Pobeda Milice u Zlatnoj ligi: Serijal najjačih svetskih mitinga započeo je trijumfom Srpkinje, savladana i bronzana sa SP!

Na mitingu Zlatne lige u Kazahstanu Milica Gardašević odnela je pobedu u skoku udalj sa rezultatom 6,45 metara, a Srbija je imala čak tri predstavnika.

Zlatna liga Svetske atletike sastoji se od 7 mitinga. To je sedam najjačih takmičenja u dvoranskoj sezoni, a na prvom ove sezone pobedu u skoku udalj ostvarila je srpska atletičarka Milica Gardašević.

Astana (Kazahstan) bila je domaćin prvog od 7 mitinga Zlatne dvoranske lige Svetske atletike u subotu 27. januara. Srbija se može pohvaliti da je na ovom izuzetno jakom takmičenju, na koje nije ni malo lako upasti, imala tri predstavnice, dve Milice (Gardašević i Emini) i Maju (Ćirić).

Milica Gardašević ostvarila je ogromnu pobedu u skoku udalj. ”Dijamantska liga” dvoranske sezone počela je pobedom Srpkinje kojoj je bio dovoljan skok od 6,45 metara da odnese pobedu na ovom takmičenju.

Milica Gardašević, Belgrade indoor meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Milica Gardašević, skok udalj; Foto: Atlex

Ona je čak dva puta zabeležila identičan skok od 6,45 metara u četvrtoj i petoj seriji. U drugoj je skočila 6,42 metara, u trećoj 6,41 metar, u prvoj 6,15 ok je u šestoj prestupila.

Drugo mesto osvojila je Mađarica Diana Lesti sa 6,42 metra, a treća je Kineskinja Šigi Hiong sa 6,38 metara.

Na mitingu u Astani takmičila je i 3. daljašica sa Svetskog prvenstva iz Budimpešte Alina Rotaru iz Rumunije. Ona je na ovom takmičenju zabeležila skroman skok od 6,28 metara.

Pored pobede Milici će pripasti i ček od 3.000 dolara kao pobednici (bez poreza koji iznosi 20%-40%). Ostalim devojkama pripašće ukupno 4.000 dolara.

Po pravilima SA minimalni novčani fond za svaku disciplinu na svakom mitingu Zlatne lige iznosi 7.000 dolara, dok pobedniku od te sume pripada 3.000. To su minimalne sume koje propisuje SA, a organizatori imaju mogućnost da taj fond i povećaju.

Druga srpska predstavnica, bila je takođe članica novosadske Vojvodine, Milica Emini trčala je 60 metara prepone. Ona je u svojoj kvalifikacionoj grupi zabeležila rezultat od 8,23 sekunde.

Milica Emini, 100m
1. Seniorski miting SAS-a 2020., Sremska Mitrovica – 21. jun, Milica Emini 100 metara; Foto: Atlex

Veliki je uspeh što je takmičila na ovom mitingu. Nije se očekivalo da može da dođe do finala, a to se i potvrdilo jer je moralo da se trči brže od državnog rekorda Srbije koji iznosi 8,14 sekundi. Poslednja devojka koja se plasirala u finale trčala je 8,10.

Takmičenje je otvorila Maja Ćirić u trci na 400 metara gde je zauzela drugo mesto u svojoj grupi sa 54,80 sekundi. To je slabija grupa, a tek se očekuje trka brže grupe devojaka.

Veliki uspeh za srpsku atletiku što je imala čak tri svoja predstavnika na mitingu Zlatne lige, i ogromni što imamo pobednicu!

Maja Ćirić, 400m, Dvoransko prvenstvo Beograda 2022
Dvoransko prvenstvo Beograda 2022. – 15. januar – Maja Ćirić, 400m; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

Scroll to Top