In memoriam: Aleksandar Kamasi, čuveni fotograf čija dela krase Atletsku dvoranu!

Čuveni novosadski fotograf Aleksandar Kamasi, sin legendarnog atletskog trenera Ferenca Kamasija i brat Feđe, preminuo je u 43. godini u snu za vreme poslovnog angažmana u Slovačkoj.

Aleksandar Kamasi je bio čuveni srpski fotograf, radio je za brojne časopise, novine, fotografisao je festivale, bio fotograf atletskog kluba Vojvodina, a sarađivao je i sa Atlex-om i Srpskim atletskim savezom.

Zidovi Atletske dvorane ukrašeni su fotografijama koje je izmeđuostalog napravio Kamasi. One se nalaze u hodniku kod svlačionica i u hodniku kod kancelarija saveza.

Aleksandar Kamasi i Ivana Španović, EP 2007
Evropsko prvenstvo u dvorani, Beograd 2017. – 05. mart – Ivana Španović slavi osvajanje zlatne medalje i fotograf Aleksandar Kamasi; Foto: Atlex

Aleksandar je uvek bio tu da pomogne i posavetuje. Prvo veliko takmičenje koje je Atlex fotografisao bilo je dvoransko prvenstvo Evrope u Beogradu, a on je bio tu da nam pomogne iako ga nismo poznavali do tad.

Fotograf skroz drugačiji od svih, u rok fazonu odeven sa dugom kosom, pun energije, bio nam je zanimljiv pa smo se upoznali. Ni slutili nismo o kome je reč, da se radi o Kamasiju, sinu čuvenog Ferenca, brat Feđe, jednog od najboljih trenera za koplje i motku u Srbiji, i starijem bratu, tada mlade reprezentativke u bacanju koplja Atine. Kada nam je rekao kako se zove bili smo oduševljeni i samim tim smo znali da je tu još neko iz Srbije ko se zaista razume u atletiku.

Aleksandar Kamasi i Mihail Dudaš, iEP Beograd 2007
Evropsko prvenstvo u dvorani, Beograd 2017. – 05. mart – Aleksasndar Kamasi fotografiše višebojce nakon završene poslednje discipline 800m; Foto: Atlex

Sa velikim iskustvom u fotografiji pomogao nam je savetima i fotografskim trikovima, a u godinama koje su dolazile uvek smo mogli da ga pozovemo i da se posavetujemo sa njim oko nekih tehničkih problema, kako napraviti što bolju fotografiju, oko kupovine opreme itd. Bez obzira gde je bio i koliko veliki posao je radio uvek bi nam se javi i odgovorio na poruku.

Nedavno smo baš u razgovorom sa njegovom sestrom Atinom komentarisali kako je na brata povukla dar za umetničku fotografiju nakon nekih fotografija koje nam je pokazala koje je napravila na putovanjima.

Aleksandra Kamasi je šira javnost možda po prvi put videla kada ga je Mihail Dudaš na dvoranskom EP u Beogradu zagrlio neposredno nakon, verovatno njegovog najtežeg sportskog trenutka u karijeri, kada je 50-ak metara pre cilja u poslednjoj disciplini pao i tako ostao bez medalje pred domaćom publikom.

Aleksandar, kao fotograf, se tu našao, a Dudaš videvši poznato lice odmah mu je pao u zagrljaj.

Aleksandar Kamasi i Mihail Dudaš
Evropsko prvenstvo u dvorani, Beograd 2017. – 05. mart – Mihail Dudaš fotograf Aleksasndar Kamasi nakon Mišinog pada u finišu trke na 800m; Foto: Atlex

Aleksandar je rođen 4. marta 1981 u Novom Sadu, u kome je završio srednju grafičku školu Jovan Vukanović, smer fotograf.

Godine 2001. godine počeo je da radi kao fotoreporter i od tada je sarađivao sa mnoštvom medija u Srbiji. Od 2001. do 2008. radio je za “Građanski list”, a od 2003. do 2006. za magazine “Svet” i “CKM”. Pet godina je radio kao fotograf muzičkog festivala Egzit. Od 2010. do 2012. je radio za “Blic”, “24 sata”, “NIN”, “Auto Bild”, “Blic Puls” i ostala izdanja kompanije “Ringijer aksel Springer”.

Bio je urednik fotografije u dve knjige: “Sport u Vojvodini 2003” i “Sport u Vojvodini 2004”.

Aleksandar Kamasi i Mihail Dudaš, EP Beograd 2017
Evropsko prvenstvo u dvorani, Beograd 2017. – 05. mart – Mihail Dudaš fotograf Aleksasndar Kamasi nakon Mišinog pada u finišu trke na 800m; Foto: Atlex

Od 2011. radio je kao urednik fotografije u magazinu “Nova Misao” i nedeljniku “Novine novosadske”.

Poslednjih desetak godina je živeo u Budimpešti i prvenstveno se bavio studijskom i komercijalnom fotografijom.

Aleksandar potiče iz ugledne novosadske sportske porodice iza sebe je ostavio suprugu i sina.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Aleksandar Kamasi i Mihail Dudaš, EP 2007
Evropsko prvenstvo u dvorani, Beograd 2017. – 05. mart – Mihail Dudaš fotograf Aleksasndar Kamasi nakon Mišinog pada u finišu trke na 800m; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

Scroll to Top