić i Ivane Ilić na 100 metara. Kod muškaraca braća Kijanović su se razdvojila pa će tako Aleksa trčati samo 100 metara dok će Boško trčati 200 i 400 metara. Na 100 metara ima prijavljenih osam rezultata bržih od 11 sekundi pa se sa pravom može postaviti pitanje hoće li se ove godine dogoditi još brža trka nego lani odnosno nova najbrža trka u istoriji Srbije.

Prvenstvo Srbije 2021 - 100m seniori finale
Najbrža trka u istoriji Srbije na 100m – Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 100m mukarci finale – Marko Tasić, Miodrag Tresović, Stefan Mihajlov, Aleksa Kijanović, Mihajlo Mandić, Nemanja Bulajić, Filip Ištvanović; Foto: Atlex

Kuglu će bacati i Armin Sinančević i Asmir Kolašinac, u visu će skakati Angelina Topić i Zorana Rokavec ali i Marina Živković, najbolja srpska višebojka, a takmičiće još i u bacanju koplja. Pored Gardaševićeve Teodora Boberić će skakati dalj, ali i troskok zajedno sa Jovanom Ilić i Natalijom Dragojević. U muškom dalju iz Amerike se vratio Lazar Anić koji će se boriti sa Strahinjom Jovančevićem za titulu prvaka dok će im za petama biti zemunski dvojac Dimitrije Novaković i Marko Vlahović. Zanimljivo je da je za ovu disciplino prijavljeno čak 19 atletičara zbog čega su tri skakača stavljena na listu čekanja u slučaju da neko otkaže.

Anja Lukić će na 100 metara prepona pokušati da obori državni rekord, dok će disk bacati Dragana Tomašević, a 110 metara prepone trčati Luka Trgovčević. Od zimus je nije bilo, ali se na državno vraća i Maja Ćirić na 400 metara koja će pokušati da odbije napade odlične Aleksandre Pešić.

Prvenstvo Srbije 2021 - Anja Lukić, Milica Emini
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 100m prepone, Milica Emini, Anja Lukić; Foto: Atlex

Nakon gotovo godinu dana vraća se Jasmin Halili. Uz nekoliko ”izleta” problem sa kolenom mu nije dozvoljavao da takmiči u kontinuitetu više od dve godine. On će pokušati da se ponovo domogne titule prvaka pored vodećeg dvojca Slavko Stević i Božidar Marković dok će im za petama biti Emir Rovčanin i Nikola Mujanović. U skoku motkom skakaće državni rekorder Miloš Savić, ali i dvoranski rekorder Đorđe Mijailović.

https://atlex.rs/wp-content/uploads/2022/06/Bilten-1-PS-za-seniore-ke.pdf

SP Oregon – konačne bitke Bibića i Anića

Pred poslednja dva dana pre zaključavanja rang lista Srbija ima sigurnih 7 učesnika Svetskog prvenstva u Oregonu.

Ivana Vuleta (dalj) i Armin Sinančević (kugla) imaju norme, dok su u ”sigurnim lukama” kvota Angelina Topić (vis). Milica Gardašević (dalj), Adriana Vilagoš (koplje), Boško Kijanović (400m) i Asmir Kolašinac (kugla).

Prvenstvo Srbije 2021 - Armin Sinančević
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, bacanje kugle, Armin Sinančević; Foto: Atlex

Iz ove grupe Asmir i Boško nisu samo sigurni sto posto zbog izuzetno jake konkurencije koja im ”duva za vratom”. Oni će morati da pruže dobre nastupe i na državnom kako bi bili sigurni u odlazak na Svetsko.

Anja Lukić, Dragana Tomašević, Strahinja Jovančević, Vedran Samac, Marija Vučenović… su daleko od kvota za SP, ali će njima ovo PS biti veoma važno zbog Evropskog prvenstva u Minhenu koje je takođe od pre nekoliko dana ubacilo rang liste iste kao i Svetska atletika.

Najveći značaj državno prvenstvu u Kruševcu biće za Elzana Bibića i Lazara Anića.

Bibić

Elzan Bibić je nadomak ulaska u kvotu na 1500 metara i zbog toga će trčati samo ovu disciplinu prvog dana. Da bi ušao u krug od 45 odabranih Bibić mora da istrči makar na nivou ličnog rekorda od 3:35.07. Sa tim rezultatom bi se izjednačio na 45. poziciji sa Mafori Rian Mphahleleom iz Južnoafričke republike. Ukoliko istrči brže, a pomenuti Afrikanac ili neko ko isto tako čeka svoju šancu ispod crte ne, Elzan Bibić će putovati u Oregon.

Prvenstvo Srbije 2021 - Elzan Bibić.
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, 1500m, Elzan Bibić, Miloš Malešević, Nikola Bursać; Foto: Atlex

Za poslednje putnike vodiće se velika bitka jer su svi na bod, dva razlike kada se uzme prosek od pet najboljih rezultata u poslednjih godinu dana. Bibić se nalazi u odličnoj formi tako da ne bi trebalo da začudi ni da obori državni rekord Dragana Zdravkovića iz 1983. godine kada je trčao 3:34.85.

Anić

Lazar Anić se iz Sjedinjenih Američkih Država u Srbiju vratio u četvrtak, a tamo baš nije imao sreće što se takmičenja tiče. Lepu turneju je sebi bio zacrtao, ali prosto neverovatno zvuči da su mu čak 5 mitinga koja spadaju u B i C kategoriju (koja bi mu donela veliki broj poena) otkazana ili je naprasno promenjeno da umesto dalja se skače troskok. Tako je Lazar ostao na svega 5 rezultata i to dvoransko državno, ’’Serbina open’’ i Svetsko prvenstvo, te samo dva takmičenja na otvorenom. Ono što mu ne ide na ruku jeste što se prošlogodišnje državno na otvorenom ne računa jer je bilo pre početka roka 28. juna.

Prvenstvo Srbije 2021 - Lazar Anić
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, skok udalj, Lazar Anić; Foto: Atlex

Tako se Anić praktično i ne nalazi na listi za Oregon međutim dobrim skokom izbrisaće mali broj bodova ostvarenih na dvoranskom PS. Konkurencija je izuzetno jaka, očekuje se da mnogi dobro skoče u subotu na svojim državnim prvenstvima, tako da sam daljaš iz Kragujevca ceni da mu je neophodan skok od čak 8.12 metara ako ne i više kako bi obezbedio sebi odlazak u Oregon.

NORME:
– Ivana Vuleta – dalj
– Armin Sinančević  – kugla

KVOTA:
– Angelina Topić – vis
– Milica Gardašević – dalj
– Adriana Vilagoš – koplje
– Boško Kijanović – 400m
– Asmir Kolašinac – kugla

NADOMAK KVOTA:
– Elzan Bibić – 1500m
-Lazar Anić – dalj

(Atlex.rs)

Scroll to Top