IN MEMORIAM: Dragan Mladenović Čale – nekadašnji reprezentativac, osnivač i trener Park Kragujevac

U petak 17. novembra u 54. godini života napustio nas je Dragan Mladenović Čale, nekadašnji atletski reprezentativac, trener i osnivač kluba Park Kragujevac.

Tužna vest za srpsku atletiku došla je u petak uveče iz Kragujevca gde nas je veliki atletski entuzijasta, odličan trener i čovek, 53-godišnji Dragan Mladenović Čale napustio nakon problema sa srcem koje je imao duži vremenski period.

Čale je pre 5 godina imao prvu operaciju srca, prošle godine drugu, od kada ga više nismo viđali na atletskim takmičenjima. Od tad mu se stanje nije popravljalo, a poslednjih meseci je često dolazio u Beograd, na VMA, gde su ga doktori pripremali za transplantaciju srca. Donor se čekao, ali ga nažalost Dragan nije dočekao.

Dragan Mladenović Čale sa svojim atletičarima
Dragan Mladenović Čale sa svojim atletičarima u Atletskoj dvorani; Foto: privatna arhiva

Kako je to nekada radio na stazi dok je trčao, možda i najtežu disciplinu, 400 metara, ali i kao trener, tako se i sada Čale godinama borio sa problemima koji su ga napadali i koji su mu oslabljivali srce koje na kraju nije izdržalo.

Iza njega ostaju deca Milan i Mihajlo, takođe nekadašnji atletičari, koji su nakon očeve druge operacije preuzeli klub i brigu o deci Parka. Čale im je pomogao koliko mu je zdravlje to dozvoljavalo, a kao poslednji njegov izdanak je Aleksandar Ratinac koji je sa  21 godinom najbolji troskokaš u Srbiji sa 15.17 metara.

Dragan je rođen u Kragujevcu 19. aprila 1970. godine. Bio juniorski reprezentativac Jugoslavije na 400 metara sa ličnim rekordom od odličnih 47,92 sekunde. Karijeru mu je obeležio Partizan, prvo kragujevački u kojem je započeo karijeru, a potom je prešao u beogradski. Pored primarne discipline 400 metara odlične rezultate je beležio i u trkama na 100 (10,89s – 1989.) i 200 metara (21,81s – 1991.). Trenerskim poslom počeo je da se bavi kada je osnovao svoj klub – Park Kragujevac.

Milan Spasojević i Dragan Mladenović, Kragujevac 1987
Milan Spasojević i Dragan Mladenović, Kragujevac 1987; Foto: privatna arhiva

Najveća želja mu je bila da završi kuću na Grbici, što je uspeo da uradi. Plan mu je bio da tamo provede ostatak života, da uživa u prirodi sa decom i prijateljima. Nažalost taj san nije dugo živeo.

Čale će ostati upamćen kao čovek koji je voleo atletiku, voleo ljude, voleo je da se druži, da prenosi znanje, ali i da sasluša svakoga. Svoju atletsku decu vodio je na svako takmičenje da učestvuju ili da gledaju, a nikad mu nije bilo teško da napuni kola i da dođe u Beograd na trening na jedan dan ili da napravi ekskurziju kada je ”Serbian open” ili kada su bilo Evropsko i Svetsko prvenstvu u Areni.

Atletičari Park Kragujevac sa Lazarom Martinom svetskim dvoranskim šampionom u troskoku
Svetsko dvoransko prvenstvo, Beograd 2022. – Atletičari Park Kragujevca sa prvakom sveta u troskoku Lazarom Martinom; Foto: privatna arhiva

Dragan će biti sahranjen u utorak u Kragujevcu.

(Atlex.rs)

Scroll to Top