Krem sprske atletike za vikend u Kraljevu: Prvenstvo države okupiće sve najbolje što Srbija ima!

Sve ono najbolje što srpska atletika ima da ponudi takmičiće se ovog vikenda (5. i 6. juna) u Kraljevu na najvažnijem takmičenju u sezonu – državnom prvenstvu.

Otvarane novog stadiona na reci Ibar uveličaće svi najbolji atletičari Srbije izuzev Ivane Španović: Sinančević (kugla), Tomašević (disk), Bibić (1500m), Jovančević (dalj), Jevtić (1500/3000m), Kolašinac (kugla), Anić (dalj), Samac (koplje), Vučenović (koplje), Gardašević (dalj), Trgovčević (110m pr), Savić (motka), Simović (3000m), A. Kijanović (100/200m), B. Kijanović (400m), Tirnanić (100/200m), A. Lukić (100m pr), Halili (vis), Raović (400m)…

U Kraljevu će biti i predvodnici nove generacije Vilagoš (koplje), Ilić (100/200m), Živković (100m pr, dalj, vis), Topić (vis), Rokavec (vis), Gnjatović, Boberić, Mitrović… (dalj) i mnogi drugi.

Atletski stadion u Kraljevu, pogled na Ibar i most
Atletski stadion u Kraljevu, pogled na Ibar i most

Spektakl će početi u subotu u 15:15 na stadionu koji se od 2018 renovirao. Otvoren je 1972., a zbog viših sila (poplava, koronavirusa…) stadion je čekao pune tri godine da se obnova završi i da zasija punim sjajem. Poslednje veliko atletsko takmičenje u Kraljevu saveznog ranga bilo je održano 1984. godine.

Prenosa neće biti, ali će moći da se prate rezultati uživo putem ovog linka.

Možda će ovo biti i jedno od najboljih državnih prvenstava koje će okupiti ukupno čak 277 takmičara iz 58 atletskih klubova.

Povratak ”otpisanih”

Ono što treba posebno istaknuti su dva povratnika nakon težih povreda i dva dolaska iz Amerike.

Posle zdravstvenih problema i dve operacije u regiji stomaka Elzan Bibić se ponovo vraća takmičenjima. Na PS će trčati 1500 metara. Takođe u Kraljevu će nastupiti i Strahinja Jovančević koji je doživeo težu povredu zimus na dvoranskom prvenstvu Srbije. Obojici će ovo biti prvo takmičenje u letnjoj sezoni.

Elzan Bibić, prvenstvo Srbije 2020
Prvenstvo Srbije 2020., Novi Pazar – 5. septembar, Elzan Bibić, 1500m; Foto: Atelx

Prvo takmičenje u ovoj godini, i prvo u Srbiji nakon dve godine imaće i državni rekorder u skoku motkom Miloš Savić. Novosađanin koji studira i živi u Americi stigao je u rodni grad pre nekoliko dana i nastupiće na državnom nakon što je prošlogodišnje propustio.

Iz Amerike se vratio i Lazar Anić gde je obavljao višemesečne pripreme. On je direktno iz aviona produžio za Slovensku Bistricu, a nakon toga se uputio za Kraljevo gde obavlja završne pripreme.

Armin za istoriju

Hoće li stadion u Kraljevu ostati zlatnim slovima upisan u istoriji srpske atletike već na svom otvaranju zavisiće pre svega od Armina Sinančevića. Ako uspe da ponovi rezultat iz Dohe (sa mitingu Dijamantske lige) od 22 metra (koji mu nije priznat zbog malog gaženja debla) to će biti prvi put u istoriji Srbije da je neki njen atletičar baci preko te ”magične” granice. To će se znati u nedelju posle 18 časova .

Armin Sinančević, Bar 2021
25. međunarodni miting Bar 2021. – 1. maj, Armin Sinančević (Crvena zvezda), bacanje kugle, državni rekord; Foto: DOA

Glavni izazivač biće mu stariji kolega Asmir Kolašinac, a pored njega i svi ostali najbolji kuglaši iz mlađim kategorijama će takmičiti. Najveći favorit za treće mesto biće Bogdan Zdravković koji će pokušati da prvi put u karijeri baci preko 20 metara.

Tirnanić vs Ilić

Izuzetno dramatična trka se očekuje na 100 metara gde će Milana Tirnanić braniti titulu prvak Srbije i najbolje sprinterke od zahuhtale Ivane Ilić koja je prošle nedelje zabeležila treći najbolji rezultat u istoriji Srbije u ovoj disciplini. Ilićeva će trčati u prvoj kvalifikacion grupi koja je na programu u 15:45, dok će Tirnanićeva trčati u 15:50. Veliko finale u 17:20 doneće odgovor na pitanje ko je najbrža devojka Srbije u 2021.

Milana Tirnanić, 100m
Kup Beograda za juniore 2020., 1. dan – 4. jul, 100m – Milana Tirnanić (Crvena zvezda), Maja Gajić (OAK Košutnjak), Tamara Vuletić (Crvena zvezda), Katarina Tmušić (Crvena zvezda); Foto: Atlex

Vučenović vs Vilagoš

Zanimljivo će biti i u bacanju koplja gde će Marija Vučenović braniti titulu, a ”za vrat će joj duvati” mlada Adriana Vilagoš. Prošle godine iskustvo je pobedilo mladost, biće zanimljivo videti kako će se ovaj duel završiti ove godine koje je na programu u subotu od 17:30.

Marija Vučenović, prvenstvoSrbije 2020
Prvenstvo Srbije 2020. – 5. septembar, Novi Pazar – Marija Vučenović, bacanje koplja; Foto: Atlex

Vis – revanš za U20 PS

Nakon što nisu imale svoj dan na U20 prvenstvu Srbije Zorana Rokavec i Aleksandrija Mitrović sigurno će želeti da na seniorskom šampionatu pomrse račune Angelini Topić u skoku uvis. Hoće li uspeti u tome znaće se u nedelju od 17:55.

Angelina Topić. skok uvis U20 PS 2021
U20 prvenstvo Srbije 2021. – 30. maj, Kruševac – skok uvis Angelina Topić (Top Džamp); Foto: Atlex

”Pune” tribine

Zbog epidemiološke situacije tribine stadione neće moći da se napune. Kapacitet od 1500 mesta biće smanjen na svega 300, ali glavni organizator takmičenja, nekadašnji atletski reprezentativac, Miloš Simović kaže da će svako ko bude hteo da gleda takmičenje moći da nađe način.

– Najviše bih voleo da smo mogli da pustimo sve ljubitelje atletike. Zbog samog sporta, zbog Kraljevčana. Pune tribine atletskog stadiona u Kraljevu – to sam godinama sanjao. Nažalost, kao neko ko učestvuje u organizaciji znam da moramo da poštujemo propisane mere i da moramo da budemo odgovorni. Osim zvaničnika, biće mnoštvo zaslužnih sportista, pre svih kraljevačkih atletičara. Za sve ostalo na temu publike – molim sugrađane za razumevanje, ako je neko želeo pune tribine, onda smo to mi koji učestvujemo u organizaciji. Srećna je okolnost da je stadion dostupan sa svih strana, pa se takmičenje može posmatrati i van tribina – rekao je Simović u razgovoru za krug.rs.

Bilten 1 PS SEN

(Atlex.rs)

najnovije vesti

September 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs