In Memoriam: Ljubiša Gajić – čovek koji je jugoslovensku i srpsku atletiku imao u malom prstu

U Jagodini u nedelju 17. aprila 2022. iznenada nas je, u snu, u 66. godini života napustio Ljubiša Gajić, istaknuti atletski radnik koji je godinama u najsitnije detalje vodio računa o statistici srpske atletike.

Dok je spremao novu publikaciju najnovijih rezultata ostvarenih ove zimske sezone srce Ljubiše Gajića Gaje iznenada je prestalo da kuca tokom noći 17. aprila.

Nedavno je, 5. marta proslavi odlazak u penziju (napunivši 65 godina), ali je i dalje nastavio da radi ono što je najviše voleo – da prikuplja atletske rezultate i da pravi razne statistike koje je potom objavljivao.

Veliki gubitak za srpsku atletiku koji će biti teško nadoknaditi jer ono što je Gaja radio iz srca teško je platiti. Teško je pronaći čoveka koji je toliko znao o atletici, toliko podataka, rezultata i statističkih parametara koje je nesebično delio sa svima, a kada je video da to nije dovoljno počeo je da objavljuje godišnjake u kojima su bili preseci sezona, a nedavno je izdao i knjigu sa rezultatima svih atletskih takmičenja iz bivše Jugoslavije, biografijama najboljih tadašnjih atletičara itd.

Ljubiša Gajić
Trofej Beograda 2018. – 12. maj, Ljubiša Gajić; Foto: Atlex

Ljubiša Gajić rođen je 5. marta 1957. god. u selu Majuru kod Jagodine gde je živeo do kraja svog života. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, gimnaziju u Jagodini, a studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Atletikom se bavio od 1973. god. kao takmičar, a od 1981. i kao trener i funkcioner. Imao je najviše sudijsko zvanje – međunarodni atletski sudija, sudio je ili obavljao značajne sudijske funkcije tri puta na Kupu Evrope, četiri puta na Balkanskim igrama i tri puta na krosevima Balkana itd. Bio je i član Stručnog saveta Atletskog saveza Srbije i u dva mandata član Predsedništva ASS kao predstavnik Saveza atletskih trenera Srbije.

Kao trener stvorio je 12 reprezentativaca Jugoslavije i oborio je 19 državnih rekorda. Neka od najpoznatija imena koje je trenirao su Marina Filipović i Marija Pavlović koje su nastupale na Svetskim i Evropskim prvenstvima.

Pored redovnog posla i trenerskog rada Gajić se bavi i publicistikom i proučava istoriju jugoslovenske atletike. Od 1995. god. redovni je član Međunarodne federacije atletskih statističara (ATFS) kao peti Jugosloven kome je to pošlo za rukom (iza Mladena Delića iz Zagreba, Miodraga i Olge Acić iz Beograda i Ozrena Karamate iz Zemuna). Veoma je aktivan u radu ove Federacije i do sada je učestvovao u nekoliko međunarodnih projekata koji se tiču istorije svetske atletike. U nekoliko publikacija IAAF ili ATFS objavljeni su njegovi radovi na engleskom jeziku, a njegove knjige korišćene su kao literatura za veći broj izdanja u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj Republici, Poljskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Njegova dokumentacija korišćena je i za izradu nekoliko internet-sajtova.

Ljubiša Gajić Gaja
Ljubiša Gajić Gaja; foto: privatna arhiva

U do sada objavljenim knjigama publikovao je po prvi put kod nas mnoge nepoznate ili već zaboravljene činjenice iz istorije jugoslovenske atletike. Usko sarađuje sa g-đom Olgom Acić i Ozrenom Karamatom te zahvaljujući njima naša atletika ima zapisane skoro sve relevantne podatke o ljudima i događajima iz ovog sporta.

Dobitnik je većeg broja društvenih priznanja od kojih se naročito ističe Majska nagrada SOFK Srbije, najviše priznanje iz oblasti fizičke kulture u našoj zemlji. Ovu nagradu dobio je 1987. godine i do sada je jedini Jagodinac koji se može pohvaliti ovim priznanjem. Dobitnik je i Zlatnih plaketa ASJ i ASS za dugogodišnji svestrani rad u atletskom sportu.

Ljubiša Gajić biće sahranjen 18. aprila u 13 časova na groblju u njegovom rodnom  selu Gornji Majur.

(Atlex.rs)

 

 

Scroll to Top