Povratak Katarine Sekulić, Zvezda dovela veliki talenat, Ćirićeva u novom klubu, Aleksa Tomić došao u Beograd, ČAAK dobio novi biser: Poznati su svi transferi!

Krajem ove nedelje biće zvanično završen ovogodišnji prelazni rok, ali Srpski atletski savez već sada je obradio sve zahteve za promenu kluba i odobrio 137 transfera u 26 klubova.

Tokom prethodnih mesec dana atletičari su prvo podnosili zahteve za ispisnicu, potom su ti klubovi to odobravali da bi novi klubovi podnosili zahtev za pristupnicu i na kraju SAS je na osnovu pristigle dokumentacije odobravao prelaske. Ukupno je odobreno 137 transfera u 26 klubova, date su dve ispisnice bez navođenja novog kluba, 42 prelaska maloletnih atletičara iz Partizana 1945 nije prihvaćeno zbog nepotpune dokumentacije, ali je njih 41 dobilo ispisnicu iz kluba, dok je četvoro odustalo od promene sredine.

Osnovana su i dva nova kluba ZAK Atletiks koji je bio najaktivniji i SU Athleta, oba u Beogradu. ZAK je u svoje redove doveo 43 dece iz zemunske Mladosti, dok je SU Athletics novi klub rekorderke Srbije na 400 metara Maje Ćirić koja ga je i osnovala.

Maja Ćirić, 400m, Dvoransko prvenstvo Beograda 2022
Dvoransko prvenstvo Beograda 2022. – 15. januar – Maja Ćirić, 400m; Foto: Atlex

Partizan

Obnova Partizana i ujedinjenje sa Partizanom 1945 polako se privodi kraju. Crno-beli su u svoje redove doveli 22 atletičara, od toga 18 iz pomenutog istoimenog kluba, a 42 dece još čekaju konačnu odluku da i ona pređu u klub koji je član Sportskog društva. Možda i najveći transfer u ovom prelaznom roku upravo je načinio klub iz Humske 1 dolaskom Ivane Ilić iz ČAAK Čačka. Pored nje u klub je, od zvučnijih pojačanja, došao i reprezentativac na 400 metara prepone Miloš Marković.

Miloš Marković 400m prpeone KEŠ 2019
Kup Šampiona, Tampere (Finska) 2019. – 25. maj – Miloš Marković (Crvena zvezda), 400m prepone

OAK Beograd

Ekipni prvak Srbije OAK Beograd imaće jedan jako zanimljiv poduhvat – povratak Katarine Sekulić. Sekulićeva je važila za jednu od najtalentovanijih mladih atletičarki Srbije pre više od 5 godina, osvajačica je medalje sa EYOF-a na 400 metara, a u istoj disciplini je bila finaliskinja na U20 Svetskom  prvenstvu 2015. Od 2017. joj se gubi trag, pokušala je da se vrati 2019., ali to nije dugo trajalo, a tek sledeće godine postaje seniorka jer je ove napunila 22 čime je i dalje u konkurenciji mlađih seniora do nove godine.

Pored nje u klub sa stare Karaburme stigao je i veoma perspektivni bacač kugle Dino Tumbul sa bratom Anesom, a već smo pisali o dolasku sprintera Miodraga Tresovića i Lene Stokić kao i 400-metraša Ivana Markovića. Ukupno 9 novajlija je potpisao OAK u ovom prelaznom roku.

Dino Tumbul, Trg Republike 2020
”Dobaci do… 22” miting u bacanju kugle, Beograd, Trg Republike 2020. – 17. septembar, Dino Tumbul (Polet Prijepolje); Foto: Atlex

Crvena zvezda

U Crvenoj zvezdi nije bilo mnogo dolazaka, svega 10 i sva su U18, ali jedno ime se ističe. Mina Amidžić najbolja srpska bacačica kladiva, koja važi za veliki talenat je iz OAK-a prešla u Zvezdu i predstavlja najveće pojačanje kluba iz Ljutice Bogdana u ovom prelaznom roku. Iako još uvek maloletna (15 godina) Mina se već nekoliko godina ističe svojim odličnim rezultatima i državnim rekordima. Pored nje još dve devojčice su došle iz OAK-a, četiri iz BAK-a, i po jedna iz Smedereva, Novog Beograda i 21. maja Rakovica.

Mina Amidžić, bacanje kladiva
Zimski bacački Kup za pionire 2020. – 14. mart, Mina Amidžić, bacanje kladiva, BAK; Foto: Atlex

Top Džamp

Top Džamp je pored dolaska Jovane Mićić doveo i jednog od najboljih mladih srednjeprugaša Aleksu Tomića iz ćuprijske Morave. Pored ova dva veoma jaka transfera u klub je stiglo još četiri nova člana.

Aleksa Tomić, novi U18 rekorder Srbije
VI ”Memorijal Mihajlo Mika Švraka” 2021. – 18. decembar, 1000m, Aleksa Tomić (OAK Morava Ćuprija); Foto: Atlex

ČAAK Čačak

Otišla je Ivana Ilić iz ČAAK Čačka, ali je u klub stigla druga talentovana devojka Anđela Obradović. Najbolja mlada bacačica kugle u Srbiji rešila je da napusti čačansku Slobodu i da pređe u drugi gradski klub. Istim putem pored nje krenula je i njena sestra i još dve devojke.

Anđela Obradović, U18 BAI 2021
U18 Balkanijada 2021. – 14. avgust, Kraljevo (Srbija) – Anđela Obradović, bacanje kugle; Foto: Atlex

Mladost Zemun

Od zanimljivih transfera može se istaći još i prelazak sprintera Miloša Grujića, nekada jednog od najbržih momaka u državi na 100 metara iz Partizana u zemunsku Mladost. Momak koji je najbolje rezultate beležio u BAK-u kod Stanoja Burlića i Darka Šapića, sada će pokušati da karijeru vrati na stari put sa legendarnim Miroslavom Novakovićem, nekadašnjim državnim rekorderom na 60 i 110 metara prepone koji trenira Marka Radosavljevića.

Prelazni rok 2022-2023

(Atlex.rs)

Scroll to Top