U Srbiji postoji preko 100 atletskih klubova, neki broje samo nekoliko članova, neki su orijentisani na rekreaciju, drugi na ulične trke i maratone dok njih 70 je zabeležilo učešće makar na jednom takmičenju Srpskog atletskog saveza na stadionu/dvorani – koji je”najbogatiji”?

Pod najbogatiji u ovoj analizi uzećemo ukupan broj članova. Podatke smo uzeli sa platforme Opentack na kojoj se mogu razvrstati atletičari po klubovima i kategorijama počevši od U10 pa sve do veterana. Treba napomenuti da platforma ne briše atletičare iz baze nakon prestanaka treniranja pa se tako u bazi i dalje nalaze Tamara Salaški, Ivana Petković i mnogi drugi koji su odavno prestali sa aktivnim treniranjem.

Najmasovniji klubovi

Najviše članova u Srbiji ima Crvena zvezda – 685. Prati je OAK Beograd koji zajedno sa svojom filijalom BAK zbirno ima 441 člana (OAK 236, BAK 205) dok Partizan zajedno sa Partizan 194 ima 398 (368 + 30) registrovana atletičara. Preko trista je samo još novosadska Vojvodina sa 383.

Više od dvesta atletičara imaju dva kluba Novi Beograd 256 i kragujevački Radnički 213.

Listu od 100+ članova zaokružuju zemunska Mladost sa 144, još jedan klub iz Zemuna ZAK Atletikus sa 139, potom sledi Trijumf Kids sa 124, Top Jump sa 117, Srem iz Sremske Mitrovice ima 107, a pančevački Dinamo 104. Na istu smo dodali i Novi Pazar koji ima 97 registrovanih atletičara u SAS-u.

Ako klubovima oduzmemo veterane, tabela se ne menja.

Veliki broj dece na atletskom mitingu Partizana 1945
Miting budućih šampiona 2016, AK Partizan 1945; Foto Atlex

Najviše seniora

Baza Opentracka nije najtačnije, a to se najviše odnosi na seniore zbog velikog broja njih koji se i dalje vode kao članovi klubova iako više ne treniraju, čak su neki odavno i treneri.

Ukupno je 262 seniora u ovih 13 klubova. I ovde je na prvom mestu Crvena zvezda sa 62 seniora. Na njenom primeru možemo da vidimo koliko zapravo srpska atletika ima malo seniora jer od ovog broja treba oduzeti sigurno 20+ imena koja više ne treniraju.

Na drugom mestu je Radnički Kragujevac sa 58 seniora, sledi OAK Beograd sa 39, Vojvodina sa 32, Dinamo Pančevo sa 23, Partizan sa 14, Srem ima 12, Mladost Zemun 7, Novi Beograd 7, Top Jump 6, Novi Pazar 3, a ZAK Atletikus 2. Trijumf Kids ne radi, za sad, sa atletičarima starijim od 20 godina.

Najbolje ženske ekipe Srbije 2023
Ekipno prvenstvo Srbije 2023. – 4. jun – Crevna zvezda ekipni šampioni Srbije u ženskoj konkurenciji, OAK Beograd drugi, Vojvodina Novi Sad treća; Foto: Atlex

Najmasovniji uzrasti

U 13 klubova sa najviše članova ukupno je registrovano 3.208 atletičara od dece ispod 10 godina pa sve do veterana. Sa ukupno 554 dece u ovim klubovima ističu se atletske škole C i B (U10), a preko petsto dece ima još u kategoriji starijih pionira (U16) 524. Preko četiristo dece ovih 13 klubova ukupno imaju u atletskim školama A (U12) 494 i mlađim pionirima (U14) 426.

Kako se prelazi u starije generacija broj dece opada pa tako u mlađim juniorima (U18) imamo 348 atletičara i atletičarke, starijih juniora (U20) ima 284, dok mlađih seniora 254. Njih ima najmanje jer seniora ima nešto malo više – 262.

Ko je ”najbogatiji” u mlađim kategorijama? 

U mlađe kategorije svrstaćemo uzraste U10, U12, U14 i U16. Ovu kategoriju možemo da nazovemo i dečijom ili amaterskom atletikom. Bilo kako bilo, ovo su kategorije koje Svetska atletika ne priznaje kao zvanične, u nju spadaju deca do navršenih 15 godina i klubovima plaćaju članarine.

