In memoriam: Dmitar Marčeta – državni rekorder koji je stvarao šampione u dva sporta!

U 70. godini života napustio nas je legendarni bacač diska i trener Dmitar Marčeta od posledica obolevanja od koronavirusa.

Marčeta je zbog oboljevanja od koronavirusa bio primljen u bolnicu 6. januara. Borio se sa opakom bolešću više od dve nedelje, ali nažalost nije uspeo da pobedi i preminuo je 25. januara.

Ostaće upamćen kao višestruki državni rekorder, trener Dragana Perića sa kojim je osvajao medalje na najvećim takmičenjima, ali i kao kondicioni trener nekih od najboljih srpskih košarkaša.

Dmitar Marčeta
Dmitar Marčeta

Rođen je 26. februara 1952. godine u Prekaji/Drvar. Bio je profesor fizičke kulture, viši sportski trener, specijalista za bacanja. Atletikom se aktivno bavio  između 1973. -1989. godine i 28 puta je nastupio za reprezentaciju Jugoslavije. Primarna disciplina mu je bila bacanje diska koji je najdalje bacio 1982. godine – 61,82 metara međutim, najveće uspehe je zabeležio u bacanju kugle. U ovoj disciplinij je bio 7. na Svetskom prvenstvu 1977. sa hicem od 17,59 metara a dve godine ranije isto mesto je zauzeo na Univerzijadi sa hicem od 16,55 metara.

Državni rekord Jugoslavije u disku pomerao je tri puta i tih 61,82 metara je danas drugi rezultat svih vremna, a nadmašio ga je samo učenik Dragan Perić (61,94m). Dva puta je bio prvak Jugoslavije, a ajveće uspehe beležio je u dresu Crvene zvezde pod trenerskom palicom Milije Jocovića.

Dmitar Marčeta
Dmitar Marčeta

Nakon završene karijere postaje profesor, ali i trener u Zvezdi i taj posao obavlja od 1980.-2005.

Postaje jedan od najboljih srpskih trenera za bacačke discipline, a ostaće upamćen kao trener Dragana Perića sa koji je osvojio srebro na dvoranskom prvenstvu Evrope 1994. u Parizu i bronzu na dvoranskom Svetskom prvenstvu 1995. u Barseloni. Pored njega Marčeta je radio sa velikim brojem rekordera kao što su Snežana Golubović i D. Kuljić…

Za zasluge u atletici Srpski atletski savez ga je nagradio Zlatnom plaketom.

Nakon završetka trenerske karijere u ”kraljici sportova” počinje da se bavi kondicionom pripremom košarkaša među kojima su bili Boban Marjanović, Nikola Peković, Vladimir Micov, Stefan Marković, Milovan Raković…

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeno.

Dmitar Marčeta, kondicioni košarkaški trener
Dmitar Marčeta, kondicioni košarkaški trener

(Atlex.rs/Enciklopedija Jugoslovenske atletike – Ljubiša Gajić)

najnovije vesti

March 2023
No event found!
Load More

Edit Template