Vojvodina ponovo najbolji sveukupni klub u Srbiji: Zvezda najbolji profesionalni klub!

Završila se sezona 2023., a Srpski atletski savez objavio je listu uspešnosti klubova za ovu sezonu na kojoj drugu godinu za redom Vojvodina Novi Sad zauzima prvo mesto, ali je najbolji seniorski (profesionalni) klub Crvena zvezda.

Drugu godinu zaredom novosadska Vojvodina najuspešniji je atletski klub u Srbiji. Nakon dvogodišnje vladavine Crvene zvezde Novosađani su takođe uspeli da odbrane titulu sa nešto manje od 8.000 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu Crvenu zvezdu, odnosno za čak više od 20.000 bodova od trećeplasiranog Top Džampa.

Milcia Gardašević, dvoransko prvenstvo Srbije 2022
Dvoransko prvenstvo Srbije 2022. – 6. februar, Milica Gardašević (Vojvodina), skok udalj; Foto: Atlex

Uspešnost klubova računa se sabiranjem rezultata mlađih pionira, starijih pionira, mlađih juniora, starijih juniora, mlađih seniora i seniora sa sledećih takmičenja: Prvenstvo Srbije u dvorani, Prvenstvo Srbije u višeboju u dvorani, Bacački kup Srbije, Prvenstvo Srbije na otvorenom, Prvenstvo Srbije u višeboju, Prvenstvo Srbije na 10.000 metara na stazi, Prvenstvo Srbije u maratonu, Prvenstvo Srbije u polumaratonu, Prvenstvo Srbije u planinskom trčanju, Prvenstvo Srbije na 10 kilometara, Prvenstvo Srbije u krosu, Ekipno prvenstvo Srbije, Finale kupa Srbije, rezultati sa međunarodnih takmičenja za reprezentaciju, međunarodna ekipna klupska takmičenja i oboreni državni rekordi.

Kada se sve to sabralo Vojvodina je sakupila 108.135 bodova, Crvena zvezda 100.785 bodova, Top Džamp 78.450 bodova, Mladost Zemun 53525 bodova, Novi Pazar 51.970 bodova, OAK Beograd 49.615 bodova…

Ukupno je 77 klubova osvojilo makar 100 bodova (minimum) u nekom od navedenih takmičenja od ukupno 99 koliko je nastupalo na takmičenjima Srpskog atletskog saveza.

Sve tabele

Tabela uspešnosti klubova na dan 27.10.2023

Seniori

Kada se u nekom drugom sportu priča o najuspešnijem klubu onda se gledaju isključivo rezultati profesionalnih sportista, odnosno seniora, a tu je situacija nešto drugačije.

Najuspešniji seniorski klub u Srbiji za 2023. godinu je Crvena zvezda sa 46.225 osvojena boda, druga je Vojvodina iz Novoga Sada sa 44.610 bodova dok je treći OAK Beograd sa 39.115 bodova. Četvrtu najbolju seniorsku ekipu ima Top Džamp sa 30.405 bodova, zatim slede Novi  Pazar sa 18.100 bodova, Mladost Zemun sa 10.750, Partizan sa 10.310…

Ovu tabelu je napravio Atlex, nije zvanična, a za bodovanje smo uzeli isključivo takmičenja na stadionu: Prvenstvo Srbije u dvorani, Prvenstvo Srbije na otvorenom, Prvenstvo Srbije u višeboju, Ekipno prvenstvo Srbije, Finale Kupa Srbije, međunarodna takmičenja i državne rekorde.

Ukupno je 48 klubova imalo seniorskog člana na ovim takmičenjima koji je osvojio makar 100 bodova (minimum).

Najbolje ženske ekipe Srbije 2023
Ekipno prvenstvo Srbije 2023. – 4. jun – Crevna zvezda ekipni šampioni Srbije u ženskoj konkurenciji, OAK Beograd drugi, Vojvodina Novi Sad treća; Foto: Atlex

Zvezda je najbolja u 3 od 8 ovih kategorija (PS dvorana i na otvorenom i Kup), izjednačeni broj bodova imaju su OAK Beogradom što se tiče Ekipnog, Vojvodina ima najbolje međunarodne rezultate, a Top Džamp najviše bodova na osnovu državnih rekorda.

Nažalost iz tabela koje je savez objavio ne mogu se odvojiti rezultati žena i muškaraca kako bi dobili parametar i koji klub ima najbolju mušku, a koji žensku ekipu.

Najuspešniji seniorski klubovi u Srbiji za 2023

Tabele uspešnosti klubova poslednjih 5 godina možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top