Od 3.218 atletičara koji su članovi 13 najmasovnijih klubova u Srbiji u ove uzraste spada čak 1.998 dece, koja plaćaju članarinu, odnosno 62 procenata.

Ubedljivo najviše dece do 16 godina ima Crvena zvezda čak 450. Sledi večiti rival Partizan sa 326 dečaka i devojčica, a preko dvesta imaju još OAK Beograd sa 288, Novi Beograd 256 i Vojvodina 203. Preko sto mališana mogu se pohvaliti ZAK i Trijumf sa 131 članom mlađim od 16 godina odnosno 105.

Treba napomenuti da su u bazi Opentrack unesena sva deca beogradskih klubova, kako bi mogla da koriste atletsku dvoranu, dok klubovi iz ostatka Srbije to nisu bili u obavezi.

atletske škole
Atletske škole 2018., Miting ”Budućih šampiona” AK Partizan 1945.; Foto: Atlex

Mladi atletičari

U ovu kategoriju svrstaćemo mlađe (U18) i starije juniore (U20) i mlađe seniore (U23). Njih je ukupno 886 u ovih 13 klubova, odnosno oko 28 procenata.

Crvena zvezda i ovde ima najviše atletičara 166, Vojvodina 147, a Radnički 112. Sledi potom OKA Beograd sa 102

Međutim ako bi gledali procentualno u odnosu na ukupan broj članova tu prednjače Radnički Kragujevac i Dinamo Pančevo. Skoro svaki drugi član Top Jump-a i Srema je mladi atletičar, dok je kod dva najbolja kluba po ovom parametru to na oko svakog 1,9 člana. Na ispod svakog trećeg člana su još Novi Pazar, OAK (bez BAK-a) i Vojvodina. Nešto više od svakog trećeg člana je mladih atletičar u zemunskoj Mladosti dok je svaki 4. (nešto malo više) u Zvezdi. U Novom Beogradu je svaki skoro šesti, u Trijumf Kids-u na svakih 6,5 atletičara dolazi jedna mladi, u Partizanu je svaki 8., dok je u ZAK-u svaki 23, ali su oni mlad klub koji postoji tek koju godinu.

Zaključak

Kada se saberu seniori i mladi atletičari statistički bi klubovi mogli da formiraju timove za Ekipno prvenstvo u punom programu od dva dana, ali dubljom analizom po disciplinama bi se došlo da neke discipline dominiraju dok  su pojedine deficitarne u mnogim klubovima. Zbog toga se u Srbiji održava skraćen, jednodnevni program sa oko 6 ekipa u seniorskoj konkurenciji, dok u mlađim uzrastima broji i preko 10, 15 klubova.

Crvena zvezda kao najmasovniji klub u Srbiji ima najviše članova u svim uzrastima (izuzev U16), ali procentualno broj članova opada kako se ulazi u starije uzraste. To je tendencija u  Partizanu, Novom Beogradu, ZAK Atletikus i Trijumf Kids.

Pozitivnu tendenciju rasta u starijim kategorijama imjua Radnički iz Kragujevca i Dinamo Pančevo.

Lazar Anić, Prvenstvo Srbije 2022
Predvodnik Radničkog iz Kragujevca – Lazar Anić – Prvenstvo Srbije 2022.; Foto: Atlex

Ujednačenost u svim uzrastima imaju OAK Beograd, Vojvodina, Mladost, Top Jump i Srem dok Novi Pazar ima pik u mladim atletičarima, a slabije je zastupljen u dečijoj i seniorskoj atletici.

Još jednom da napomenemo da su podaci uzimani iz baze OpenTrack-a, koja je nedavno ažurirana za sezonu 2024. Na njoj su u klubovima i dalje seniori koji odavno ne treniraju više, ali i deca koja su trenirala u nekom period, klubovi su ih pravili, a ona prestala da dolaze. takođe klubovi van Beograda, koji ne treniraju u Atletskoj dvorani nisu u obavezi da prijave na sistem decu do 14 godina koja ne takmiče na zvaničnim takmičenjima SAS-a.

Ukoliko bi sistem sve takve atletičare izbacivao iz klubova (klubovi ažurirali svoje liste na platformi) i stavljao ih u poseban segment (slobodan agent) mogla bi se izvući još tačnija i precizna analiza i statistika.

Atletski klubovi u Srbiji sa brojme članova po kategorijama

Tabela za preuzimanje

(Atlex.rs)

Scroll to Top